Siemens CX65: podejte princi korunu (velký test)

Siemens CX65 bude svými funkcemi patřit mezi špičku, přesto se začne prodávat za velmi výhodnou cenu. Přečtěte si první recenzi, kterou jsme doplnili více než dvěma sty obrázky.

Když se vám podaří sejmout zadní kryt, spatříte baterii. Jde o akumulátor Li-Ion s trochu jiným tvarem než u starších telefonů Siemens. K výdrži ode mně zatím neuslyšíte ani slovo, snad jen oficiálně udávané parametry: pohotovost až 300 hodin, doba hovoru až 330 minut. Minuta hovoru si vezme 30-90 minut pohotovosti, minuta podsvíceného displeje 40 minut. Jaká je realita, to ukáže až test prodejní verze telefonu. Siemens se o energii hlásí neodbytným pípáním. Nabíječka je nádherně malinká, telefon zvládne nabít asi za dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon bez zadního krytu • částečně vyjmutá baterie • detail baterie 

Mohlo by se zdát, že na telefonu už kromě displeje, na který se těší další samostatná sekce, nic nenajdeme. Je to tak, ani lupou byste nenašli, přesto zde ještě něco je: dvě bílé světelné diody v horních rozích. Podobně jako u Siemensu M65 mohou různými způsoby svítit a blikat. Kromě toho, že to je „fakt cool“, může styl blikání prozradit určité události: volání čísel ze seznamu, z konkrétních skupin, ostatní hovory, příchozí zprávu, budíček a další akce – přesně, jak si nastavíte. Světlo bílých LED je opravdu velmi intenzivní, až zamrzí, že Siemens je na stisknutí tlačítka nenabízí jako nouzovou svítilnu. Blikání lze v nabídce také vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na prvním obrázku byste určitě nepoznali, že pod krytem něco může svítit 

Displej je aktivní

U displeje Siemensu CX65 jsme doposud tvrdili, že je pasivní. Na představení tak opravdu vypadal, dnes se ale kloníme k názoru, že jde o aktivní displej, stejně jako u modelu M65. Kvalita ale není úplně světová, protože pozorovací úhel je hodně úzký. Už při mírném naklonění se barvy mění a zobrazení pomalu ztrácí. Na obrázcích proto vidíte displej trochu zašedlý, ve skutečnost je ale velmi kontrastní a jasný, lepší jsou snad už jen Samsungy a Motoroly. Díky reflexnímu pozadí jsou údaje velmi dobře viditelné i na přímém světle – čím více svítí, tím je displej výraznější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při pohledu z ostřejšího úhlu se displej zdá být zašedlý

Při srovnání plochy je displej CX65 se svými rozměry 31 × 42 mm na desátém místě mezi současnými telefony, a to jsou před ním až na Panasonic GD87 pouze chytré telefony. Displej je ale dosti hrubý, zasloužil by si lepší rozlišení než 132 × 176 bodů. V žebříčku telefonů seřazeném podle jemnosti displeje dosáhl Siemens až na 43 místo.

Kdo kreslil ikonky?

Přestože na většině fotografií displejů vidíte jen černé písmo na bílém pozadí, barevnost nabídky si můžete zvolit. Tuto kontrastní kombinaci jsme zvolili jen kvůli větší zřetelnosti, mnohem hezčí je ale modrá nebo červená varianta s inverzním písmem. Pro kompletní změnu barevnosti prostředí slouží v Siemensu CX65 tzv. Témata. Ukázky jejich možností jsou vidět na následujících obrázcích. Na hlavní displej lze také nastavit barevnou tapetu, ta se však nebude opakovat v pozadí nabídek, jako to dokážou Témata.

   
  Ukázky různých Témat

Siemens ve své nové modelové řadě používá nové písmo, které je čitelnější. Opět ale nemohu pochválit vzhled hlavní nabídky. Ikonky, které vypadají, jako by je nakreslilo dítě, nepřidávají telefonu na eleganci. Hlavní nabídku tvoří matice ikon, jednotlivé položky lze volit joystickem, nebo použít číselné klávesy pro rychlou volbu. Další úrovně nabídky jsou už textové, díky velkému displeji je najednou vidět sedm řádků.

Pokud by se někomu zdálo písmo velmi drobné, může si nastavit větší font. V takovém případě se na jeden displej vejde pouze jedna položka. Siemens ale v tomto případě až zbytečně plýtvá místem, zvětšení se navíc netýká editoru textových zpráv, kde by určitě mělo smysl.

 
Velká písmena hodně plýtvají místem

Ovládání: jako doma u Siemensů

Ovládání telefonu se nijak zvlášť neliší od starších telefonů. Dvěma funkčním tlačítkům lze přiřadit vybrané funkce a dlouhým stisknutím je potom z pohotovostního stavu rychle vyvolat (krátké stisknutí jako obvykle vyvolá žádost o změnu nastavení funkcí). Podobně můžete nastavit rychlou volbu i tlačítkům 2 až 9, na klávesu 1 patří volání do hlasové schránky nebo na jakékoli jiné číslo. Do vlastního menu, které je dostupné z hlavní nabídky, lze poskládat nejčastější používané funkce.

 Moje menu, kam si můžete uspořádat oblíbené funkce

Všem čtyřem směrům joysticku jsou v pohotovostním stavu standardně nastaveny čtyři aplikace. Nelze je změnit, Siemens ale vybral docela dobře: adresář, profily, sekce Doručené se zprávami a zmeškanými hovory, spuštění fotoaparátu. Pomocí pohybu joystickem lze i procházet nabídkou – směr doprava otevře další úroveň, směrem doleva se dá vrátit o krok zpět. Výjimkou je hlavní nabídka, kde je nutné potvrzovat stisknutím joysticku.

Rychlost telefonu je dostatečná. V grafické nabídce bych si sice dokázal představit ještě o něco svižnější pohyb, rychlost vyhledávání v seznamech je ale výborná. S ovládáním zkrátka nejsou potíže, snad až na jednu vlastnost, která mi osobně vadí. Když telefon necháte v klidu, za nějakou dobu (pár minut) se sám vrátí na základní obrazovku. Siemens by měl také ještě trochu popracovat na lokalizaci. Občas jsem se setkal s překlepy a některé výrazy nebyly příliš české.


Následující kapitolu článku začnu možnostmi vestavěného fotoaparátu a videokamery, podrobně se podívám na telefonování

Témata článku: Siemens, , Motorola V300, Panasonic GD87, Siemens CX65, Siemens M65, Stejný výsledek, Instalační sada, Velký test, Nové písmo, Velký, Test, Mírné naklonění, Budoucí čas, Samostatná sekce