Šéfem Microsoftu je Nadella, našeptávat bude Gates

Po Billu Gatesovi a Stevu Ballmerovi se třetím CEO Microsoftu stane Satya Nadella. Jeho slavní předchůdci své funkce opustí, Gates však nováčkovi pomůže v začátcích.

Microsoft po několikaměsíčním hledání konečně představil svého nového výkonného ředitele. Jeho jméno však na internet uniklo už před pár dny, žádné překvapení se tedy nekoná. Novým šéfem společnosti je Satya Nadella, dosavadní viceprezident a šéf microsoftího cloudu a vývojových nástrojů

Klepněte pro větší obrázek
Satya Nadella – třetí CEO Microsoftu po Billu Gatesovi a Stevu Ballmerovi

O Nadellově jménu se spekulovalo už od počátku, zastínila jej však známější jména včetně bývalého šéfa Nokie Stephena Elopa a šéfa Fordu Alana Mulallyho, který byl blízkým poradcem Stevena Ballmera během manažerské restrukturalizace Microsoftu v průběhu loňského roku.

Satya Nadella pochází z Indie, kde studoval na tamní technice v Manipalu. Ve Spojených státech později vystudoval počítačové vědy na Wisconsinské univerzitě a MBA na Chicagské univerzitě. Před vstupem do Microsoftu pracoval pro Sun Microsystems. V Microsoftu měl na starost hlavně vývoj podnikových internetových systémů, integraci serverů pod Windows Azure aj.

Bill Gates opustil post předsedy správní rady

Manažerská škatulata se hrála i v čele správní rady, zakladatel společnosti Bill Gates totiž po dlouhých letech opouští post předsedy. Na jeho pozici nastoupí John Thompson.

Bill Gates zůstává členem správní rady a to na nové pozici Zakladatel a technologický poradce. Nová role by jej měla více přiblížit Nadellovi, bude mu totiž hlavně v prvních měsících radit, jak ukočírovat Microsoft.

Klepněte pro větší obrázek
Bill Gates už není předseda. Změnil se i jeho profil na stránkách Microsoftu.

Končící šéf společnosti Steve Ballmer už dříve oznámil, že odejde do důchodu.

Diskuze (2) Další článek: Pokuta za výpověď smlouvy konečně klesá na pětinu

Témata článku: Microsoft, , , , Nová role, Micro, Sun Microsystems, Nadella, Šéf, Mic, Elopa