Sharp GX 13: levné véčko s foťákem (velký test)

Začátkem února začal Eurotel prodávat za docela malé peníze véčko s barevným displejem, foťáčkem a vícehlasými melodiemi. Bude konkurencí Samsungům a Panasonicu GD 87?

Kalendář je chudý

Sharp se bohužel nehodí k organizaci času, možnosti jeho kalendáře jsou velmi omezené. Kalendář má hezké grafické provedení, na velkém displeji je vidět celý měsíc. Aktuální den má inverzní rámeček, pokud máte u některého dne poznámku, je podtržený. Bohužel, k jednomu dni lze přiřadit jen tři poznámky, které navíc nemohou mít upozornění. Protože Sharp nemá úkolovník, prakticky neexistuje způsob, jak nastavit připomenutí události kromě využití budíčku. Ten je opakovaný a pamatuje si až pět buzení. Každému buzení je možné nastavit délku, zvolit jinou melodii a dokonce vibrace. Ovšem: nevzbudí, když je mobil vypnutý.

 
Menu diáře --- Měsíční pohled na kalendář

 
Poznámky mohou být jen tři a bez upozornění.
--- Do mobilu lze uložit až pět budíčků.

Poznámky mohou být také hlasové, můžete si jich nahrát prakticky libovolný počet, dokud nezaplníte paměť. Každá může mít ale jen deset sekund, což je poměrně výrazné omezení. Není také možné nahrát záznam probíhajícího hovoru.

Hračičky i v Javě

Bezesporu povedené jsou na Sharpovi hry, jsou celkem tři a docela se mi líbí. První je střílení fotbalových penalt, druhá klasický arkanoid (sestřelování cihliček) a poslední je hokej – hrají dva brankáři, mezi nimiž jezdí puk, kterému je nutné vlastním tělem zabránit, aby se dostal do brány. Hry jsou jednoduché a zábavné, i když bych uvítal třeba tetris, který má Panasonic GD 87 (a mimochodem špičkový). Hry samozřejmě vyluzují různé zvuky a vibrují, to je ale dnes docela běžné.

   
Arkanoid a fotbal, dvě vestavěné hry

   
Javové šachy

Pokud vám tyto hry nestačí, můžete si nahrát další v Javě. Samozřejmě Java není jen na hraní, do mobilu lze stáhnout i další aplikace, bohužel ne přes infra nebo kabel, ale jen přes WAP. Se standardními aplikacemi jsem neměl problémy, ale programy jako EmailViewer a WebViewer se chovaly podivně a moc se se mnou nekamarádily; zkrátka jsem je nerozchodil. 

Wapový prohlížeč je na velkém displeji takřka dokonalý, dokáže zobrazit devět řádků a je barevný - co více si přát? Snad jen více možností, základní menu nabízí pouze zobrazení domácí stránky a přehled záložek. Do kontextového menu se dostanete až po zobrazení první stránky (a tedy připojení), a protože je možnost zadání wapové stránky až zde, je logické, že mám k tomuto řešení výhrady.


Velký displej dělá s WAPem svoje.

Wapovat i datovat je možné přes GPRS, pro připojení k počítači slouží infračervený port nebo kabel, který ovšem v balení nenajdete. Na cédéčku je uložena aplikace pro snadné nastavení připojení.

Já ho beru

Sharp GX 13 je docela dobrý mobil, který Eurotel nabízí za vynikající dotovanou cenu. Ačkoliv se mi líbí více Panasonic GD 87, který má podobné vlastnosti, bude Sharp pravděpodobně prodejním hitem. Eurotel zoufale potřebuje co nejvíce mobilů, které zvládají MMS a mají foťáček, aby mohl vytěžit z multimediálních textovek maximum. Mimochodem, dle našich informací bude brzy T-Mobile nabízet Samsung SGH-V200, který je ještě lepší než tento Sharp. Zdá se, že konečně se k nám začínají dostávat mobily, které v Asii používají už několik let.

Témata článku: Sharp, , , Nokia 7650, Sharp GX13, Siemens S55, Sony Ericsson P800, Velký, Foťák, Malá ploška, Běžné provedení, Štěkání, Velký test, Test, F +,