Sendo X: chytrý, hezký, anglický (kompletní informace)

O chytrém telefonu značky Sendo jsme už nedávno psali, nyní se ovšem objevily doplňující informace s novými obrázky včetně zajímavého příslušenství. Podívejme se tedy na tohoto vybaveného gentlemana znovu.

Smartphone po anglicku

Tento týden byl v anglickém Birminghamu představen očekávaný chytrý telefon Sendo X. Ačkoli mělo být Sendo prvním výrobcem, který použije operační systém od Microsoftu, situace je úplně jiná, do útrob telefonu se dostal konkurenční Symbian.

Sendo X je vysoce vybavený, chytrý a multimediální telefon se zaměřením na obraz, zvuk, focení a internetové využití. Jedná se o triální telefon, dovoláte se s ním tedy i v Americe. Za spoustu superlativů se výrobce rozhodně nestydí, podle Hugha Brogana ze Senda se jedná o přístroj s nejlepší kombinací multimediálních a internetových funkcí. Nejdůležitější je přítomnost operačního systému Symbian známého z telefonů Series 60, který je kompatibilní s ostatními chytrými mobily této řady.

   
Design chytrého telefonu Sendo X je spíše klasický

Fotky i video

Co se vzhledu týče, telefon je velmi malý a nabízí tradiční konstrukci, která se nijak nevzdaluje běžným telefonům - rozměry jsou 110 x 49 x 23 a hmotnost okolo 124 g. Velmi zajímavou funkcí je Sendo Now! screen, která umožňuje uspořádat často používané položky jako wap, internet, přístup k javovým aplikacím a další spíše personalizační záležitosti, které mohou využít nejen operátoři, ale i běžní uživatelé. Může se jednat o různé barevné varianty menu, zabudované internetové odkazy atd.

Jednou z nejdůležitějších věcí je barevný displej. Ten je aktivní a pří rozlišení 176 x 220 bodů dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev, což se bude hodit při tvorbě fotografií. Integrovaný digitální fotoaparát nabízí různé funkce, jen namátkou můžeme uvést blesk, podporu videa a čtyřnásobný zoom. Rozlišení fotoaparátu bude s největší pravděpodobností 640 x 480 bodů. Nahrané videosekvence můžete rovnou prohlížet prostřednictvím aplikace RealOne Player.

   
Na druhém obrázku je vidět čočka fotoaparátu, na posledním pak synchronizační stojánek

Další výbava

Velmi bohatá je výbava Senda po hudební stránce. Polyfonní vyzvánění s 64 hlasy můžeme "slyšet" jen málokde, nechybí rovněž MP3 přehrávač, vestavěné rádio už ovšem ano. Vysokou kvalitu hudební nahrávky drží dvojitý systém reproduktorů SoniX.

Pokud se budete chtít připojit k jinému počítači nebo telefonu, k dispozici budete mít kompletní počet možností zastoupený infraportem, USB kabelem i Bluetooth. Telefon samozřejmě můžete synchronizovat s počítačem a přenášet tak kontakty, položky v kalendáři a úkoly. Rychlá data GPRS proudí rychlostí 4 + 1 timeslotů. V telefonu je vestavěn prohlížeč XHTML, který by podobně jako nové Nokie mohl zvládnout zobrazit i jednoduché webové stránky.

Plný potenciál

Vzhledem k tomu, že má telefon operační systém Symbian, je možné doinstalovat spoustu her, které běží také na "chytrých" Nokiích. V mobilu je zastoupena i Java a dvě hry - Sendo Pinball a Funny Farmer. Ve standardní dodávce zákazníci dostanou prohlížeče formátů Microsoft Wordu, Excelu a PowerPointu, souborů PDF a archivů ZIP. Z vnitřní paměti 64 MB je uživateli k dispozici plných 32 MB, komu to nestačí, podporovány jsou i paměťové karty MMC. Paměti je tedy skutečně dostatek.

V telefonu je dále integrován hlasový zápisník, pomocí hlasu ovšem můžete i vytáčet čísla ze seznamu. Sendo X vydrží v pohotovostním stavu 120-170 hodin, při hovoru pak 4-7 hodin. Baterie je typu Li-Pol o kapacitě 1050 mAh. Zatím nevíme, zdali se telefon objeví u nás, v Evropě se ovšem začíná prodávat, a to za částku okolo 500 euro, což vzhledem k výbavě není tak moc.

 
Mezi další příslušenství patří Bluetooth sluchátko a handsfree do auta

 
Skládací plnohodnotná klávesnice umožní rychlé psaní e-mailů a SMS

Ve zkratce

  • operační systém: Symbian OS v6.1
  • platforma: Series 60
  • podporované sítě: 900/1800/1900 MHz
  • rozměry: 110 x 49 x 23 mm
  • hmotnost: 124 g
  • paměť: 64 MB, uživatelská 32 MB
  • paměťové karty: SD a MMC
  • baterie: Li-Pol, 1050 mAh
  • displej: 65 000 barev, rozlišení 176 x 220 bodů
  • operační systém: Symbian Series 60
  • připojení: GPRS, Bluetooth, infraport, wap, USB
  • zprávy: SMS, EMS, MMS
  • fotoaparát: integrovaný s bleskem
  • další funkce a vlastnosti: Java, vícehlasé vyzvánění, přehrávač MP3
  • e-mailový prohlížeč: až šest účtů
  • cena: 512 eur
Diskuze (48) Další článek: Co je to EDGE? Stručně a jasně

Témata článku: Komp, Komplet, Informace, Chytrý, Sen, Birmingham, Nahrané video, Send, Info