Šest nových smartphonů se Symbianem

Na kongresu 3GSM ve francouzském Cannes bylo představeno šest nových mobilních telefonů s operačním systémem Symbian. Které značky je představily, co mají nové telefony společného a čím se naopak odlišují?
Kapitoly článku

Nokia 6680

O této novince finského výrobce jsme si mohli přečíst mnoho, už jsme si ji mohli dokonce i krátce vyzkoušet při oficiálním představení v ČR. První údajné fotografie ukazovaly přístroj s čtvercovým displejem, což zmátlo i odbornou veřejnost. Mnozí tak očekávali nástup modelu s novým rozlišením, o kterém se zmiňoval Ansi Vanjoki na nedávné Nokia Conference. Tento člověk však nakonec telefon osobně představil a udělal všem dohadům konec. Nové chytré telefony Nokia používají stále klasické rozlišení 176 × 208 obrazových bodů. To ale neznamená, že by Nokia žádnou inovaci kromě designu nepřinesla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 6680 se dá považovat za následníka prvního symbianového zástupce 3G telefonů – Nokie 6630. Oproti ní má mnohem střídmější design a byl jí přidán jeden fotoaparát navíc. Ten má za úkol snímání obrazu při klasických videohovorech, pracuje v rozlišení VGA a je umístěn na přední straně přístroje. Vzadu pak nalezneme objektiv druhého fotoaparátu, který se může pochlubit rozlišením 1,3 MPx. Nokia skryla jeho optiku pod důmyslnou krytku, na jejíž posun reaguje samotný systém spuštěním aplikace pro fotografování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej si polepšil v oblasti barev, zvládne jich zobrazit 262 tisíc barev. S tímto telefonem se budete moci pochlubit ve více než 100 zemích světa díky podpoře sítí GSM 900/1800/1900 MHz včetně EDGE a především WCDMA.

Rozměry této novinky jsou 108,4 × 55,2 × 20,5 mm a váha úctyhodných 133 g. Nejedná se tedy o žádného střízlíka. Nokia 6680 je tak dalším ryze multimediálním přístrojem, který u nás bude nabízen s exkluzivitou jemu vlastní (podobně jako 7710) – v každém obchodě na něj jednoduše nenarazíte.

Nokia 6681

Model s jedničkou na konci se od předchozího liší především zaměřením – zatímco 6680 je špičkový 3G telefon, 6681 podpora sítí třetí generace chybí ve prospěch nižší ceny. Stává se klíčovým modelem pro trhy bez těchto sítí, tedy i pro ten český, kde bude během dubna uveden do prodeje..

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkčně je tento model stejný jako 6680, chybí jen VGA fotoaparát na čelní straně.

Motorola A1010

Americká Motorola je ve výčtu nových symbianových přístrojů tak trošku černou ovcí. Jako jediná je totiž postavena na grafickém rozhraní UIQ. Tento komunikátor navazuje na minulý rok představený model A1000, který se stal jednou z mnoha hvězd loňského Cebitu. Motorole tak stačilo jen trochu oživit design přístroje, dodat pár technických drobností a nový model je na světě.

Klepněte pro větší obrázek 

Model A1010 je telefon velmi podobný řadě Pxx od SonyEricssonu s tím rozdílem, že postrádá odklápěcí klávesnici. Přístroj se tak ovládá pouze pomocí dotykového displeje, což nemusí každému vyhovovat. Je určen pro sítě UMTS, kromě nich však zvládá i běžné sítě GSM 900/1800/1900 MHz. Přední straně dominuje velký displej pracující v rozlišení 208 × 320 obrazových bodů, který zobrazí až 260 tisíc barev. Pro multimediální zábavu je připravena dvojice kamer, přičemž ta na zadní straně se může pochlubit rozlišením 2 megapixely a čtyřnásobným optickým zoomem. Výsledné fotografie tak dosahují hodnoty rozlišení 1600 × 1200 obrazových bodů, což si žádá i odpovídající paměť. Ta je u této novinky 48MB s tím, že ji lze rozšířit paměťovými kartami typu TransFlash až do velikosti 512MB.

Přímo na displeji můžete prohlížet i většinu internetových stránek díky prohlížeči s podporou protokolu HTML. Motorola si zaslouží pochvalu za náklon k rozšířeným standardům, na telefonu nalezneme přímo mini USB port. Krom něj lze přístroj propojit s okolím i pomocí Bluetooth. Díky novému Symbianu 7.0 a grafické nástavbě UIQ v2.1 má oproti svému předchůdci vylepšené možnosti multitaskingu.

Také Motorola nemohla zůstat pozadu, co se multimédií týče. Přehrávat můžete všechny nejrozšířenější formáty (MP3, MPEG..). Nechybí ani praktický software Picsel Document Viewer pro prohlížení dokumentů kancelářského balíčku Office a dokonce komprimovaných souborů. Pokud mohu soudit z modelu A1000, tato novinka se oficiálně na náš trh nedostane. Komerční dostupnost na jiných trzích se předpokládá na první kvadrát tohoto roku.

Kapitoly článku

Témata článku: Motorola, Nokia, Samsung, , , , Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 7650, Panasonic X700, Nov, SMA, Osobní hands-free, Pozdní uvedení, Kvadrat, Klasické rozlišení