Sharp předvedl 7" displeje MEMS. Mají na to nahradit LCD i e-ink

Sharp na veletrhu Ceatec předvedl novou generaci displejů vyráběných technologií MEMS (mikroelektromechanické systémy), na jejichž vývoji spolupracuje se společností Qualcomm. Technologie MEMS se vyznačuje dobrou čitelností i při okolním osvětlení a především velmi nízkou spotřebou, která může být teoreticky i nižší než u současného elektronického inkoustu. Zatím se však stále jedná o prototyp. Předvedený sedmipalcový displej disponuje rozlišením 1 280 × 800 bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Představený prototyp 7" MEMS displeje od Sharpu na veletrhu Ceatec (zdroj PCWorld)

Princip MEMS tkví v tom, že umí vytvářet barvu pomocí světla odraženého od mikroskopických zrcadel neboli reflexní membrány. Tím je dosaženo toho, že každý spínací prvek má dva stavy – buď je průhledný či pohlcuje světlo. MEMS tak dokáže tímto odraženým světlem osvětlit jen požadované subpixely. Technologie je podobná optickému rezonátoru. MEMS displeje by se mohly v budoucnu stát následníky nejen LCD, ale též e-ink displejů s barevným inkoustem, používaných pro čtečky e-knih.

Klepněte pro větší obrázek
Novodobý displej využil Qualccomm u svých chytrých hodinek Toq. Ty se již chystají na trh.

Již dříve představil právě Qualcomm displej Mirasol založený na MEMS, který teď využil u chytrých hodinek Toq. Společně se Sharpem se vývoj dále ubírá k větším úhlopříčkám a lepší kvalitě zobrazení.

 

Diskuze (8) Další článek: Samsung Galaxy Trend: návrat ke kořenům [recenze]

Témata článku: Sharp, , , , , , MEMS, ? Displej, Displej, E Ink, E Ink displej, Pře, Mem, INK