Sharp GX33: dobrý lak a mozek (test)

Elegantní temně modrá metalíza, dobré vychování a vážení předkové. Obyčejnému mobilistovi nabídne vše potřebné.
Kapitoly článku

S telefony Sharp se na našem trhu příliš často nesetkáme. Svoje zastoupení měli a mají především v nižších nabídkách Vodafonu, výjimečně jsme se s nimi setkali i u dalších dvou operátorů. A právě nedávno se v našich luzích a hájích objevil nenápadný model GX33. Zatím u Vodafonu doplňuje svého staršího brášku GX29, se kterým se ovšem brzy rozloučíme. Za zajímavou cenu se jistě dostane do hledáčku nejednoho koupěchtivého zákazníka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Temná metalíza ukáže svou pravou barvu jen na přímém světle
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Přímý předek testovaného modelu GX33: Sharp GX29

Klíčové vlastnosti

  • vnitřní aktivní displej zobrazující až 260 tisíc barev
  • vnější monochromatický displej
  • vnitřní paměť 9 MB nerozšířitelná paměťovými kartami
  • vícepoložkový telefonní seznam pro pět set jmen
  • pohodlná klávesnice
  • výborné zpracování
  • VGA fotoaparát
  • GPRS třídy 10
  • emailový klient
  • diktafon
  • bluetooth

Hlavní nedostatky

  • chybí EDGE
  • vnější displej zhasíná po určité době
  • nezapuštěný kryt čočky fotoaparátu
  • pro kontrolu zmeškaných událostí nutno telefon oživit
  • chybí FM rádio
  • absence hlasitého odposlechu
  • málo nadstandardních funkcí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro představu o velikosti: cédéčko má 12 cm v průměru

Červená kapka hrdě na čele

Sharp GX33 má jednoduchý design, který nikoho neurazí. Subjektivně bych vzhled telefonu označil jako nenápadnou eleganci. Většině přední části vévodí tmavě modrá metalíza, ve které je umístěno plastické logo Vodafonu. Jako předěl zde figuruje jediný chromový prvek – chromovaná linka oddělující zbytek přední části s kloubovou části. Ta je celá černá, lesklá, což sebou nese i zvýšený výskyt nechtěných otisků prstů. Při bližším prozkoumání zde rozeznáme úzký proužek indikující přítomnost vnějšího displeje.

Klepněte pro větší obrázek
Nenápadný vnější displej. Vidíte jej?

Kloub GX33 je velký, poměrně masivní. Pro překonání prvotního odporu pružiny je zapotřebí vyvinout nepatrně větší sílu, i pak pružina klade oproti jiným véčkům větší odpor. O rozevření se musíte prakticky celou cestu od zavřeného stavu až do otevřeného postarat sami. Pružina sama odklopí a docvakne horní část až na posledních pár milimetrech. Důležitá je ale pevnost kloubu. Horní víko nemá prakticky žádnou vůli v bočních směrech, jen v otevřeném stavu je slyšet občas zavrzání při snaze díl vykloubit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Kloub je tuhý, ale opravdu solidní

Na zadní straně najdeme jen fotoaparát, jinak je naprosto hladká, bez dalších funkčních prvků. Ač to na první pohled nevypadá, plast chránící čočku je zarovnaný s okolím. Vůbec bych se nedivil, když bude do pár měsíců poškrábaný. Na levé straně uvidíme kolébkové dvojtlačítko regulující hlasitost a zdířku pro poutko, na druhém boku pak již jen gumovou krytku netradičního konektoru pro přibalenou bondovku. Vespod je opět gumovou krytkou chráněn konektor nabíječky. K provedení této krytky mám připomínku. Není odstranitelná, čímž se hned neztratí, ale ohýbá se na bok, kde je pro tento účel v jistém místě ztenčena. Neopotřebí se guma tak, až krytka upadne?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Popisovaná krytka konektoru, fotoaparát a kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti
Klepněte pro větší obrázek 
Také konektor na spodní straně byl „obdařen“ gumovou krytkou

Zadní kryt je pevně usazen a neuslyšíte ani nejmenší zavrznutí i při velmi silném promáčknutí. Proto je jeho demontáž poměrně těžká, což pokud nejste fanaticky směnař SIM karet nevadí, ba právě naopak. Pod ním se nachází baterie typu Li-Ion s kapacitou 770 mAh. Dle oficiálních hodnot má vydržet až 210 minut hovoru a 250 hodin v pohotovosti. V praxi jsem se setkal s výdrží okolo čtyř dnů, s menším používáním jsem atakoval den pátý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na zádech vládne klasický pořádek: pod krytem baterie a pod ní SIM

Telefon je přiměřeně lehký, dnes standardních 87 gramů. Zbývající rozměry jsou 44,6 × 93 × 21 mm v zavřeném stavu. Při rozevření se nám rozsvítí aktivní displej. Klávesnice situovaná na spodním dílu je kvalitní a dobře se na ní píše. Křížový ovladač je stříbrný, zbytek tlačítek pak ladí s okolím, jsou černé. Mají dobrý zdvih i stisk a jsou dobře velká, při delším psaní nepociťujete únavu. Zelené podsvícení klávesnice je ovšem slabší. Horní kontextová tlačítka nejsou podsvícena vůbec, u křížového ovladače nepatrným světýlkem odhadujete jeho umístění. Jen u numerických tlačítek nebudete mít problém s jejich přečtením a nalezením i uprostřed noci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pod klávesnicí si všimněte dvojice pryžových špalíčků. Vymezují vzdálenost obou částí v zavřeném stavu a svoji práci odvádí dobře, displej se klávesnice nedotkne
Klepněte pro větší obrázek
Zelenému podsvícení chybí krůček na intenzitě

Malý proužek na čele

Stejně jako předchůdce GX29, tak i nový Sharp je vybaven malým informačním displejem na vnějším horním díle véčka. Je monochromatický, grafický, s modrým podsvícením a bílou barvou písma. Dokáže zobrazit sílu signálu i stav akumulátoru a aktuální čas, resp. datum. Po jisté chvíli se ukáže větším fontem jen čas, který nakonec zmizí úplně a displej zhasne. Škoda, díky použité technologii mohl být stále aktivní, byť bez podsvícení. Takhle musíte telefon pro zkontrolování nepřijatých hovorů a zpráv SMS oživit. Při zmeškaných událostech zobrazí adekvátní ikonky a počet daných událostí.

 

Informačnímu displeji chybí k dokonalosti pouze kousek

Vnitřní displej je úplně o něčem jiném. Je aktivní, zobrazující téměř 260 tisíc barev. Jeho rozlišení je 176 × 220 obrazových bodů při fyzické velikosti 1,9 palce. Displej je opravdu kvalitní, barvy jsou velmi syté a kontrastní. Sharp byl vždy znám pro svou kvalitu zobrazovačů. I na přímém slunečním světle je uspokojivě čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náš fotoaparát zachytil jen část kvalit displeje Sharpu

Na displeji najdeme ikonky signálu sítě v levém horním rohu včetně indikace přítomnosti GPRS, v druhém rohu je pak stav akumulátoru. V horním řádku se můžeme setkat ještě s doplňujícími ikonkami, například nepřečtené zprávy či zvolený profil. I aktivované vibrace mají svoji indikaci. Můžete si nechat zobrazit i aktuální čas, datum nebo oboje zaráz. U telefonů asijské produkce se často setkáváme s možností zobrazení měsíčního kalendáře na hlavním displeji. Nejinak je tomu i u testované GX33. Téměř dole má své místo název operátora. Pak už následuje kontextový pruh s ikonkami tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Sharp, , , Sharp GX29, Sharp GX33, Čtyřnásobný zoom, Dobrý, Zvýšený výskyt, Test, Zelené podsvícení, Nový sharp, Dobrý zdvih, Předek, Pevné zpracování, Zvolený profil, Strast, Horní víko, QQVGA