Sharp Zaurus SL-C300: PDA s Linuxem a 4 GB harddiskem

Kapesní počítače to mají v souboji se stále oblíbenějšími komunikátory velmi těžké. Nové PDA Sharp Zaurus útočí na konkurenci svoji bohatou výbavou a dal by se označit spíše za mininotebook. Otočný VGA displej, plnohodnotná klávesnice, 4GB harddisk, Linux – je vám to snad málo?

Na japonském trhu se objevil nový přístroj z kategorie kapesních počítačů, který by si však díky jeho koncepci a parametrům zasloužil spíše označení mininotebook. Jedná se o pokračovatele úspěšné řady nadupaných PDA Sharp Zaurus typové řady SL-C. Jeho úplné označení je Zaurus SL-C3000 a stejně jako jeho předchůdci se může chlubit nadstandardní výbavou a operačním systémem Linux.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pár oficiálních obrázků

Zatím by na tom nebylo nic moc zajímavého, ale stačí nahlédnout na obrázky. Na první pohled zaujme originální rozvírací konstrukcí s otočným displejem. Ta však není ničím novým, už byla k vidění u starších modelů. PDA tak připomíná spíše miniaturní notebook. V zavřeném stavu vypadá díky bílému lesklému plastu jako mp3 přehrávač iPod. Po rozevření nabídne plnohodnotnou klávesnici přes celou plochu přístroje a velký displej na odklopené části. S displejem je možné navíc otáčet podél svislé osy a tak může i v zavřeném stavu zůstat přístupný a přístroj pak připomíná běžná PDA s dotykovým displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vskutku všestranné zařízení...

Ostatně, podívejte se na oficiální obrázky a živé fotografie serveru I4U.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Paměti není nikdy dost

Tím hlavním lákadlem je harddisk s kapacitou 4 GB, který se v podobném zařízení nachází vůbec poprvé. Ale může se pochlubit i dalšími lahůdkami. Tak například displejem s úhlopříčkou 94 mm a VGA rozlišením, tedy 640 × 480 bodů. Displeje dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Uvnitř tepe procesor Intel XScale PXA270 na taktu 416 MHz. Kromě harddisku na ukládání dat je k dispozici ještě rychlá RAM paměť o velikosti 64 MB a 16 MB Flash paměti. Navíc je přístroj vybaven sloty na SD a Compact Flash II karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzadu najdeme důležité konektory  •  vkládání CF karty

A pořád to není všechno. Se světem dokáže tento zázrak mobilní techniky komunikovat prostřednictvím Wi-Fi nebo Bluetooth a také mírně archaický infraport je k dispozici. Využívat můžete samozřejmě také připojení k počítači pomocí kabelu a USB 2.0. Harddisk můžete využít na přenos větších objemů dat mezi počítači, operační systémy Windows ho rozeznají jako nové paměťové médium bez potřeby ovladačů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na levé straně se nachází okénko infraportu • slot pro SD karty je na přední straně • porovnání velkosti se Sony Ericssonem T630

A pokud jste zastánci multimédií, také si přijdete na své. Přístroj nabízí stereo výstup na sluchátka využitelný pro zabudovaný MP3 přehrávač. Přehrávat si samozřejmě můžete i filmy. Vše se přitom vešlo do malé krabičky o rozměrech 124 × 87 × 25 mm s hmotností 298 gramů.


Hlavní ovládací prvek a funkční tlačítka klávesnice

Uvnitř běhají tučňáci

Základem softwarového vybavení je operační systém Linux Kernal 2.4.20 s uživatelským grafickým rozhraním Trolltech Qtopia 1.5.4. Dále jsou v nabídce standardní aplikace jako kalendář, adresář, poznámky, apod. Nechybí ani podpora dokumentů aplikací Word a Excel, prohlížet a upravovat můžete také obrázky běžných formát. Pro surfování na internetu poslouží prohlížeč NetFront 3.1, e-mailový klient je rovněž samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displeje je velký a nabízí velice kvalitní zobrazení

Pamatováno bylo i na uživatele se slabším zrakem. Displej sice nabízí nebývale ostrý obraz, ale někdy se mohou zdát písmenka příliš malá. V takovém případě je možné využít zoomu, který dokáže zobrazovaný obsah přiblížit až v pěti krocích bez ztráty kvality – všechny hrany zůstanou vyhlazené.

Budeme zase jen závidět?

Nový Sharp Zaurus SL-C300 začal výrobce prodávat před pár dny v Japonsku. Do budoucna se plánuje expanze tohoto výrobku na americký trh, ale o Evropě se zatím stále mlčí. Cena této mašinky se vyšplhala na 899 dolarů.

Diskuze (33) Další článek: Poptávka po komunikátorech roste: Eurotel přizpůsobuje nabídku

Témata článku: Sharp, , , , Nový sharp, PDA, Označení mini, Zobrazovaný obsah