Siemens M55: Němec čeří stojaté vody (velký test)

Siemens M55 byl představen na letošním CeBITu a v Česku se začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také blikající diody. Sedm kapitol, sto dvacet obrázků!

Pokročilý organizér

Velmi dobře je vyřešena organizace času. Budíček je opakovaný, můžete si nastavit, ve které dny má zvonit; lze i mu změnit melodii. Úkoly jsou komplexní, přesně takové, jaké potřebuji. Můžete si zvolit, zda má být úkolem běžná poznámka, schůzka či třeba hlasová poznámka, nastavíte si datum splnění, přidáte datum a čas upozornění, prioritu a po splnění úkolu ho jednoduše odškrtnete.

 
Zadávání nového úkolu; jde o hlasovou poznámku

   
Po skončení zadávání dat je nutné hlasovou poznámku nahrát --- Seznam úkolů

 
Budíček je opakovaný

Stejně povedené jsou i upomínky, které umožňují uložit několik typů událostí: schůzka, volání na zadané číslo, poznámka a hlasový záznam. Každé události lze nastavit čas a konec, stručný popis, místo, opakování i upozornění. Na události se můžete dívat jak v běžném výpisu, tak v grafickém přehledu, který může být jak měsíční, tak týdenní. Dny nebo hodiny, které jsou aktivní (je zde nějaká událost), jsou zvýrazněny.

     
Menu organizéru --- Měsíční a týdenní výpis

 
Detail jednoho dne --- Podrobný výpis události

   
Zadávání nového záznamu do kalendáře

WAP, Java a další doplňky

Poslední důležitou položkou v menu je Surf./Zábava. Za tímto krkolomným překladem se skrývá wapový prohlížeč a aplikace v Javě. K prohlížeči snad ani nemá smysl nic psát, snad jen to, že datovat lze přes GPRS, prohlížeč zobrazí až šest řádků (velikost písma lze měnit) a nechybí záložky. Zkrátka nic překvapivého.

   
Siemens označuje menu WAPu neustále Internet --- Menu wapového prohlížeče
--- Oblíbené položky

   
Písmo lze v prohlížeči měnit pomocí mřížky --- Na displeji se zobrazí takřka šest řádků

V seznamu javových aplikací najdete celkem čtyři programy. Prvním z nich Cubasis Mobile, s níž lze v několika prostých krocích složit vícehlasou melodii, kterou lze dokonce uložit do vlastních vyzvánění. Mou prvotinou a také posledním kouskem bylo jakési techno. Wappo je jakási chodička mlátička v džungli, kdy hru vidíte shora. My Siemens Pictures je jednoduchá aplikace, která prohlíží obrázky vyfocené foťáčkem (tedy zbytečnost, to lze dělat přímo z menu mobilu). Extreme Games je pak soubor několika her jako jízda na BMX či skoky do vody. Samozřejmě dalších her a programů je nespočet, stačí si jen vybrat. Mimochodem, načítání programů je dost pomalé, uff.

 
Seznam Java aplikací --- Tuto hlášku uvidíte při spouštění
programů v Javě hodně často a dlouho

 
Cubasis Mobile - složte si vlastní zvonění

 
Wappo, zajímavá chodička, které jsem nepřišel na kloub

Mezi další funkce, kterým už není potřeba věnovat tolik pozornosti, jsou stopky, odpočítávání času, kalkulačka či převodník měn. Někomu se může hodit i hlasové ovládání většiny funkcí, ale myslím, že klávesové zkratky jsou rychlejší; samozřejmě v autě má hlasové ovládání svoje opodstatnění.

 
Ovládat hlasem lze většinu funkcí

 
Stopky jsou dnes samozřejmostí

Témata článku: Siemens, , Nokia 3650, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7250, Nokia 7650, Siemens M55, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Iridium, Test, Vybitá baterie, Postranní tlačítko, Sto, Marketingové označení, Light OS, Doping, Rychlé vytočení, Velký test, Němec, Velký