Sharp GX29: ostrá novinka u Vodafonu (první pohled)

V červencové nabídce Vodafonu se objevilo atraktivní véčko Sharp GX29. Je malé, lehké, elegantní a moderní. Za tři a půl tisíce nabídne perfektní QVGA displej, foťák a Bluetooth.

Sharp je všestranný výrobce elektroniky s centrálou v japonské Osace. Historie firmy sahá až do začátku minulého století, kdy ji založil Tokuji Hayakawa. Společnost se zprvu proslavila svými mikrotužkami, které jako první začala hromadně prodávat v roce 1915 a nazvala je Ever-Sharp (vždy ostré). Měly obrovský úspěch, a tak podle nich firma dostala svůj název, který jí zůstal dodnes. Na mobily přišla řada samozřejmě mnohem později, ani u nich si nicméně japonský výrobce nevede špatně.

V Japonsku Sharp většinou mobily neprodává pod svým jménem, partnerem pro distribuci mu je tam totiž operátor NTT Docomo, který prodává mobily pod značkou Foma. Telefony značky Sharp se však prodávají po celém světě a nemalou zásluhu má na tom operátor Vodafone, který je zařazuje do svých nabídek. Konečně jsme se dočkali také u nás. Ale s mobily této značky už jsme se na našem trhu setkali, některé modely prodával Eurotel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od Eurotelu: Sharp GX13 • Sharp GX23

Vodafone mobily značky Sharp prodává zejména v domovské Anglii. Telefony jsou tam velmi úspěšné, zpravidla se jedná o véčka s fotoaparáty s výborným rozlišením a skvělými jemnými displeji. Podle plánu, který nedávno prosákl ven, má Vodafone během léta dovézt několik Sharpů i do Česka. A skutečně to začíná plnit, zatím však poněkud opatrně. Véčko GX29 patří do nižší střední třídy a nepředvádí to nejlepší, co Sharp umí.

Japonský původ nezapře

Telefon jakoby vypadl z oka japonským véčkům Foma, leckomu se tedy jeho strohý vzhled nemusí líbit. Ale myslím, že oproti vajíčkům od ostatních asijských výrobců je to docela příjemná změna. S rozměry 96 × 46 × 20 mm je navíc véčko velmi kompaktní a 92 gramů ho řadí mezi lehčí telefony.

Klepněte pro větší obrázek 
Sharp GX29 - v japonském stylu

Telefon toho sice moc neumí, navenek to ale zdatně skrývá. Při pohledu na vnitřní displej by vás rozhodně nenapadlo, že má telefon docela blízko k low-endům. Displej má totiž vynikající rozlišení 240 × 320 a zobrazí 262 tisíc barev. Na vrchu véčka nechybí ani vnější displej, ten je ale jen monochromatický a jednořádkový, s rozlišením 72 × 12 dokáže zastoupit jen malé digitální hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na spodní části véčka najdeme klávesnici, která vypadá pohodlně a dá se očekávat, že i při malých rozměrech mobilu se na něm bude psát bez problémů. Telefon bude mít standardní ovládání, nad klávesami pro psaní tedy najdeme čtyřsměrné tlačítko s potvrzovacím středem a dvě funkční klávesy.

Klepněte pro větší obrázek
Psaní by mohlo být pohodlné

Díky za Bluetooth

Na zadní straně spodní části mobilu najdeme fotoaparát, který dokáže vytvářet VGA fotky nebo video v rozlišení 128 × 96 bodů. Zabaví také hry pro Javu 2.0, v telefonu je jich několik předinstalovaných. Mobil dokáže vyzvánět 40 hlasy, melodie bude možné přímo v telefonu skládat. MP3 zvonění mobil nepodporuje a ani by pro něj nebylo moc místa, paměť čítá pouhé 2,1 MB.

Klepněte pro větší obrázek 

V oblasti dat se Sharp GX29 docela vytáhl. Podporuje GPRS třídy 10, které se bude hodit při prohlížení wapu nebo práci s e-mailovým klientem. Díky Javě půjde využít i Opera Mini. Na krátkou vzdálenost je k dispozici konektor pro USB kabel a dokonce Bluetooth, za což si Sharp zaslouží pochvalu. Na druhou stranu, hodil by se i infraport.

Do adresáře se vejde 500 kontaktů, mobil zobrazí posledních 10 přijatých a nepřijatých hovorů i volaných čísel. Telefonu nechybí podpora MMS, pro které bude VGA fotoaparát stačit. Při psaní bude možné využít prediktivní slovník T9. Z ostatních funkcí zmíním kalendář, budík a minutový diktafon. Baterie bude mít průměrnou kapacitu, na příjmu by mobil měl vydržet 250 hodin, při hovoru 220 minut.

S cenou a displejem do boje

Sharp GX29 na mě docela zapůsobil. Má příjemný design a vzhledem k ceně překvapí výborným displejem a Bluetooth, ostatní výbava také není špatná. Nejslabším místem je malá paměť a na konkurenci může trochu ztrácet vzhledem k absenci MP3 vyzvánění. Za tři a půl tisíce však lépe vybavené véčko nenajdete.

Sharp GX29 ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 94 × 46 × 20 mm, 92 g
  • sítě: GSM 900/1 800/1 900 MHz
  • displej: aktivní, TFT, 240 x 320 bodů
  • paměť: 2,1 MB
  • vyzvánění: polyfonní 40hlasé
  • výdrž: 250 h (pohotovost), 220 min (hovor)
  • data: GPRS třídy 10, USB, Bluetooth
  • cena: 3 577 Kč (při koupi s tarifem se cena sníží až na 77 Kč)
Diskuze (16) Další článek: T-Mobile nestíhá rozšiřovat pokrytí Internetu 4G podle plánu

Témata článku: Sharp, Sharp GX13, Sharp GX23, Sharp GX29, Nov, Vynikající rozlišení, První pohled, Voda, , Strohý vzhled, Historie firmy, Pohled, Novinka,