Siemens: jak z počítače na Internet přes GPRS

Další díl obrázkového seriálu o připojení mobilního telefonu k Internetu prostřednictvím GPRS datového přenosu vám ukáže nastavení mobilů Siemens v prostředí nového operačního systému Windows XP.

Nejdříve ze všeho musíte připojit (dodávaným kabelem) svůj mobilní telefon k počítači. K tomu potřebujete volný COM port, jehož označení si musíte zapamatovat (COM1 nebo COM2). Druhým krokem je opatření si aktuálních ovladačů - protože však v prostředí českých Windows nefunguje automatický instalátor, musíte provést instalaci ručně. K tomu potřebujete soubor s4me45_modem.inf, který najdete buď na cedéčku k telefonu nebo na webových stránkách Siemense, jak můžete vidět na následujícím obrázku. 

Soubor si uložte (nebo zkopírujte) na pevný disk počítače a zapamatujte si jeho umístění - budete jej později potřebovat. Ikonka souboru vypadá takto:

Nyní běžte do Ovládacích panelů kde klikněte na ikonku nastavení modemu - opět vám pomůže malý obrázek.

Zobrazí se vám následující okno, ve kterém se přepněte na druhou záložku Modems (Modemy) a stiskněte tlačítko Add.. (Přidat).

Na obrazovce se vám objeví okno Průvodce instalací hardwaru, kde zatrhněte vyznačenou volbu (Nedetekovat modem, vyberu jej ze seznamu) a celé okno potvrďte stiskem tlačítka Next (Další).

V tomto okně klikněte na tlačítko Have Disk (Z diskety),

kde do vyznačeného boxíku zapište umístění ovladače modemu. Nejste-li si jisti, můžete jej také najít na disku prostřednictvím tlačítka Browse (Najít umístění).

Po potvrzení vyberte ze seznamu (zobrazen dole) položku S45 Modem (GPRS) a pokračujte stisknutím tlačítka Next.

Zpět v nastavení vlastností modemu označte právě nainstalovaný modem a klikněte na tlačítko Properties (Vlastnosti).

Objeví se okno, kde na čtvrté záložce Advanced (Rozšířené) napíšete do okénka následující text:

Pro GPRS Eurotelu: at+cgdcont="IP","internet"

Pro GPRS Paegasu: at+cgdcont="IP","internet.click.cz"

Potvrďte obě dvě okna a vytvořte nové připojení k Internetu (pokud nás čtete, pak zřejmě víte jak :-), kde jako vytáčené telefonní číslo napište *99***1#.

Na dalším okně nezadávejte žádné uživatelské jméno a heslo a nechte všechny tyto políčka prázdné. Můžete také nechat zatrhnuty všechny tři textové položky.

Nyní již máte počítač připraven k připojení k Internetu přes GPRS. Zaráží vás, že jsme nikde nezadávali adresy názvových (DNS) serverů? Tyto čísla nemusí být vyplněny, protože operační systém je schopen si jejich aktuální hodnoty při připojování zjistit sám. Klikněte tedy na ikonku nově vytvořeného připojení.

V dialogovém okně zkontrolujte, zda není vyplněno ani heslo, ani uživatelské jméno a po kliknutí na tlačítko Dial (Připojit). Stačí pár vteřin počkat a jste na Internetu.

Technická poznámka: Přestože jsme si vše popisovali na novém operačním systému WindowsXP, je nastavení téměr shodné s Windows2000.

Poznámka na závěr: protože připravujeme další pokračování tohoto seriálu s dalšími mobily i operačními systémy (namátkou třeba DOS, Linux nebo MacOS), zajímá nás jedna věc: vadí vám obrázky z anglické verze operačního systému, pokud je vše vysvětleno a názorně ukázáno prostřednictvím barevného označení? Jaké systémy/telefony vás nejvíce zajímají?

 

Diskuze (39) Další článek: Samsung SGH-Q200: další véčko asijského mistra

Témata článku: Siemens, , , , Počítač, Pře, GPRS, Jak,