Série telefonů Foma 901i: japonské 3G lahůdky

Daleko na východě jsou mobilní telefony technologicky o několik kroků dále než u nás. Pojďme se pokochat novými telefony, které největší japonský operátor právě uvedl na trh. Opět se přesvědčíme, že máme co závidět.

Před několika dny představil japonský operátor NTT DoCoMo novou sérii telefonů určenou síť třetí generace, nazvanou FOMA 901i, která je nástupcem úspěšné série 900i. Telefonů z této starší série se prodalo 5,6 miliónů kusů. Jedná se o ucelenou řadu pěti telefonů, které v odlišném kabátku nabízejí stejný funkční základ, který je doplněn o funkce podle zaměření daného modelu.

Klasická koncepce už dávno neletí, a proto jsou rovnou čtyři z pětice telefonů konstrukce véčkové. Pátý model je výsuvný.

 

Telefony jsou pořádně našlapané funkcemi a výbavou, alespoň oproti mobilům, jaké známe v Evropě. TFT displeje s úhlopříčkou až šest centimetrů a se schopností zobrazit 262 tisíc barev se stávají běžným standardem. Stejně tak propracovaná animovaná nabídka, dvoumegapixelový fotoaparát a velká vnitřní paměť rozšiřitelná paměťovými kartami miniSD. Máme co závidět, a to se zde přitom bavíme o telefonech určených masám, řekněme taková vyšší střední třída.

Klepněte pro větší obrázek
Celá série má velkou marketingovou podporu

Hlavním lákadlem nové řady je špičkové stereofonní vyzvánění s prostorovým efektem. Uživatel bude mít prý pocit, že je obklopen zvukem ze všech stran. Tři z telefonů (modely F901iC, N901ic a SH901iC) jsou vybaveny funkcí FeliCa, která umožňuje na dálku omezit vybrané nebo všechny funkce telefonu prostým zavoláním z přednastaveného registrovaného čísla. Jak prosté, to by se čeští zloději podivili.

Další specialitou je možnost stažení televizního programu na několik dnů dopředu. To se velice hodí, protože telefony jsou vybaveny výkonnějšími infraporty a mají programové vybavení pro dálkové ovládání televizních přijímačů i ostatních zařízení, jakou jsou rádia a DVD přehrávače.

Telefony jsou vybaveny dvěma fotoaparáty. Jedním pro pořádání videohovorů a hlavním s rozlišením dvou megapixelů, kterým můžete vytvářet snímky s rozlišením 1224×1632 obrazových bodů. Velkým obrázkům byl také přizpůsoben e-mailový klient, který umí odesílat e-maily až do velikost 500 kB.

SH901iC

Model SH901ic je vlajkovou lodí série Foma 901i a jako první se už také začal prodávat. Jedná se o stylové véčko s otočným displejem nabízené v atraktivní červené barvě. K dispozici je také šedé nebo bíle provedení. V Japonsku řadí telefon s rozměry 109×49×25 mm do průměru. U nás by takové rozměry u véčkového mobilu byly poněkud větší, ale displej s úhlopříčkou 56 mm se musí někam vejít. Rozlišení displeje 240×320 bodů zajišťuje jemné zobrazení a podpora 262 tisíc barev výtečné barevné podání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SH901iC

Hlavní fotoaparát s CCD čipem a rozlišením dvou megapixelů dokáže kromě snímků, zachycovat také videozáznamy v rozlišení 320×240 bodů s rychlostí záznamu 15 snímků za sekundu. Videozáznam se rovnou komprimuje do formátu MPEG4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvoumegapixelový fotoaparát • displej se může pochlubit výbornou čitelností ze všech úhlů

Telefon vydrží až 370 hodin v pohotovostním režimu, 130 minut běžného hovoru a 80 minut videohovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je otočný

D901i

Model D901i se chlubí výsuvnou konstrukcí a obřím displejem s úhlopříčkou šesti centimetrů, který má rozlišení 240×320 bodů a podporu 262 tisíc barev. Rozměry jsou 106×50×25 mm a hmotnost 136 g. Telefon má dva fotoaparáty, ten přední má běžné VGA rozlišení, zadní je dvoumegapixelový. Telefon je také vybaven světelnými efekty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
D901i

 

F901iC

Tento telefon již vypadá skoro jako obyčejné véčko. Jeho rozměry jsou 105×51×28 mm a hmotnost 129g. Přední straně dominuje fotoaparát a malý displej se schopností zobrazit 65 tisíc barev. Vnitřní displej je stejný jako u modelu D901i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
F901iC

Klepněte pro větší obrázek 
Oba displeje jsou velmi kvalitní

N901iC

Model N901iC má výbavu trochu chudší a na zákazníky se bude zřejmě snažit zaútočit také cenou. Libůstky v podobě fotoaparátu, slotu na miniSD karty a velkého displeje byly zachovány. Ale třeba právě displej dokáže zobrazit „pouze“ 65 tisíc barev, rozlišení 240×320 bodů zůstalo zachováno. Vnější displej je úzký, vertikálně orientovaný a velmi dobře designově zapracovaný. Je pouze pasivní a dokáže zobrazit čtyři tisíce barev. Tedy nic nového i pro běžného Evropana. Toho by však možná překvapil speciální antibakteriální materiál, ze kterého je telefon vyroben. Rozměry činí 102×48×26 mm a hmotnost 119g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
N901iC

Klepněte pro větší obrázek

P901i

Posledním telefonem v řade je model P901i. Je nejmenší a nejlehčí (102×49×22 mm, 104g) a bude zřejmě také nejlevnější. Základní výbava je stejná jako u modelu N901iC, pochlubit se může výměnnými kryty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
P901i

 
Nabídka originálních výměnných krytů je pestrá

Model SF901iC se již začal v Japonsku prodávat, další telefony série Foma 901i se prodeje dočkají během několika dnů. Za pár let se můžeme podobných kousků dočkat také u nás.

Diskuze (11) Další článek: Oskar: Pražané a Ostravané, běžte se klouzat

Témata článku: , FOMA, Celá série, F +, Telefon