Siemens M30 a C30 – mobily v retrostylu

Poté, co Siemens koupil divizi mobilních telefonů společnosti Bosch, objevily se v jeho nabídce nové přírůstky do rodiny low-endových modelů.
Jasná podoba se staršími modely Bosh 608 a 509 dává tušit, kde se tyto kousky zrodily. Jejich uvedení na náš trh je zatím velmi nejasné. Pokud však nebudou uvedeny v nejbližší době, zbude jim pouze displej pro pláč. Jejich parametry jsou totiž vcelku průměrné a ničím neoslňují, podobně jako u modelů A35 a A36.

Siemens M30

Telefon má pouze základní funkce, které dnes musí mít opravdu každý přístroj, který by chtěl výrobce uvést na trh. WAP, hlasové ovládání, organizér, čí dokonce infraport byste u nového Siemense hledali marně. Telefon je stylový a je tak určen teenagerům, kteří u něj ocení výměnný kryt a tři hry. Displej není grafický a má pouze dva řádky + jeden řádek funkčních ikon. Bludiště ani miny si na něm zřejmě nezahrajete. Určitě si také nepohrajete s nastavením melodií, telefon jich má mít pouze 10, což je opravdu hodně málo – stejný počet mají už jen mobily značky Motorola.

Co ovšem telefon nepochytil ve funkcích, to získal na vzhledu. Zaoblené tvary dodávají telefonu opravdu originální vzhled. Zcela jistě zaujme také zakulacený displej, který má navíc velmi nezvyklé červené podsvícení. Díky integrované anténě nebude vadit nošení mobilu v kapse u kalhot. Rozměrově je téměř stejný jako Nokia 3310.

Siemens C30

Jedná se o jednovaječné dvojče, kterému se vzhled povedl o něco méně a navíc si ho nemůže upravit. Opravdu jediným rozdílem mezi oběma modely jsou vzhled a to, že u C30 nelze měnit kryt; modelu M30 vyměníte celý housing (přední i zadní kryt).

V Německu se mají oba telefony objevit na přelomu tohoto roku za velmi nízkou cenu. To se ovšem dalo předpokládat, jinak by byly neprodejné. Telefony bohužel nenabízí nic nového a jedinou výhodou by byla jejich minimální cena. A možná také jejich retrostyl. Osobně si myslím, že by český Siemens udělal lépe s dovážením těchto mobilů než modelů A35/36.

Ve zkratce

  • Rozměry: 124 x 44 x 24 mm
  • Hmotnost: 110 g
  • Síť: 900/1800 MHz
  • Baterie: Ni-MH 600 mAh
  • Pohotovostní doba: 50 - 200 h
  • Doba hovoru: 90 - 270 min
  • Displej: 2 řádky + řádek ikon, červené podsvícení
  • Paměť: pouze na SIM kartě
  • Zvonění: 10 melodií
  • Další funkce: časové funkce, stopky, 3 hry, SIM Toolkit, výměnný kryt (pouze u modelu M30)

Už jste hlasovali v naší anketě o nejlepší mobil pro rok 2001?

Diskuze (23) Další článek: Zákon pro mobilní ignoranty

Témata článku: Siemens, , Nokia 3310, Ret, Bosh, Zakulacený displej, Jednovaječné dvojče, Mobil, Jasná podoba, MOBI