Siemens M65: drsná tvář, okované boty (test)

Siemens M65 bude po dlouhé době další model z kategorie tzv. outdoorových telefonů. Vydrží proto i trochu drsnější zacházení. Je to také první telefon z nové řady Siemensů. Přečtěte si jeho recenzi.

Java a data

Kalkulačka je zřejmě javová aplikace, protože se spouští pomaleji a trochu jinak než jiné funkce telefonu. Na pohled vypadá úplně běžně, v nabídce ji však můžete přepnout do rozšířeného módu. S ním lze využívat u mobilu nevídané funkce, jako jsou mocniny, odmocniny nebo exponenty. K dispozici je i paměť, ale na dodržování priorit matematických operací se zapomnělo.

 
Kalkulačka, převodník jednotek a stopky

Siemens M65 nabízí i jednoduchý převodník jednotek, stopky a minutku (odpočítávání času). V Javě je aplikace Bike-o-Meter, o které se později zmíním samostatně, Download Assistant pro stahování mobilního obsahu z wapu a PhotoEditor pro práci s obrázky. V telefonu jsou i tři hry: Armageddon Agents, Stack Attack Advanced a Turrican.

  
Seznam javových aplikací a dvě hry

Díky podpoře Javy MIDP 2.0 lze do telefonu dostat další aplikace a hry. Vyzkoušel jsem obvyklý test rychlosti JBenchmark 2.0, v němž Siemens získal známku 78. Je to mírně podprůměrná hodnota, Java mohla být rychlejší – zde ale s konečným verdiktem počkejme na prodejní verzi telefonu.

Nový wapový prohlížeč funguje přesně tak, jak by měl; co víc k němu napsat? S počítačem telefon propojíte jen prostřednictvím kabelu nebo infraportu, Bluetooth mu chybí. Je to trochu škoda, protože touto bezdrátovou technologií dnes disponují i mnohem levnější telefony. A Siemens Bluetooth umí. Telefon nabízí GPRS třídy 10, datové přenosy tedy budou dostatečně rychlé.


Wapový prohlížeč

Bike-o-Meter

Siemens M65 je pravý outdoorový, sportovní a vůbec aktivní telefon. Bude k němu dokonce možné dokoupit i držák na bicykl se snímačem otáček kola. Jakmile telefon zasunete do držáku, automaticky se spustí javová aplikace Bike-o-Meter a ze Siemensu M65 se stane cyklistický počítač. Ukáže vám aktuální a průměrnou rychlost, ujetou vzdálenost, do paměti bude možné ukládat historii jízd. K dispozici je i jednoduchá navigace. Nemá ale nic společného s GPS, jde jen o možnost připravovat trasy a potom je projíždět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák telefonu: drát vede ke snímači otáček kola, do konektoru na posledním obrázku
lze zasunout osobní handsfree

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v držáku

Je trochu škoda, že ovládací aplikace je v Javě a nikoli přímo součástí firmwaru. Zdá se mi nyní zbytečně pomalá. Bike-o-Meter ale ještě důkladně vyzkoušíme v praxi a o zkušenostech se Siemensem M65 coby cyklistickým počítačem napíšeme článek.

  
Úvodní obrazovka javové aplikace hlavní nabídka nastavení

 
Vlastní počítač: stále je viditelná aktuální rychlost, postupně se ukazují i další údaje

Siemens na dobré cestě

Na začátku článku jsem upozorňoval, že Siemens nebudu moc kritizovat, protože nevím, co se všechno změní do doby, než se telefon začne prodávat. Jenže kritiky ani potom nebude mnoho: o trochu nepřítulném joysticku jsem psal, ten se nezmění, hrubý displej také zůstane stejný. Telefon se jen nebude kousat a uživatel nebude muset pro opětovné zprovoznění vyjímat baterii... Ale to je zhruba všechno, nemám žádné další zásadní výtky.

Siemens M65 je dobře vybavený telefon. Jeho parametry jsme už přidali do katalogu mobilů a vypočítali mu hodnocení. Známka 87 % dostala telefon na šesté místo. Když nebudeme brát v úvahu smartphony, je to nejlepší mobil hned po Nokii 6230 a Sony Ericssonech T630 a T610.

Siemens M65 se podle mého názoru bude líbit – alespoň úzké cílové skupině, pro kterou je určen. Každý samozřejmě nepotřebuje odolný mobil s plechovou přilbou, kdo však s telefonem občas hodí o zem, ocitá se v prašném nebo vlhkém prostředí, tomu se podobný přístroj může hodit. Ostatním uživatelům Siemens v červnu až červenci nabídne model CX65, který bude odolnému M65 funkčně velmi podobný – dokonce bych řekl, že bude téměř stejný. A kdo bude chtít ještě víc, může si počkat, až Siemens po prázdninách přijde s mobilem nejvyšší třídy S65.


Kompletní parametry Siemensu M65 najdete v katalogu mobilů

Plusy a mínusy

+ odolné provedení
+ možnosti organizace času
+ držák na kolo a cyklopočítač

– špatně ovladatelný joystick
– poměrně hrubý displej
– mnoho odnímatelných částí

Klepněte pro větší obrázek Nic by se nemělo ztratit

V úplně poslední kapitole najdete fotogalerii plnou obrázků Siemensu M65. Najdete zde i fotografie, které jsem nepoužil v článku

Témata článku: Siemens, , Siemens M65, Kostička, Běžné číslo, TV +, Dlouhá textovka, Testovací vzorek, Šesté místo, Boty, Tvář, Podprůměrná hodnota, Odolné provedení, Jediný příjem, Test, Chytrá funkce, Jednoduchá navigace, Okov, Oko, Mezinárodní předčíslí, Armageddon, Vlhké prostředí