Sidekick 3: po čem touží Američané

V boji o zákazníky spoléhá americký T-Mobile na Sidekick 3. Komunikátor s QWERTY klávesnicí a zajímavým operačním systémem.

Zatímco u nás se komunikátory snaží zaujmout maximální funkční výbavou a dotykovým displejem nebo co možná nejlepší QWERTZ klávesnicí, ve Spojených státech je trend trochu odlišný. Velkým hitem je tam v poslední době třetí verze zařízení T-Mobile Sidekick, kterého jste si možná všimli i v některém z aktuálních amerických seriálů (např. How I Met Your Mother, The Class).

Tip: přečtěte si více o historii Sidekicku na anglické Wikipedii

Už na první pohled je zřejmé, že se Sidekick 3 jako mobilní telefon asi neprosadí. Rozměry 129 × 58 × 23 mm, hmotnost 189 g a styl zpracování připomíná spíše mobilní herní konzoli. Na obou bočních stranách najdete ovládací prvky – kurzorové tlačítko spojené se sluchátkem telefonního přístroje vlevo a trackball obklopený dalšími tlačítky vpravo. Uprostřed pak efektně se vyklápějící displej skrývající plnou QWERTY klávesnici.

01.jpg02.png
Sidekick v základním stavu • po vyklopení displeje

Sidekick 3 (SK3) je zaměřen především na práci s textovými zprávami a to pokud možno v co nejvíce formách. Standardní součástí telefonu je tak nejen editor textových SMS zpráv, ale i e-mailový klient spolupracující s protokoly POP3 a IMAP a aplikace pro instant messaging podporující sítě AIM, Yahoo! a MSN.

E-mail pro děti

Jak už bylo řečeno, e-mailový klient si poradí s protokoly POP3 a IMAP, pro odesílání je dostupná podpora SMTP. Velkým nedostatkem pro firemní klientelu je odepřená možnost připojení na schránky oblíbené americké služby Hotmail nebo na vlastní firemní servery. Snad i proto se Sidekicku občas s nadsázkou říká „BlackBerry pro děti“. Korporátní zákazník mnohem raději sáhne právě po zařízení BlackBerry disponujícím mnohem propracovanějšími business službami.

05.jpg04.jpg
Mechanismus vyklápění displeje

Stahování e-mailů probíhá v předem nastavených časových intervalech, jedině u služby tmail.com podporuje T-Mobile tzv. instant delivering, tedy okamžité doručování příchozích zpráv. Zobrazuje obrázky ve formátu JPEG, přehraje hudební skladby MP3, dokáže vytáhnout text ze souborů DOC a PDF, ale uložit je vám nepovolí.

06.jpg03.png
Zadní pohledy

Hodně nadějí vkládají prodejci SK3 do klienta pro instant messaging. Jednotný vzhled prostředí telefonu a mobilního klienta by mělo uživateli co nejvíce zpříjemnit pracovní podmínky. Vše ale záleží na operačním systému a právě v něm si zahraniční recenze doslova libují. V srdci SK3 tepe pro většinu Čechů asi ne příliš známý operační systém Danger OS v3 společnosti Danger. Charakteristiky mluví jednoznačně – jednoduchost iPodu v graficky příjemném rozhraní. Nejčastější pochvalné ódy putují směrem k otočnému ikonovému menu, jednoduchým popiskům funkcí a snadnému ovládání SK3 pomocí klávesových zkratek.

Internet raději textově

Nad prostředí pro práci se zprávami přidává SK3 vestavěný kalendář, 1,3 megapixelový fotoaparát (přesto není v „telefonu“ možnost záznamu nebo přehrávání videa) a hudební přehrávač. Ačkoliv i na jeho vzhled sestavují američané básnické sbírky, podpora jen jediného formátu, MP3, by jej u nás velmi rychle srazila na kolena. Dostatek paměťového prostoru pro hudbu a multimédia dodávají komunikátoru karty typu miniSD (64 MB verze v balení).

08.jpg09.jpg10.jpg
Internetový prohlížeč • katalog • instant messenger

Když už jsem se zmínil o hudebních souborech ve formátu MP3, SK3 přináší jednu, ve Spojených státech ne zrovna ojedinělou, „zajímavost“. Vyzváněcí MP3 melodie lze totiž stahovat, ale jediným poskytovatelem, jehož tóny v zařízení přehrajete, je T-Mobile. Hodně mi to připomíná politiku Applu v jeho legendárních iPodech. Jen doufám, že se nedočkám doby, kdy budu při stahování hudby omezen jen výběrem „popových pecek“ zaměstnanců výrobce mého přehrávače.

11.jpg12.jpg13.jpg
E-mailový klient • práce s obrázky • kalendář

Stejně ořezaný jako většina funkcí, které nejsou protlačovány dopředu reklamami a tiskovými zprávami, je internetový prohlížeč. Podle zahraničních testů si velice dobře poradí s jednoduchými stránkami včetně oblíbených amerických portálů jako je MySpace, jakmile se na stránce objeví rámce nebo tabulky, přehlednost je ta tam. V případě rámců zobrazí jen ten hlavní, tabulky převádí do textové podoby. Neporadí si ani se streamovanými médii, Javou nebo Flashem.

14.jpg15.jpg
Aplikace pro práci se zprávami • poznámky

V konkurenci neobstojí

Velmi omezené jsou možnosti práce s bezdrátovým Bluetooth. Modul v SK3 vám dovolí pracovat s náhlavními sadami a odesílat vizitky kontaktů ve formátu vCard. Na datové přenosy, přehrávání hudby nebo bezdrátové připojení zařízení jako modemu ale zapomeňte. Docela kvalitní součástí výbavy je baterie, která při testech vydržela až 6 hodin nepřetržitého hovoru a asi 2 dny při pravidelném používání e-mailového klienta.

Hlavními konkurenty (nejen ve stáji T-Mobilu) by měli být pro SK3 komunikátory T-Mobile MDA a BlackBerry 8700g. Ve skutečnosti jej ale dle mého názoru oba vysoce převyšují. Ať už dotykovým displejem a možnostmi operačního systému Windows Mobile v případě MDA nebo špičkovou prací s elektronickou poštou v podobě BlackBerry 8700g. Podle mnohých komentářů je to tedy jen operační systém společnosti Danger, který drží SK3 nad vodou.

Tip: prohlédněte si Sidekick z blízka na jeho domovských stránkách

Své příznivce by si Sidekick 3 za cenu kolem 400 amerických dolarů (tedy asi 8 600 Kč) bez smluvních závazků jistě našel i u nás. S drobnými zásahy do výbavy (např. podpora protokolu ICQ) by se z něj dokonce mohl stát zajímavý nástroj především pro mladé lidi zvyklé komunikovat výhradně textově. O masovějším rozšíření ale pochybuji už jen z důvodu velmi omezených funkčních možností. 

T-Mobile Sidekick 3 (Sharp/Danger Hiptop 3) ve zkratce

  • sítě: GSM 850/1 800/1 900 MHz
  • rozměry, hmotnost: 129 × 58 × 23 mm, 189 g
  • displej: aktivní TFT, rozlišení 240 × 160 bodů, 65 536 barev
  • fotoaparát: rozlišení 1,3 Mpx (snímky o velikosti 1 280 × 1 024 bodů), zrcátko pro autoportréty
  • paměť: 2 000 položek ve vestavěném adresáři, rozšiřitelná paměťovými kartami typu miniSD
  • data: GPRS, Bluetooth
  • operační systém: Danger OS v3.0
  • další funkce: QWERTY klávesnice, e-mailový klient, instant messenger, přehrávač skladeb MP3, internetový prohlížeč
Diskuze (16) Další článek: První pokus: Google Maps pro kapesní počítače

Témata článku: Blackberry 8700g, Kurzorové tlačítko, CEM, Američan, Zadní pohled, Pracovní podmínky, Pravidelné používání, Velký hit, Okamžité doručování, Vestavěný kalendář