Siemens C65: to byste do něj neřekli (test)

Siemens C65 má špičkový adresář, propracované funkce pro organizaci času, barevný displej, vestavěný fotoaparát, 10 MB paměti. A přesto za něj nemusíte utratit o mnoho víc než pět tisíc korun.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Siemensy řady C už několikrát v historii posunuly hranice tříd. Poprvé to bylo v modelu C35i, který byl na svou dobu velice dobře vybaven, a stejně se můžeme dívat i na starší Siemens C55. U nejnovějšího telefonu této řady, modelu C65, je to tady znovu: opět nabízí funkce, které v této cenové kategorii nejsou běžné a kvůli kterým si zřejmě získá přízeň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Siemens C65 je mobilní telefon pro mírně náročnější uživatele, kterým jde hodně o cenu. Kdo chce víc, pro něj má Siemens vyšší model CX65; pro koho je cena těsně nad pěti tisíci moc, může sáhnout třeba po starším telefonu M55.

Novinka Siemensu je moderní telefon se všemi „nutnými“ funkcemi: má barevný displej, vestavěný fotoaparát, vícehlasé zvonění. Nezapomněla ale ani na důležité a prakticky využitelnější možnosti, jako je obrovský a velmi kvalitní adresář, kalendář a také třeba infraport. Softwarově je Siemens C65 velmi podobný vyšším a dražším modelům.


Zajímají vás hlavně obrázky? Klepnutím na následující odkaz se dostanete do samostatné fotogalerie


Pohodový mobil

Oblý vzhled starších Siemensů řady A a C se dal vždy poznat na první pohled. Něco z nich najdeme i v Siemensu C65, více ale vychází ze současného designu, pro který jsou typické ostřeji řezané hrany.

Pro test mám k dispozici modrou variantu, kterou doplňují světlé prvky: vnější sloupce klávesnice, okraj kolem displeje, celý vnitřní blok. Prodávat se ale budou i jiné barevné verze a Siemens C65 má navíc výměnné kryty, takže možnost personalizace bude zaručena. Zadní kryt baterie jsem napřed vůbec nemohl odsunout, po nějaké době to ale už jde snadno, navíc má už trochu vůli a vrže. Přední kryt je trochu pevnější, ale ozývá se už také. Až nebudete vědět, jak ho sejmout, použijte čep zadního krytu, kterým otočíte v otvoru v hlavě telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svléknutý přední kryt a klávesnice • Siemens C65 „nastojato“

Siemens C65 je s rozměry 105 × 47 × 18 milimetrů ve srovnání s ostatními mobily středně velký, díky hmotnosti 86 gramů ale patří do skupiny lehkých telefonů. Dobře se drží v ruce, proporčně je vyladěný – prostě pohodový mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s platební kartou • další pohledy

Displej sice pasivní, ale dobrý

Displej telefonu je barevný, do kategorie kolem pěti tisíc korun se ale ještě nedostala aktivní technologie TFT. Je proto pasivní, v rámci možností ale hodně kvalitní. Displej dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev, jeho rozlišení je 130 × 130 bodů, což na rozměrech 28 × 28 milimetrů dává velmi jemné zobrazení. Pasivní technologie se projevuje hlavně horší viditelností, když se na displej nedíváte úplně kolmo. Zpoždění displeje, což je další obvyklý průvodní jev, je téměř nepatrné. Úroveň podsvětlení lze regulovat – displej může zářit anebo jen slabě „doutnat“. Možná to z fotografií nemusí být znát, ve své kategorii je ale displej Siemensu C65 opravdu dobrý.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení a detaily displeje

Číslicová tlačítka klávesnice jsou dostatečně velká, horní řada možná až příliš široká. Směrem dolů se tlačítka zužují, v nejnižší řadě jsem si občas nerozuměl s klávesou nula, která je ukryta mezi dvěma tlačítky. Klávesa s dvojkou musela ustoupit funkčnímu tlačítku, má jen poloviční výšku a dělá to neplechu třeba při psaní textovek. Když totiž omylem místo dvojky stisknete horní tlačítko, ocitnete se v nabídce, ze které se už do zprávy nedostanete. Musíte začít znovu z hlavního displeje. Siemens v tomto případě naštěstí v posledním kroku nabídne pokračování rozepsané zprávy – i tak je to ale zdržení a na funkční tlačítko asi někdy budete zlí. Klávesy jsou pevně uchycené, nijak zvlášť se neviklají a na Siemensu C65 se celkově píše dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva detaily klávesnice • blok s tlačítky je tuhý, nejde o pryžový díl jako u jiných telefonů

Joystick není vidět

Nad blokem s číslicovými tlačítky jsou funkční klávesy. Dvěma tlačítkům můžete přiřadit rychlé spuštění vybraných funkcí. Ale stejně jako u číslicových tlačítek 2–9, u nichž to jde také, a stejně jako u všech starších Siemensů, i C65 používá trochu nelogický způsob volby. Když tlačítko stisknete krátce, máte možnost změnit nastavení. Pro vyvolání funkce je klávesu stisknout ještě jednou nebo podržet. Ale stejně jde jen o zvyk. Dvě funkční tlačítka pod displejem vycházejí z plochy a trochu špatně se mačkají, když to zkoušíte v jejich středu. Lepší je tisknout je na vnějších okrajích.

Funkce dvou tlačítek pro ovládání hovoru je jasná, zbývá funkční klávesa pod joystickem. Dlouho jsem si myslel, že je na ní uživatelská nabídka, kde se soustředí nejpoužívanější funkce. Jenže sestava nesouhlasila s uživatelským menu, ke kterému se dostanete z hlavní nabídky. Je to totiž jinak: ze seznamu si vyberete jednu funkci, kterou potom tlačítko rychle vyvolá. Zkusil jsem adresář a potom se mi už žádným způsobem tuto volbu nepodařilo změnit. U mobilů, které budou prodávat operátoři, lze na tomto tlačítku čekat wapový prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick a funkční tlačítka kolem něj • joystick je hodně zapuštěný

Joystickem lze pohybovat do čtyř stran, pro potvrzení volby se dá stisknout. Je vcelku citlivý, takže ani tak moc nevadí, že ho Siemens dosti zapustil pod okolní plochu. Kdyby ale byl výš, určitě bychom se nezlobili. V pohotovostním stavu jsou čtyřem směrům joysticku přiřazeny funkce pro rychlé spouštění aplikací: adresář, profily, fotoaparát a složka Doručeno, kde se shromažďují informace o nepřijatých hovorech a nepřečtených zprávách. Tyto funkce není možné změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oranžové podsvětlení tlačítek

SIM je v telefonu natrvalo

Na přední straně telefonu je už jen reproduktor sluchátka, klasicky zakrytý drátěnou mřížkou. Na bocích nejsou žádná tlačítka, pouze okénko infraportu. V levém horním rohu najdeme průchozí otvor pro provléknutí poutka. Systémový konektor je stejný jako u všech ostatních současných Siemensů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka sluchátka • infraport • otvor pro poutko

Na zadní straně je ošklivý otvor pro externí anténu, u něj by Siemens nemusel šetřit na gumovém špuntíku. Na zádech je také objektiv vestavěného fotoaparátu. Čočka je hodně zapuštěná pod povrch, kvůli členitosti zde může být problém s čištěním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • záda telefonu s objektivem a konektorem externí antény 

Baterie typu Li-Ion má kapacitu 600 mAh. Podle Siemensu vydrží v pohotovosti až 250 hodin nebo 300 minut při telefonování. Hodně nešťastné je uložení karty SIM. Přímo před ní je plechová mřížka elektroniky a pro vyjmutí musíte kartu hodně vyhnout a zároveň vysunout. Jde to opravdu špatně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sejmutý zadní kryt • pohled pod baterii • karta SIM je poměrně zablokovaná


Další kapitolu začnu popisem možností vestavěného fotoaparátu, podíváme se na grafické prostředí a ovládání telefonu. Velká část kapitoly je věnovaná funkcím pro telefonování, zejména vynikajícímu adresáři

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 735i, Nokia 3200, Philips 530, Siemens C55, Siemens C65, Siemens M55, Siemens S55, Vybavená konkurence, Průvodní jev, Dlouhá textovka, Tahová strategie, Tamagotchi, Profi foto, Rayman, Test