Siemens Data Suite: balíček programů pro práci s mobily Siemens

Nedávno jsem psal o programu XTNDConnect PC, který slouží k synchronizaci počítače a mobilů Siemens. Tento program je součástí balíčku Data Suite, který kromě něj obsahuje program Data Exchange, Siemens GPRS a program pro práci s daty v mobilu.

Balíček Siemens Data Suite spolupracuje s mobily S55, SL55 a M55; spolupráci s modely ME45 a S45 nemáme ověřenu, nicméně není důvod, aby alespoň některé programy s těmito mobily nespolupracovaly. Instalace balíčku je celkem prostá, na začátku si vybíráte součásti, které chcete instalovat (doporučuji vše), poté vybíráte, jakým způsobem budete připojovat mobil; nevýhodou je, že není možné zvolit zároveň infra a Bluetooth, zatímco kombinace kabel versus Bluetooth či kabel versus infra tu je. A přitom kombinaci Bluetooth a infra bych ocenil nejvíce.

 

 

Po spuštění programu Data Suite musíte chvilku počkat, až bude rozpoznán připojený mobil - pokud je samozřejmě připojen. Program je rozdělen na několik částí, mezi kterými se přepínáte pomocí záložek vlevo. Na první záložce je Správa kontaktů, aplikace, jejíž přesná funkce mi zůstala skryta; při importu SIM nebo adresáře z mobilu vždy došlo k chybě. Podle všechno umí program načíst adresář, SIM, seznam volaných a přijatých hovorů - tyto seznamy lze upravit, případně uložit na disk do souboru. Rovněž by neměl být problém kopírovat např. jména z adresáře na SIM apod.

 

Další záložka pracuje s textovkami, je možné načíst jak seznam odeslaných, tak přijatých zpráv, lze napsat novou a poslat ji okamžitě nebo se zpožděním. Je zvláštní, že zde se mi seznam zpráv načíst podařilo, což dokumentuje první obrázek.

   

Další zajímavou součástí programu je editor zvonění, jehož přítomnost je docela zbytečná; do mobilu lze totiž bez problému dostat standardní polyfonní vyzvánění ve formátu MIDI nebo MMF (S55 a SL55), takže skládat si svoje vyzvánění nemá smysl. Na internetu je zvonění přehršel. Do programu načtete soubor MIDI, z něj lze vybrat jeho část a tu pak nahrát do mobilu, výsledek ale občas byl podivný a nevypadal jako původní originál. Můžete zde také nastavovat typ zvonění, vibrace a hlasitost, komunikace s mobilem je ale velmi pomalá.

Další poměrně zbytečnou funkcí programu je editace obrázků. Otevřete si obrázek, upravíte jej a nahrajete do mobilu, případně můžete začít kreslit sami. Vzhledem k tomu, že obrázků je na internetu ke stažení velmi mnoho a další si můžete vyfotit pomocí externího foťáčku, jde zase o zbytečnost.

Ikona XTNDConnect PC spustí externí program, který synchronizuje mobil s Outlookem nebo Notesem. O programu jsem velmi podrobně psal už dříve, přečtete si tedy můj starší článek. Podle všeho je v této verzi už opravena chyba, která špatně synchronizovala češtinu, češtinu mám v mobilu v pořádku, aniž bych musel provést úpravu popisovanou v diskusi u tohoto článku.

Poslední a velmi důležitou utilitou je Data Exchange Software - ikona spustí externí program. Utilitu lze spustit i z nabídky Start příkazem Mobil. Utilita je velmi prostá, umožňuje pracovat se sdílenou pamětí mobilu jako se složkou v počítači - lze stahovat obrázky, nahrávat melodie apod. Pokud nemáte Bluetooth, kde je přístup do vnitřní paměti standardní součástí ovládací aplikace, je tato utilita po XTNDConnect PC nejdůležitější.

 

Poslední součástí balíčku, která stojí už zcela mimo, je Siemens GPRS; tato prostá utilita vám umožní připojit s mobilem k internetu - stačí vybrat zemi a operátora, program vše nastaví. Pak už jen kliknete na ikonu Spojit. Zároveň s programem se nainstaluje i patřičný ovladač modemu, podle toho, jaké připojení mobilu k počítači jste si při instalaci vybrali.

     

Celý balíček funguje poměrně obstojně, nejdůležitější jsou pro běžné uživatele programy XTNDConnect PC a Data Exchange Software, k zahození není ani Siemens GPRS, pokud se připojujete k internetu. Zbytek je ale dle mého názoru zbytečný, snad až na psaní SMS z počítače. Osobně bych uvítal možnost editovat wapové záložky, nastavovat profily a skupiny, editaci barevných schémat apod. Ale co, každý není dokonalý, že?

Diskuze (21) Další článek: Novinka: oddělte si u Oskara své soukromé a firemní hovory

Témata článku: Siemens, Pro +, Mobil, Bali, Program, Patřičný ovladač, Data, XTND, MOBI, Balíček