Siemens C60: v barvě za čtyři a půl (test)

Siemens C60 je nový levný telefon s barevným displejem, podporou MMS a vícehlasým vyzváněním. Přečtěte si podrobnou recenzi a prohlédněte samostatnou fotogalerii se 180 obrázky. Už víme, jak je to s českou T9.
Kapitoly článku

Organizace času a další funkce

Organizaci času v Siemensu C60 zastupuje pouze budík. Ačkoli je opakovaný, oproti starším Siemensům v něm chybí možnost nastavit dny, ve kterých se má ozvat. Z časových funkcí je zajímavá možnost nastavit buddhistický rok – letos už máme 2546.

 Budíček

Kalkulačka je jednoduchá, ale na rozdíl od některých, i velmi dobře vybavených mobilů, dokáže správně pracovat s prioritami matematických operací. Rovněž stopky jsou velmi jednoduché, nenabízejí ani mezičasy.

 
Jednoduchá, ale chytrá kalkulačka • stopky

Ačkoli v nabídce telefonu není diktafon, přesto můžete nahrávat hlasové poznámky, jen to bude trochu složitější. Je třeba postupovat přes editor MMS, kde se možnost nahrávání objeví při vkládání zvukového souboru. Počet nahrávek je limitován jen velikostí paměti (celkem 1,9 MB), každá se však musí vejít do minuty a dvanácti sekund. Do stejné paměti telefonu se ukládají také obrázky, animace a další objekty.

  
Souborový systém telefonu: obrázky a zvuky

V telefonu jsou standardně dvě hry: barevná verze „skladníka“, jemuž jeřáby neustále vozí nové a nové bedny, a skládačka obrázků. Další programy lze dohrát v Javě.

  
Hry: odstraňte krabice a složte delfína 

Data umí

Siemens C60 podporuje datové přenosy a zvládá GPRS rychlostí 4+1 timeslot (třída 8). Díky vestavěnému hardwarovému modemu a možnosti propojit mobil s počítačem sériovým nebo USB kabelem lze Siemens C60 použít i pro mobilní přístup k internetu. Infraport nebo Bluetooth ale samozřejmě chybí.

Na internetu si můžete stáhnout (ZIP, 9,8 MB) softwarový balík Siemens DataSuite pro práci s telefonem. Je dokonce lokalizovaný do češtiny. Bohužel jsem neměl k dispozici kabel, kterým bych telefon propojil s počítačem, a program se bez toho odmítal spustit, takže se zde nedočtete o funkcích, které software nabízí.

Wapový prohlížeč je zajímavý možností nastavit tři velikosti písma a volbou portu, takže se Siemensem C60 lze využít různé wapové brány fungující přes internetové APN. Jinak je naprosto standardní.

  
Tři velikosti písma ve wapovém prohlížeči 

 Ano, tohle funguje

Kam s tebou?

Siemens patří mezi nejlevnější telefony s barevným displejem. Je to jednoduchý mobil, jeho cílovou skupinou jsou nenároční uživatelé, nabídne jim ale téměř všechny funkce, které by mohli potřebovat. Jedinou výjimkou je chybějící český slovník T9, což je dnes už hodně velký nedostatek.

Trochu nerozumím strategii Siemensu, který vedle C60, jenž se prodává přibližně za 4 400 Kč, v nejbližších týdnech vyjde s dalším modelem C62. Tento telefon je funkčně prakticky stejný, navíc nabízí pouze kalendář a diktafon přímo v nabídce, má ovšem kvalitnější displej a bude jen o pět set korun dražší. Ať se na to dívám z jakékoli strany, vidím, že C60 buď zlevní, nebo vůči podobnému telefonu ze stejné stáje nebude příliš konkurenceschopný. Výrazně lepší displej modelu C62 totiž za pětistovku rozhodně stojí.

   
Siemens C62 má především lepší displej

Přestože je Siemens C60 jeden z nejlevnějších telefonů s barevným displejem, má – nebo v nejbližší době bude mít – také dost konkurentů jiných značek (telefony jsou řazeny od nejlevnějších):

Mezi nejvážnější konkurenty Siemensu C60 patří Alcatel One Touch 535, který navzdory své nízké ceně patří o třídu výš. Za zmínku stojí také Sony Ericsson T230 a Siemens M55.


Kompletní parametry Siemensu C60 najdete v katalogu mobilů a nezapomeňte ani na rozsáhlou obrázkovou galerii v poslední kapitole článku

Plusy a mínusy

+ barevný displej
+ jednoduchost
+ nízká hmotnost

– u prvních dodávek chybí český slovník T9
– horší počeštění
– minimum funkcí pro organizaci času

Standardní balení

  • mobilní telefon
  • baterie Li-Ion 700 mAh
  • cestovní nabíječka
  • uživatelské příručky

Dokoupitelné příslušenství

 Náhradní baterie Li-Ion 700 mAh
 Cestovní nabíječka
Stolní nabíječka
Nabíječka do automobilu
Náhlavní souprava
sériový a USB kabel pro připojení telefonu k počítači
 Přídavný fotoaparát QuickPic IQP-500 


Ještě není konec, čeká na vás obrázková galerie se všemi fotografiem, které jsme k Siemensu C60 pořídili

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 332, Alcatel One Touch 535, Motorola C350, Nokia 3510i, Philips Fisio 820, Philips Fisio 825, Sagem myX-2, Sagem myX-5m, Siemens C60, Siemens C62, Siemens M55, Siemens MC60, Sony Ericsson T230, Nejvážnější konkurent, Test, Nutné tlačítko, Pevný povrch, Půl, Bar, Jediná položka, Zajímavá možnost