Sharp GX 13: levné véčko s foťákem (velký test)

Začátkem února začal Eurotel prodávat za docela malé peníze véčko s barevným displejem, foťáčkem a vícehlasými melodiemi. Bude konkurencí Samsungům a Panasonicu GD 87?

Dokolečka dokola

Ačkoliv Sharp nemá hlasité handsfree, potěší vás standardně dodávaná bondovka, která se vsunuje do konektoru po pravé straně v blízkosti kloubu. Je kryta malou zátkou, která je pevně připevněna k mobilu, takže ji nemůžete ztratit. Stejnou zátku připevněnou k mobilu najdete i na datovém konektoru; obě považuji za velmi praktické. Kryt je i na konektoru externí antény, nicméně ten už bez problému ztratíte, jde o běžný „čudlík“. Po levé straně jsou umístěny dvě klávesy, kterými zvyšujete hlasitost hovoru a případně hlasitost vyzvánění v pohotovostním režimu. Lze je použít i pro pohyb v menu.

Mobilu nechybí ani dnes už standardní poutko na šňůrku okolo krku, škoda jen, že tyto jsou šňůrky zatím poměrně nedostatkové zboží. Např. v takové Číně je můžete koupit na každém kroku. Baterie není součástí krytu, takže projevuji celkem oprávněné obavy, že kryt začne po čase vrzat, což je bohužel příznak všech mobilů této konstrukce, které jsem testoval. Už po týdnu začal mobil vyluzovat ony známé zvuky, nicméně zatím docela neznatelně.

Nabíjení jednou za tři dny

K výdrži: mobil dokáže fungovat na jedno nabití zhruba dva dny, pokud budete používat co nejméně barevný displej (a tedy budete opravdu jen volat), budete dobíjet jednou za tři dny. Baterii Li-Ion jsem při testech dokázal ale vybít i za necelý pracovní den – neustále focení, hraní her či přehrávání melodií dokáže baterii hodně rychle vyčerpat, připravte se na to. Nabíjení je ale rychlé, za necelou hodinku a půl je mobil plný šťávy.

 

Pevná konstrukce

Kloub mobilu je velmi pevný, při otevření a zavření efektně cvakne. U ucha mobil nevrže, kloub je opravdu masivní. Právě kloub byl u starších véček zdrojem různých pazvuků, které mne při telefonování rušily. Mobil je pevný ve zkrutu a nebýt zmíněné konstrukce baterie, dostal by jedničku z hvězdičkou. Bohužel otevřením mobilu není možné přijmout hovor, vždy musíte po otevření stisknout zelené tlačítko. V zavřeném stavu nemůžete hovor odmítnout a co víc, není možné ztlumit vyzvánění, ani byste hovor zároveň nepoložili. Na těchto funkcích by mohl zapracovat i konkurenční Panasonic GD 87.

Krásky na displeji

Mobil má nádherný displej, který má stejné rozlišení jako Samsung SGH-S100, tedy 120 na 160 bodů, což je dnes u barevných véček, zdá se, standard. Na displeji typu TFT je možné zobrazit až 65 tisíc barev (samozřejmě že nikoliv zároveň – poznámka pro šťouraly), displej je dobře čitelný i ze stran na rozdíl od S100. Kontrast je poměrně dobrý, nicméně např. Panasonic GD 87 jej má lepší a řekl bych, že má i jasnější podsvícení; Sharpu lze sice stejně jako Panasonicu měnit jeho roveň, ale jen ve velmi malém rozsahu. Po uplynutí nastavené doby podsvícení zhasne, po další chvíli se displej vypne zcela, což je dobrá šetřící funkce. Naopak se mi zdá, že displej Sharpu je lépe čitelný na přímém světle.

 
Displej na světle a ve tmě

Na pozadí displeje si můžete v pohotovostním stavu umístit fotografii, která díky kvalitě displeje vypadá opravdu dobře. Protože souběžně s GX 13 používám i Siemens S55 a Nokii 6800, vždy při pohledu na displej Sharpu lehce povzdechnu (už aby tady byl model S55i). Velikost displeje se hodí při psaní a čtení zpráv, kdy se na něj vejde osm řádků, a wapování, kdy se zobrazí řádků dokonce devět. Velký displej je jednou z velkých výhod véček.


Hezká dívka na pozadí

Píše se dobře

I velikost kláves lze považovat za devizu této konstrukce, protože na běžných mobilech je velikost kláves kompromisem mezi celkovou velikostí mobilu a displeje. Klávesy jsou umístěny poměrně daleko od sebe, mají optimální zdvih a velkou plochu, takže nemůžete udělat překlep. Psát textovky s takovou klávesnicí je opravdu radost.

   
Klávesnice a podsvícení

Mobil se ovládá čtyřsměrovou kurzorovou klávesou, resp. kolečkem, uprostřed kterého je umístěno potvrzovací tlačítko; jím kromě toho vstoupíte do menu. V pohotovostním stavu slouží levá kurzorová klávesa ke korekci hlasitosti zvonění, pravá ke vstupu do menu telefonního seznamu a pohyb nahoru či dolů zobrazí seznam kontaktů. Nalevo a napravo od kurzoru jsou umístěna dvě tlačítka, která mají kontextový, tedy různý význam v různých okamžicích; v pohotovostním stavu levé spouští menu textovek, pravé wapový prohlížeč; nelze jim nastavit jiné funkce. Pak už tu jsou jen známá tlačítka pro ovládání hovoru, červené a zelené sluchátko.

Témata článku: Sharp, , , Nokia 7650, Sharp GX13, Siemens S55, Sony Ericsson P800, F +, Velký, Běžné provedení, Malá ploška, Foťák, Test, Velký test, Štěkání,