Šéf designu Sir Jony Ive opouští Apple a zakládá vlastní projekt LoveFrom

Navrhnul iMac, MacBook, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods a mnohé další, stál za hlavní myšlenkou nového sídla firmy Apple Park, spolupracoval se Stevem Jobsem i Timem Cookem, do Applu nastoupil v roce 1992, v roce 1996 se stal šéfem designu, v roce 2012 jej britská královna povýšila do šlechtického stavu. Po smrti Steva Jobse se spekulovalo, že se Ive ujme role generálního ředitele, ale od se dál držel svého designu. Ive se výraznou měrou podílel na cestě Applu mezi nejbohatší firmy světa a v roce 2019 jej opustí. Ale ne zcela. Zakládá totiž kreativní studio LoveFrom a Apple bude jeho prvním klientem.

„Cítím to jako přirozenou a pozvolnou změnu. Po téměř 30 letech a nespočtu projektů jsem neuvěřitelně pyšný na práci, kterou jsme za sebou nechali – designérský tým, procesy a kultura v Applu nemají obdoby,“ prohlásil Ive.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka ikonických produktů s Jonyho podpisem.

Zprávu o odchodu vypustil v rozhovoru pro Financial Times. Prozradil také, že na novém projektu s ním bude spolupracovat současný kolega Marc Newson. Jinak se toho o LoveFrom ví relativně málo, snad jen že firma bude sídlit v Kalifornii a hlavním objektem jejího zájmu budou nositelnosti a zdaleka nepůjde pouze o jejich vzhled.

 

„Kdybych měl v Applu duchovního partnera, tak je to Jony.“ – Steve Jobs

 

Apple nebude mít okamžitou náhradu, Jonyho roli dočasně zastane tým a pacovní postupy, které za sebou zanechá. Zatímco se Ive staral jak o hardware, tak software, do budoucna se tyto role opět rozdělí. O design hardwaru se postará Evans Hankey, „viceprezidentem pro lidská rozhraní“ se stane Alan Dye.

Připomeňte si Jonyho ikonický design i nezaměnitelný projev:

Diskuze (11) Další článek: Samsung nabídne i vnější skládací displej. Na trhu má být dříve než Huawei Mate X

Témata článku: Apple, , , , , , , , Jonyho, DESI, Pro +, Kultura, Financial Times, Pyšný, Jon, LoveFrom, iPod, Zak, Evans, MacBook, Děs,