Siemens Gigaset C100: domů i do kanceláře (test)

Značka Siemens ve své divizi komunikací nevyrábí jen mobilní telefony, ale také přístroje pro použití v domácnostech nebo kancelářích. Na jeden takový model se podíváme v dnešním testu.

Bezdrátový telefon Siemens Gigaset C100 s přídavným sluchátkem C1 patří v řadě Gigaset do střední třídy. Nižší střední třída těchto přístrojů mívá označení A, vyšší třídu najdeme pod zkratkami S a SL – je to podobné jako u mobilních telefonů. Jak už z názvu „bezdrátový“ vyplývá, oproti běžným pevným telefonům máte s Gigasetem volnost pohybu a nemusíte se omezovat délkou kabelu. K jedné základně umí Siemens Gigaset C100 připojit až šest přenosných částí. Tak lze v domácnosti nebo kanceláři vytvořit menší účastnickou síť.

V balení najdete základnovou stanici, přenosnou část, nabíječku, potřebné spojovací kabely, dobíjecí baterie pro provoz sluchátka a český návod. Ten je výborně zpracován a je srozumitelný i pro naprostého laika. Vždy krok za krokem vysvětlí požadované nastavení nebo úkon, vše doprovází obrázky. Pokud si přikoupíte samostatnou přídavnou přenosnou část C1, naleznete v balení sluchátko, nabíječku, baterie a návod. K základně C100 můžete připojit také sluchátka z jiné třídy Gigasetů (A až S ), nebo dokonce i sluchátka jiných výrobců.

Designéři měli volno

Co se týče designu, vydal se Siemens u C100 cestou střídmé klasiky. Někomu se možná bude zdát až příliš obyčejný, jiný ho může považovat za decentní bytový doplněk.

Telefon i základna jsou z tvrdého plastu. Spoje drží pevně, nikde nic nevrže, vše působí kompaktně a bytelně. Na základně je tlačítko, pomocí něhož lze přivolat všechny připojené stanice, což se hodí při hledání odloženého sluchátka, nebo tlačítko funguje pro přihlašování jednotlivých částí.

  
Siemens Gigaset C100 je po designové stránce klasikou

Displej a klávesnice, víc nepotřebujete

Displej na sluchátku má čtyři řádky, z toho dva jsou určeny stavovým ikonám a informacím o funkcích kontextových tlačítek. Displej považuji za jedinou závažnější slabinu telefonu – vzhledem k velikosti sluchátka je malý a hůře čitelný. Možnou příčinou špatné čitelnosti je příliš hluboké zapuštění displeje do telefonu, od krycího sklíčka ho dělí bezmála šest milimetrů a vzniká tak dojem stínu. Na denním světle je čtení displeje poměrně pohodlné, ale v šeru jsem telefon musel všelijak natáčet, abych vůbec něco viděl. Podsvětlení displeje nabízí až vyšší Gigasety řady S.

Pod displejem je dvojice kolébkových funkčních tlačítek pro ovládání telefonu.Tlačítka mají vyšší zdvih, jsou tvrdší a nutí vás k silnějšímu stisku. Tlačítko hlasitého příposlechu je prosvětleno červenou diodou, která se aktivuje buď při příchozím hovoru, což jsem ve tmě velmi ocenil, nebo při přepnutí sluchátka do režimu hlasitého hovoru. Hvězdičkou lze vypnout vyzvánění a křížkem můžete zamknout klávesnici – tento systém je stejný jako u mobilních telefonů Siemens.

Sluchátko padne dobře do ruky, ale rozložení tlačítek mi připadá trochu nešťastné. Vrchní tlačítko je od spodního vzdáleno celých šest centimetrů, takže pro přesnou manipulaci bude určitě potřeba určitý cvik.

  
Displej, sluchátko, klávesnice

Zapojme to!

Instalace celého kompletu, tedy základny se sluchátkem a druhé přenosné části, nezabrala ani deset minut – vybalení, zapojení a přihlášení částí. Vše je jednoduché a intuitivní. I bez návodu snadno pochopíte, kam co zapojit.

Po zapojení telefonu do elektrické sítě a telefonní linky je potřeba přihlásit jednotlivé přenosné části na základnu. K tomu dojde automaticky tak, že vložíte přenosnou část do nabíječky, a ta se asi po jedné minutě sama přihlásí na vyhledanou základnu. Základna i nabíječka přenosné části je stabilní a nemusíte se bát převrácení. Zasunutím sluchátka do stojánku se ozve krátký zvukový signál.

Funkčnost je prioritou

Nastavení jednotlivých přenosných částí je jednoduché. V základní nabídce můžete nastavit práci s SMS, kterou však nelze se Siemensy v současné době využívat, dále jsou zde také služby sítě, které musí podporovat váš operátor (převzetí hovoru, přesměrování na jiné číslo atd.). Nastavíte datum a čas, který se zobrazuje na displeji v pohotovostním režimu. Čas se synchronizuje se všemi připojenými sluchátky.

Další funkcí jsou zvuková nastavení sluchátka:

  • hlasitost ve sluchátku ve třech krocích
  • hlasitost příjmu při funkci hlasitého příposlechu
  • hlasitost vyzvánění v šesti krocích; s volbou „crescendo“ se vyzvánění postupně zesiluje
  • melodie vyzvánění je nastavitelná zvlášť pro externí volání a zvlášť pro volání mezi přenosnými částmi. Je zde celkem deset melodií, z toho tři klasické a sedm jakoby vícehlasých.
  • nastavení upozorňovacích tónů – zvuky tlačítek, upozornění na vybitou baterii a potvrzovací tón při nastavení funkcí
Telefon lze nastavit pro automatický příjem volání a můžete také zvolit jazyk, jakým s vámi bude sluchátko komunikovat. Základnu lze zamknout čtyřmístným kódem PIN a kdo jej posléze nezadá, nebude moci volat, což se může v určitých případech hodit.

Jednotlivé přenosné části se dají pojmenovat podle vašich potřeb a lze k nim přiřadit i čísla. Sluchátka můžete používat pro vnitřní komunikaci s jednotlivými členy domácnosti nebo rovnou s celou rodinou. Stačí jen zadat, se kterou stanicí chcete komunikovat, a stisknout tlačítko pro volání. Telefonovat lze i se všemi stanicemi najednou, a tak si může celá rodina zadarmo povídat až do vybití baterií.

Telefonní seznam dokáže uložit až padesát čísel včetně jmen. Navíc můžete využít zkrácenou volbu a pod jednotlivá tlačítka 2 až 0 (tlačítko 1 je blokováno pro hlasovou schránku) přiřadit určitá jména. Kontakty můžete upravovat, přijímat i ukládat příchozí čísla a podobně. Seznam lze promazávat jednotlivě, nebo smazat vše najednou.

  
Několik detailů na klávesnici a základnovou stanici

Umím toho víc

Přístroj podporuje funkci CLIP (Calling Line Identification Presentation). Pokud ji máte i svého operátora aktivní, můžete na displeji vidět přímo jméno volajícího, případně jeho číslo, pokud ho nemáte uloženo v telefonním seznamu. Příchozí hovory lze předávat na jakoukoli přenosnou část, což v praxi znamená, že hovor můžete přepojit komukoli na jeho vlastní sluchátko. Vyberete ze seznamu dané jméno sluchátka a hovor přepojíte buď tak, že počkáte, až se dotyčný ohlásí, a hovor mu předáte, nebo po výběru v seznamu stisknete tlačítko pro zavěšení a hovor se sám automaticky přesměruje. Pokud se volaný účastník nehlásí, hovor se opět vrátí k vám. Jestliže některé sluchátko hovoří, na displeji ostatních se zobrazí upozornění „Linka je obsazena“ a nelze z nich telefonovat.

Gigaset dovede spolupracovat s hlasovou schránkou. Musíte si ji aktivovat u svého operátora, v případě Českého Telecomu má tato služba název MemoBox. Na tlačítku s číslem 1 je přednastavena funkce zkráceného volání právě do schránky. Pokud nejste k zastižení, volající účastník vám ve schránce zanechá zprávu. Máte-li aktivní funkci CLIP, jeho jméno se zobrazí v seznamu a na displeji bliká ikona zobrazující příchozí zprávu. Pokud hovor nepřijmete, volající účastník vám zanechá zprávu a máte-li aktivní funkci CLIP, zobrazí se vám jeho jméno v seznamu volajících čísel (samozřejmě pouze za předpokladu, že jeho jméno a číslo máte uložené v adresáři). O nově uložené zprávě vás informuje ikona. Poté stačí vyvolat hlasovou schránku stiskem klávesy 1 a zprávu si vyslechnout.

Houstone, jak mě slyšíte?

Ke kvalitě přenosu mezi základnou a přenosnou částí nemám žádné připomínky. Spojení je čisté, ve sluchátku nic nešumí. Telefon pracuje v systému DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications), dosah udávaný výrobcem je ve volném prostranství až 300 metrů, v zastavěných a uzavřených prostorách kolem 50 metrů. Při mém testování v bytě byla na padesátimetrovou vzdálenost funkčnost bezproblémová. Při pokusu telefonovat s přenosnou částí venku, kdy základna byla umístěna v bytě, jsem se dostal dle mého odhadu k hranici 350 metrů a stále bylo možné komunikovat. Dál se už signál ztratil a telefon ohluchnul.

Vydrží toho dost

Telefon používá dobíjecí baterie typu NiMH s kapacitou 700 mAh. Nevýhodou této technologie je paměťový efekt při špatném dobíjení, ztrácí se jím kapacita.

Výrobce udává výdrž telefonu v pohotovostním stavu 170 hodin a dobu hovoru 13 hodin. Po mně telefon vyžadoval nabití po pátém dni mimo nabíječku, ale podotýkám, že jsem volal jen velmi málo. Pokud již baterie dochází a vy právě telefonujete, je možné nadále pokračovat v hovoru. Stačí stisknout tlačítko hlasitého handsfree a položit telefon do nabíječky. Hovor se neztratí a telefon se začne dobíjet.

Tak už jdeme do finále

Siemens Gigaset C100 není žádný elegán, neoslní svým vzhledem a nemá ani ohromující funkce. Je však vhodný pro všechny uživatele, kteří od bezdrátového telefonu očekávají spolehlivé plnění základních funkcí, jednoduché ovládání, dobrý dosah a pevnou konstrukci. Největší výtku mám k displeji a jeho špatné čitelnosti. Větší vzdálenost a rozložení tlačítek je pouze otázkou zvyku.

Zdroj: Siemens
Telefon: 233 032 727
Web: www.my-siemens.cz
Cena: 3 299 Kč (sada se základnovou stanicí a přenosnou částí), 3 190 Kč (další přenosná část)

Ve zkratce

Bezdrátový telefon Siemens Gigaset C100
rozměry: 152 × 54 × 26 mm (přenosná část), 127 × 114 × 63 mm (základna)
hmotnost: 125 g (přenosná část)
udávaná doba hovoru: až 13 h
udávaná pohotovostní doba: až 170 h
barva: černá
standardy: DECT, GAP
napájení: akumulátory AAA typu NiMH (přenosná část), adaptér pro elektrickou síť (základna)

Váš názor Další článek: Nová MobilMania: jak se vám líbí?

Témata článku: Siemens, , , Udávaný výrobce, Automatický příjem, Paměťový efekt, Dobíjecí baterie, Kancelář, Test, Uzavřený prostor, Dobrý dosah, Člen domácnosti, Giga, Domů