Seznam vstupuje do mobilů, vystačí si s wapem

Známý český portál zavádí své služby do mobilních telefonů. Využít můžete funkce hledání, e-mail, slovník, mapy a další.

Nejnavštěvovanější domácí internetový vyhledávač Seznam se rozhodl po získání většiny českých uživatelů stolního internetu zaútočit také na prostředí mobilů. V rámci své nové strategie nazvané „Seznam na mobil“ vytvořil mobilní balík služeb pro telefony s wapem. Takto vybavených přístrojů je dnes mezi uživateli více než 80 procent, jejich majitelé budou moci komfortně využívat deset nejpopulárnějších služeb Seznamu přímo v mobilu. Další dvacítku chce portál přidat do konce roku.

Deset služeb pro tisíc typů mobilů

K připojení stačí pouze telefon s podporou wapu a s aktivovanými datovými přenosy u operátora. Testování služeb na mobilních telefonech probíhalo během celého uplynulého roku, Seznam na vývoji spolupracoval se všemi českými operátory a také s výrobcem mobilních telefonů Nokia. Majitelé Nokií si určitě všimli, že součástí nabídky v sekci Zprávy je už nějakou dobu rychlá volba na e-mail Seznamu.

Výsledkem je wapový portál přístupný z jakéhokoli vestavěného mobilního prohlížeče na adrese wap.seznam.cz. Na tomto místě najdete domácí stránku s funkcemi Vyhledávání, Email, Firmy, Mapy, Sreality, Zboží, Lidé, Slovník, Encyklopedie a Obrázky. Všechny služby už jsou známé z „velkého“ internetu. V průběhu roku chce Seznam přidat další kategorie, např. zpravodajství a sport, lokalizaci pomocí GPS, zálohu a synchronizaci kontaktů, online internetové platby a aplikace pro mobilní platformy Java a Symbian. Výhledově by měla přibýt také podpora nedávno zastřešeného videoserveru Stream.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Odkaz na e-mail Seznamu v nabídce N95 8GB • přístup na wapový portál • výběr přístupového bodu 

Použité technologie

Aby portál zajistil korektní a bezchybné zobrazení všech svých služeb na co největším množství typů a značek telefonů, musel vytvořit speciální komponenty nazvané Frame Work a Image Resizer. První z nich má za úkol detekovat uživatelův mobilní přístroj a kartu připojeného operátora. V současnosti je v databázi na tisíc nejrůznějších značek a typů telefonů. Databáze detekovaných modelů bývá například v případě zařízení s Windows Mobile aktualizována každý týden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s e-mailem je co do komfortu srovnatelná s velkými internetovými prohlížeči

Druhá jmenovaná komponenta poté zajistí patřičné naformátování grafiky, aby stránky zobrazené na displeji mobilu vypadaly co nejlépe a vzhledem se blížily tomu, co lidé znají z běžných internetových prohlížečů. Z tohoto důvodu je proto lepší používat vždy vestavěný prohlížeč v mobilu, pro který je zobrazení optimalizováno. Wapový portál pracuje i s dalšími prohlížeči, jako je například velmi rozšířená java aplikace Opera Mini, v těchto případech ale nemusí být zobrazení vždy stoprocentní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam v mobilu dokáže přehledně zobrazit i náročné grafické podklady, jakými jsou Mapy

Pro klíčovou službu Vyhledávání je použita speciální wap-proxy komponenta. Díky ní se zobrazí hledané mobilní stránky přehledně na displej telefonu. Všechny služby jsou potom optimalizovány pro mobilní přístroje tak, aby nedocházelo u méně vybavených telefonů k neúměrně dlouhému čekání na zobrazení náročnější grafiky nebo k nesprávnému formátování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klíčová funkce vyhledávání webových stránek a obrázků

Nebojte se mobilního internetu

Rady pro uživatele začínající s mobilním surfováním umístil Seznam na svůj internetový server www.smobil.cz. Zájemci zde najdou informace, jak zvládnout první kroky se Seznamem v mobilu, včetně detailních popisů jednotlivých funkcí. Nápovědu bude tým v průběhu roku průběžně doplňovat o další zaváděné služby.

Seznam započal s prací na mobilní platformě už více než před rokem a do vývoje investoval řádově miliony korun. Stěžejní příjmy přitom očekává od zadavatelů inzerce do katalogu firem, nepříjemná bannerová reklama by měla tvořit pouze menší část příjmy. Podle zástupců Seznamu se investice do nové služby začne vyplácet od zhruba půl milionu uživatelů za měsíc. Ke konci roku portál očekává až 800 tisíc uživatelů u každého mobilního operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavním zdrojem příjmů bude pro portál placený katalog firem  

Kolik zaplatíme?

V současnosti proto Seznam intenzivně jedná o zavedení svých wapových služeb na trh se všemi českými operátory. V jednání jsou také jednotliví výrobci mobilních telefonů, do jejichž firmwarů by výhledově mohl Seznam přímo implementovat své služby jako položky nabídky. Nejdále je v tomto směru spolupráce s Nokií, v jejíchž telefonech se budeme moci setkat s odkazy na e-mail, mapy, firmy nebo mobilní slovník.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi implementovanými funkcemi je i praktický slovník

Ohledně konkrétnější spolupráce s operátory zástupci Seznamu prozatím nechtěli sdělit nic bližšího, klíčová bude hlavně nabídka cen za datové přenosy. Cílem portálu je možnost využití celého balíku služeb za předplatné, nebo úplně zdarma výměnou za zhlédnutí reklamy. Data jsou nyní zpoplatňována dle standardních tarifů jednotlivých operátorů. Výjimkou jsou emailové služby na portálu Vodafone Live! a komunitní server Lidé.cz u O2 a Vodafonu. Ty si předplácejí sami uživatelé na dobu, po kterou je chtějí využívat.

Konkurencí pro mobilní Seznam bude spolupráce ostatních velkých internetových serverů s operátory. Centrum spolu s O2 nabídlo už v loni v listopadu přístup k e-mailu a na chat z portálu O2 Active zdarma. T-Mobile nedávno přišel s bezplatným přístupem na zpravodajský server Aktuálně a internetovou fotoseznamku Líbímseti pomocí svého portálu t-zones. Obě služby jsou opět pod křídly Centra.

Diskuze (10) Další článek: General Mobile GST33: další dual SIM mobil míří do Evropy

Témata článku: , , , Klíčová funkce, Videoserver, Vstup, MOBI, Balík služeb, VST, Seznam, Bannerová, WAP, Mobil