SHARP Zaurus SL-C1000: japonský samuraj s tučňákem

Sharp Zaurus je špičkovou alternativou pro běžná PDA a nemusíte pro něj ani létat do Japonska.
Kapitoly článku

S tučňákem na palubě

Linux je v tomto případě jednoznačnou výhodou, nikoliv překážkou. Pro Zaurus existuje spousta různých ROM, čili distribucí Linuxu. Jmenujme například Cacko (použitý při testu ve verzi 1.23), OZ, Opie, Sharp ROM, PdaXrom (Xwindow) a dokonce i OpenBSD. Není nutné hned měnit ROM (ačkoli je to otázka pĕti minut), stačí i vylepšený kernel. Na internetu existuje obrovská komunita uživatelů a k sehnání je prakticky jakýkoliv druh softwaru. Konkrétních programů je sice početně méně, ovšem jsou na vysoké úrovni, jakou známe spíše z PC.

Plný multitasking je samozřejmostí, drivery pro všechno možné i nemožné jsou součástí systému. Předinstalovaný Hancom Office je dobrou volbou, nativně podporuje formát MS Office a mnohé další. Problémy nemá ani s českými znaky. Zaurus si oblíbí i uživatel, který o Linuxu nic neví, k ovládání žádné znalosti nepotřebuje, vše je intuitivní. Pro zkušené je k dispozici také příkazový řádek linuxové konzole. O nepřeberných možnostech přizpůsobení svědčí fakt, že právě Zaurus je prý hlavním pomocníkem některých ruských hackerů, třeba při oklamávání bankomatů.

DSCN2083.jpg DSCN2085.jpg
Zaurus drží štíhlou linii

Existuje mnoho portů z velkého Linuxu pro stolní počítače x86 na Zaurus. Je tak možné zahrát si Doom, Quake, či používat například grafický editor Gimp. Ti šikovnější si překompilují software sami, nebo dokonce naprogramují svůj vlastní.

Zaurus spřádá sítě

Linux a síť si vždy skvěle rozumí, takže komunikace všeho druhu probíhá naprosto bez problémů. Pro spojení s počítačem si lze vybrat mezi serial USB (standard I/O) a TCP/IP over USB, Zaurus funguje jako Samba server nezávislý na operačním systému.

 DSCN2082.jpg 

V MS Windows se Zaurus objeví jako místo v síti. Přes souborové manažery je plný přístup ke kartám CF i SD a dokonce i vnitřní paměti. Navíc se takto snadno dá nasdílet připojení k Internetu. Komunikovat je možné také přes LAN, TCP/IP, PPP všeho druhu (Irda, Bluetooth, WLAN, DialUp...). WiFi CF karta funguje skvěle a baterie Zaurusu vydrží překvapivě dlouho.

Synchronizaci s MS Outlook apod. lze pohodlně řešit přiloženým softwarem, či jeho četnými alternativami.

Běžec dlouhých tratí

U PDA je důležitou vlastností to, jak snadno lze provést reset. Zaurus však hraje jinou ligu, stabilita jeho systému je ohromující. Když nějaká aplikace přestane odpovídat (tzn. zamrzne), lze ji jednoduše ukončit pomocí task manageru. Zaurus není nutné celé týdny rebootovat a přesto je systém stále neotřesitelný.

DSCN2093.jpg 
...pro představu o velikosti

I když je VGA displej velký žrout, baterie o kapacitě 1800mAh dokáže dodávat energii po nadprůměrně dlouhou dobu. Surfoval jsem na internetu přes vloženou CF WiFi kartu a stav baterie poklesl z plného stavu na příjemných 60%. To by běžné PDA nezvládlo.

Nechci slevu zadarmo

Odpověď na otázku z úvodu tedy zní: ano, tento přístroj je skutečně výjimečný. Jedním dechem je však nutné dodat, že je obrovská škoda, že jej Sharp oficiálně nedováží. Případný zájemce z české kotliny tak musí překonat problémy s koupí, zárukou, lokalizací a chybějícími komunikačními technologiemi, které jsou v Evropě tak běžné. Odměnou je mu přístroj, který jen tak někdo nemá, stabilita ověřeného systému a bohaté možnosti rozšíření a připojení.

DSCN2096.jpg
Kde asi přišel Zaurus na jméno?

Pokud jste i vy ochotni překonat zmíněné překážky, máte možnost získat plnohodnotnou náhradu za nejlepší PDA. Ani po několika měsících používání jsem nenarazil na oblast, se kterou by si ZAURUS SL-C1000 neporadil lépe, než jeho Pocket PC a Palm OS konkurence.

Témata článku: Sharp, , , Obrovská komunita, Běžné video, Displej velký, Prostorná klávesnice, Sam, Důkladné zkoumání, Dnešní cena, Případný zájemce, Plný přístup