Siemens C55: německý prcek boduje (test)

Další produktová řada Siemensu s označením pětapadesát je na světě a s ní už hned dva telefony. Tentokrát se podíváme na zoubek mobilu nižší třídy, Siemensu C55. Ten má všechny předpoklady k tomu, aby si získal srdce mnoha českých uživatelů. Zalíbí se i vám?
Kapitoly článku

Vícehlase, vítej mezi nás!

C55 je prvním Siemensem, který nabízí vícehlasá vyzvánění. Polyfonie, jak bývá také vícehlasé vyzvánění často nazýváno v  odbornějších kruzích, ještě stále není standardní a příliš rozšířenou funkcí mobilů a tak ji v  mobilu musím ocenit. Siemens si napoprvé pohrál nejen s  vícehlasými melodiemi, ale také s  dalšími zvuky, které můžete použít jako vyzváněcí signál. V  telefonu tak najdete kromě několika jednohlasých i devatenáct vícehlasých melodií a sedm pro vyzvánění neobvyklých zvuků (mňoukání kočky, štěkot psa, kvákání kachny, houkačku dejme tomu policejního auta, řehtání koně, pískot (nebo smích?) delfína a kokrhání kohouta), se kterými budete zaručeně k  nepřehlédnutí nebo spíše k  nepřeslechnutí.

 

Další melodie a zvuky můžete přidat do sdílené paměti pro všechny typy záznamů v  mobilu, která je omezena jen svou velikostí – 380 kB. Vlastní vyzvánění můžete (ve formátu WAV nebo MIDI) do mobilu stáhnout z  WAPu, pomocí EMS, datového kabelu, nebo nahrát rovnou přes mikrofon zvuky ze svého okolí. Povedená vyzvánění doprovází C55 další vychytávkou – dynamickými vibracemi, které už znáte například z  recenze mobilu Nokia 7210. Pro připomenutí: dynamické vibrace jsou přednastavené režimy kmitání vibračního motorku pojmenované podle objektu, který mají připomínat. Mobil nabízí kromě standardních vibrací ještě dynamické vibrační profily nazvané Vrtulník, UFO, Šok, Komár a Lokomotiva. Podle rytmu dynamických vibrací můžete nechat také poblikávat podsvětlení displeje, což působí obzvlášť efektně.

Co jsem to chtěl udělat?

Ačkoliv je C55 pouze low-endovým mobilem, nechybí mu jednoduchý organizér (nepleťte se jej ale s  klasickým kalendářem), jehož součástí je opakovaný budík, plánování schůzek, speciální položka pro připomínání svátků a poznámkový blok, do kterého můžete text jak napsat, tak i nahrát hlasovou poznámku. Záznamy v  organizéru se ale bohužel nezaznamenávají do grafického kalendáře, nemůžete si je tedy prohlédnout ani v  týdenním či měsíčním pohledu, ale pouze jako jednotlivé položky v  přehledu všech záznamů a také není možné nastavit vlastní odlišné zvuky pro budík a upomínky, ale pouze jedno společné vyzvánění.

Co všechno umí Java?

Modernímu mobilu nemůžou chybět hry a aby se po čase neomrzely, hodí se i podpora Javy, která umožní nahrávání nových. Siemens C55 nemá vestavěné hry, ale koupíte jej se dvěma hodně dobrými javovými hrami a dalšími dvěma aplikacemi rovněž v  Javě. Hry zřejmě už budete znát: Galaxy Hero je vesmírná střílečka, ve které prolétáváte jednotlivými úrovněmi a zdokonalujete svou raketu, abyste s  ní lépe likvidovali čím dál těžší protivníky, Prince of Persia je pak javový remake dnes již klasické počítačové hry, kdy se v  úloze perského prince musíte proplést řadou hlavolamů a pastí až ke vaší unesené princezně. Oproti „velké“ verzi této arkády na počítači chybí této hře v  mobilu jenom souboje se strážnými, a to jen proto, aby byla hra vůbec hratelná. Přiznávám, že jsem se od ní docela dlouho nemohl odtrhnout. Pokud ji nemáte ve svém mobilu, který zároveň umí mobilní Javu, určitě doporučuji k  vyzkoušení.

 

Mluvil jsem ještě o dvou javových aplikacích. Také ony jsou užitečné a mohou se občas hodit. Remind Me (angličtiny znalí už možná pochopili smysl aplikace předem) je prográmek, který má za úkol připomenout, co máte koupit v  obchodě (potraviny nebo drogistické zboží) a seznam pak buď synchronizovat s  vaším organizérem ve formě poznámky nebo poslat jako SMS někomu jinému. Že by past na manžely? Unit Converter umí zase rychle převádět dámské a pánské krejčovské míry nebo fyzikální (délkové, plošné, objemové, rychlostní, teplotní a další) jednotky.

S  GPRS i na internet

V  předchozím povídání jsem prozradil, že můžete stahovat nové melodie přes WAP, takže už je jasné, že ani prohlížeč wapových stránek novému Siemensu nechybí. Pokud se vám na textu při brouzdání wapovými stránkami bude zdát něco divného, jste pozorní uživatelé: wapový prohlížeč používá totiž jiný font než je použit jako základní písmo, takže na řádky se vejde více znaků. Kdyby se vám zdálo textu příliš, můžete jej při prohlížení zvětšit delším podržením hvězdičky. Svými možnostmi bych zařadil wapový prohlížeč v  mobilu k  průměrným wapovým klientům, ovšem díky GPRS jej řadím o něco výše. Kromě brouzdání po WAPu můžete využít GPRS také pro připojování k  internetu z  počítače, musíte mít ale datový kabel (mobil nemá infračervený port ani podporu bluetoothu a ani to po něm v  této třídě mobilů nemůžeme chtít) a znovu připomínám, že úplně nový, protože staré příslušenství už není s  tímto mobilem kompatibilní.

V  mobilu se nezapomnělo ani na vlastní (uživatelské) menu a nechybí ani možnost přiřadit jednotlivým klávesám funkce pro rychlou volbu.

Prostě šikula

Nebývá zase tak časté, aby měla celá redakce stejný názor na nový mobil, ale Siemens C55 se nám zalíbil všem. A to jsem ještě neřekl to hlavní – jeho cenu, která se hned ze začátku prodeje dostala pod šest tisíc. Je to zkrátka hezký a šikovný mobil, který je ve své třídě nadprůměrně vybaven a to se počítá. V  úvodu jsem sliboval, že se Siemens C55 bude líbit. Co si o něm myslíte teď po přečtení recenze? Sdílíte také můj názor?

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Siemens C55
  • Zapůjčil: Siemens ČR
  • Cena: 6977 (Oskar)

Témata článku: Siemens, , Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Siemens C55, Němec, Unit Converter, Malá nevýhoda, Test, Přirozený vývoj, Speciální položka, Jednooký král, Bod, Prcek