Siemens M65: obří uživatelské zkušenosti

Když jsme pro vás připravovali recenzi Siemensu M65, slíbili jsme, že se na tento odolný telefon znovu podíváme po delších zkušenostech. Sliby plníme, a tak si nyní můžete přečíst článek o našich zážitcích s finální verzí neobvyklého mobilu, který je určen k drsnému zacházení.

Fotky a video: šedivý průměr

Se Siemensem M65 můžete pořizovat fotky nebo natáčet video. Kvalita fotografií ovšem není příliš vysoká. Stejně jako u videa u nich můžete využívat zoom, nastavovat bílou nebo upravovat rozlišení, ale kvalita stačí maximálně pro displej mobilu.

Díky aplikaci Photo Editor můžete fotografie nejrůznějším způsobem upravovat, přidávat rámečky, dopisovat text, otáčet je a podobně. Práce s editorem je ale natolik pomalá, že mě chuť o jakékoli úpravy velmi rychle přešla. Aby kritiky k fotkám nebylo málo, přidám ještě něco: jakmile stisknete joystick a něco vyfotíte, z telefonu se ozve opravdu hrůzu nahánějící zvuk, takže se po vás lidé začnou překvapeně ohlížet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky fotografií

O videu se dá říci to stejné jako o fotografiích. Odmyslete si jen práci s editorem a hlasitý zvuk mobilu při focení. Kvalita nahrávky je prostě pouze průměrná, navíc nepořídíte delší než dvanáctisekundový klip. Škoda, že to není stejné jako u zvukových záznamů. Půlhodinové video by bylo rozhodně zajímavější.

Zvuky: malý výběr

Mobil nabízí čtyřicetihlasé vyzvánění a při výběru jednotlivých zvuků je to znát. Siemens se v jejich kvalitě oproti dřívějšku výrazně zlepšil, telefon zní opravdu dobře. Problém není v kvalitě, ale spíše v kvantitě. Dlouho jsem vybíral tón, který by mi vyhovoval jako zvonění, a nakonec jsem si stejně nahrál přes infraport jiné melodie. V nabídce jsou většinou jen několikasekundové zvuky, ty jsou hodně dobré, ovšem melodií, které by hrály déle, je na můj vkus příliš málo.

V telefonu si můžete nastavit libovolné zvuky pro všechny možné příležitosti. O odlišení skupin volajících už byla řeč a bez problémů si zvolíte i zvuk příchozí SMS, hlas budíku či organizéru nebo zvuk, který se ozve po zapnutí a vypnutí telefonu. Jediné, co se mi nepodařilo nastavit, je zvonění pro osoby, které nemáte uložené v telefonním seznamu. V tomto případě telefon tvrdohlavě vyhrává přednastavenou melodii.

Vždy aktuální: synchronizace, data, mobilní e-mail

Siemens M65 nabízí možnost synchronizace s počítačem. Jelikož součástí balení není synchronizační software, musíte si ho stáhnout z oficiálních stránek Siemensu. Verzi pro M65 najdete tady, připravte se na soubor s velikostí 75 MB.

Vzhledem k tomu, že M65 nemá Bluetooth a neměl jsem ani k dispozici kabel, mohl jsem propojení s počítačem vyzkoušet pouze přes infraport. Synchronizace dat s Microsoft Outlookem proběhla na jedničku. Správně se importovala telefonní čísla, celá adresa a vůbec všechny údaje, které byly v Outlooku zadané, včetně data narozenin. Kontakty se samozřejmě seřadily podle příjmení, takže orientace mezi nimi je i v mobilu velmi snadná. Stejně bezproblémové bylo přenesení dat opačným směrem.

 
wappový prohlížeč • aplikace pro posílání rychlých zpráv

U nových Siemensů je nastavení datových přenosů složitější, než jsme zvyklí. Abyste se tedy vyhnuli problémům, se kterými jsem se potýkal já, připravili jsme pro vás návod, jak vše snadno nastavit.

Siemens M65 nabízí i možnost stahování a posílání e-mailů. Myslí přitom na to, abychom příliš neutratili, a tak lze nastavit stahování pouze hlaviček zpráv a klidně i maximální možnou velikost, kterou může zpráva mít. Pokud si to nenastavíte jinak, stažené zprávy budou nadále zůstávat ve vzdálené schránce. Jakmile se jednou prokoušete nastavením, je další práce s e-mailem velmi jednoduchá a intuitivní. O e-mailovém prohlížeči v nových Siemensech jsme připravili samostatný článek, kde najdete více podrobností.

Všehochuť na závěr

Určitě už víte, že se dá Siemens M65 využít také jako cyklopočítač. K tomu ovšem potřebujete speciální sadu pro upevnění telefonu na kolo. Tu jsem bohužel neměl k dispozici, proto se s vámi nemohu podělit o zkušenosti. Jestli se však chcete o této funkci dovědět víc, nahlédněte do samostatného článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držák telefonu na kolo

V praxi jsem ale mohl velmi dobře ověřit celkovou rychlost telefonu i rychlost Javy. Při testu rychlosti Javy pomocí programu jBenchmark 2.0 vyšla hodnota 79, která je pro Javu spíše podprůměrná. Práce s telefonem je ale jinak uspokojivě rychlá, nestávalo se mi, že bych ho při zadávání příkazů nějak předbíhal.

Neberte mi ho

Siemens M65 jsem si velmi oblíbil. Samozřejmě má i své nedostatky, třeba kvalitu fotografií nebo absenci Bluetooth, ale klady jednoznačně převažují – vyladěné organizační funkce, dobrá práce s kontakty, velký displej a odolná konstrukce. Myslím, že čekání na něj se nakonec bohatě vyplatilo.

Ale teď už musím telefon odevzdat svým krvelačným kolegům, kteří ho budou házet ze skály, topit v kalužích, házet do ohně a kdo ví, co na něj ještě vymyslí. Výsledky crash testu najdete v srpnových Mobilitách, už teď se ale můžete podívat na první obrázky.

Podrobné parametry Siemensu M65 najdete v katalogu mobilů

Témata článku: Siemens, Siemens M65, Podrobný pohled, Drobná vada, Nejmenší podrobnost, Outdoorový model, Nejrůznější způsob, Malý výběr, Zkušenost, Určité data