Siemens Gigaset Skype: volejte zadarmo! (test)

Siemens Gigaset M34 je revoluční nástroj. Díky němu totiž můžete z běžného přenosného telefonu telefonovat přes internet prostřednictvím služby Skype zadarmo. Z telefonu lze také posílat zprávy na ICQ a ovládat počítač na dálku.

Umíme i zprávy

Skype umožňuje kromě hlasových hovorů také výměnu textových zpráv a Gigaset si poradí i s nimi. Ovšem vzhledem k tomu, že v blízkém okolí telefonu je zapnutý počítač s aktivovaným Skype a hlavně s pohodlnou klávesnicí, k textové komunikaci prostřednictvím telefonu bude asi docházet jen výjimečně. Ale když už se vám nebude chtít vstát z křesla, můžete v seznamu kontaktů u vybraného jména zvolit nabídku text.

Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení messengeru 

V jednoduchém editoru můžete napsat zprávu. Při psaní vám asistuje pomocník, který funguje na podobném principu jako T9. Nedomýšlí však celá slova, ale pouze nejpravděpodobnější příští znak. Tím je spíš na obtíž a navíc jsem nepřišel na to, jak jej vypnout. Příchozí zprávy se ohlásí zablikáním tlačítka s obálkou.


Editor pro psaní zpráv v telefonu

Podobně jako se Skype, zprávy z telefonu můžete posílat i přes ICQ, AOL, MSN nebo Yahoo. Stačí v konfiguračním softwaru příslušnou službu nastavit, zvolit lze pouze jedinou. Ovládání je pak shodné jako se Skype.

Klepněte pro větší obrázek Tlačítko pro příjem zpráv se umí červeně rozblikat a tím upozornit na příchozí zprávu 

Nesmím zapomenout zmínit jednu nepříjemnou vlastnost celého setu. Nabídka zobrazená při zavolání na adaptér je velmi pomalá. Na každou volbu je potřeba chvíli počkat. Netýká se to psaní zpráv, pouze procházení nabídky či seznamu kontaktů a volby jednotlivých funkcí.

Dálkové ovládání pro váš počítač

Když jsem narazil na funkci dálkového ovládání, přehlédl jsem ji s tím, že je to jen doplněk, který stejně nikdo moc nevyužije. Jak jsem se však mýlil. V konfigurační aplikaci si můžete nastavit hned dvanáct aplikací, ke kterým budete mít přístup. Snadno vyberete jejich spouštěcí soubory a dále pak klávesové zkratky akcí, které chcete ovládat numerickou klávesnicí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přiřazení aplikací • nastavení akcí

Nejvíce se tato funkce pochopitelně hodí pro ovládání přehrávačů hudby nebo videa. V rámci testu jsem nakonfiguroval ovládání programu WinAmp tak, aby ovládání bylo shodné jako při ovládání programu numerickou klávesnicí počítače.

 
Výběr funkce z nabídky

V nabídce telefonu se po spojení s modulem a vstupu do sekce Dálkové ovládání objeví název programu, který je k ovládání nakonfigurován. Pokud není spuštěn, spustí se automaticky po potvrzení volby. Odezva je okamžitá. V nabídce telefonu se dále objeví seznam aplikovatelných příkazů, které můžete vybrat šipkami navigační klávesy anebo rychleji volit přímo numerickými klávesami podle přiřazení. Na obrazovce počítače můžete pozorovat okamžité reakce. Zesilovat zvuk, spouštět či přeskakovat skladby teď můžete třeba z vedlejšího pokoje. Při odchodu z menu se nabídne volba Zavřít, která spuštěný program ukončí.

  
Spuštění vybrané aplikace • ovládání (stačí stisknout klávesu s příslušným číslem)

Zvykejte si na Skype

Modul Siemens Gigaset M34 USB se ve spojení s bezdrátovým setem Gigaset C340 velmi osvědčil. Telefonování přes internet fungovalo bez sebemenších problémů, ale z hlediska ovládání je však hodně co zlepšovat. Pomalejší reakce telefonu a nemožnost zobrazení jmen účastníků na displeji telefonu práci znesnadňuje a pro navázání spojení tak uživatel ještě rád sáhne po myši počítače. Komfort při telefonování je ale stejný jako při běžném telefonování po pevné lince. Telefonním přístrojem je možné uskutečňovat internetová i běžná volání, takže vám na stole nemusí ležet dva přístroje.

Kombinace Gigasetů N34 a C340 je jako stvořená pro firmy. Zaměstnanci mohou běžně telefonovat z telefonu v rámci pevné linky, ale při interní komunikaci mohou použít Skype a komunikovat tak zadarmo i mezi vzdálenými pobočkami po celém světě. Pro malé firmy, kterým se nevyplatí pořizovat ústřednu, postačí pro komunikaci mezi kancelářemi možnost interního volání mezi jednotlivými telefony přihlášenými k jedné základně.

Náklady na internetové volání nejsou nulové. Musí se počítat s poplatkem za připojení k internetu. Je však nutné si uvědomit, že poplatek za internet potencionální zájemci o tento set stejně již většinou platí. Cena Gigasetu C340 spolu s adaptérem M34 nepřesáhne sedm tisíc korun. Na jednu stranu je to docela dost peněz, ale získáte tím moderní přenosný telefon s nebývalými možnostmi.

Uplatnění najde toto zařízení i v domácnostech, obzvlášť pokud voláte často do zahraničí. Skype je služba, která má budoucnost a věřím, že se u nás bude šířit stejně rychle jako přístupnost rychlého internetového připojení. V zahraničí je velmi populární, což vedlo k jejímu rozšíření i za hranice internetu. Za roční paušální poplatek 30 eur můžete ke svému Skype účtu získat běžné telefonní číslo, na které se vám může každý dovolat i s běžným telefonem.

Budoucnost Skype je i v oblasti mobilních komunikací. Do kapesních počítačů nebo chytrých telefonů není problém nahrát upravenou aplikaci. Kapesní počítače se k rychlému internetu mohou připojit prostřednictvím Wi-Fi. Daleko slibnější je budoucnost v sítích třetí generace.

K testu zapůjčil:

xTel s.r.o.
web: www.xtel.cz
e-mail: info@xtel.cz

Cena za sadu Siemens Gigaset C340 + M34 USB: 6 890 Kč

Set zahrnuje:

  • Siemens Gigaset C340 v hodnotě 3 207 Kč
  • Siemens Gigaset M34 v hodnotě 4 159 Kč

V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Siemens, , , , , Klasický hovor, Standardní vybavení, Vole, Internetová telefonie, Giga, WinAmp, Roční paušál, Druhý hovor, Nepříjemný problém, Přenosný telefon, Test, Uzavřený prostor