Siemens M75: pracant do nepohody (uživatelské zkušenosti)

Siemens M75 jsme prověřili tou nejtěžší zkouškou - praktickým používáním. A vzhledem k tomu, že si říká odolný, vůbec jsme ho nešetřili. Co všechno nový Siemens snese? Jaké má přednosti a jaké nedostatky při běžném používání?

Fotoaparát: příjemné překvapení

Když jsem psal na Siemens M75 recenzi, byl jsem z fotoaparátu trochu zklamaný. Není se čemu divit, testovaný telefon nebyl finální a fotoaparát pocházel ze staršího modelu S65. Prodejní verze jsou na tom ale daleko lépe. Fotoaparát má zcela nový snímací čip s rozlišením 1,3 MPx a na kvalitě fotografií je to znát.


Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení

Ukázkové fotografie:

Fotografie si můžete přímo porovnat se snímky pořízenými nejlepšími fotomobily na našem trhu – Nokia N90 a Sony Ericsson W800i (K750i).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Snímky jsou poměrně vydařené. Fotoaparát má výraznější problémy pouze při fotografování na velmi blízkou vzdálenost a občas se mu nepodaří správně odhadnout vyvážení bílé. Při fotografování oceňuji snadné nastavení kompenzace expozice příčným pohybem joysticku.

Kancelář stále s sebou

Hojně využívám kalendáře a poznámek. Kalendář si u Siemensu nemohu vynachválit. Zadání události je velmi rychlé, vše se odbude na jednom formuláři, kde stačí zadat popis a čas události. Pokud nezadám ostatní údaje, automaticky se doplní délka půl hodiny a alarm se čtvrthodinovým předstihem. Vybrat si samozřejmě mohu i z různých typů událostí, v praxi si vystačím většinou s jedinou.

Měsíční přehled zvýrazní dny se záznamem. Pokud na takový den najedu kurzorem, zobrazí se na dvou řádcích pod přehledem seznam událostí s časovým rozmezím. Jak praktické, často ani nemusím spouštět denní náhled. Ten je intuitivní, zobrazí vždy devět následujících hodin. Samozřejmě se v něm můžete joystickem pohybovat vpřed nebo vzad, pohybem do stran se pak přeskakují celé dny.


Měsíční, týdenní a denní náhled na kalendář

Z nabídky organizéru používám ještě poznámky, u kterých mi ale vadí, že je nemohu třídit do složek. Telefon má ještě složku s názvem Extra, kde je spousta dalších užitečných funkcí. Například budík, u kterého si velice pochvaluji možnost nastavení buzení jen ve vybraných dnech.

Vyzkoušel jsem také přehrávač multimediálních souborů, ale vzhledem k tomu, že nemám paměťovou kartu s vyšší kapacitou než 32 MB, přehrávač nepoužívám. Na mobilní telefon podává docela slušný výkon, v praxi by mi asi nejvíce vadilo, že nedokáže přehrát adresář se skladbami. Strukturu podadresářů na paměťové kartě vyhledá, ale skladby je nutné ručně zařadit do playlistů.

  
Poznámky • budík • přehrávač MP3 souborů

Při nudném čekání přišly na řadu i hry. V telefonu jsou připraveny čtyři: třídění kuliček proudících v potrubí Marble Crossing, akční automobilová hra Spy Hunter, klasická siemensovská tetrisovka Stack Attack a zřejmě nejzábavnější hra Super Bomberman – javová předělávka staré počítačové klasiky. Výčet her uvádím záměrně, při psaní recenze jsme měli telefon se starým softwarem a hry v něm byly jiné.

Neposlušné Bluetooth

Obslužný software dostanete na CD spolu s telefonem. Jedná se o starý známý Mobile Phone Manager s upraveným uživatelským prostředím. Umožňuje telefon synchronizovat, připojit k internetu, vyměňovat soubory nebo například posílat SMS.

Telefon pravidelně synchronizuji s Outlookem. Kontakty, kalendář i poznámky se bez problémů přenáší oběma směry, v případě konfliktu se program zeptá, který záznam má být zachován. Telefon k počítači připojuji prostřednictvím infraportu, vyzkoušel jsem i Bluetooth a datový kabel DCA-510. Vše funguje tak jak má a až překvapivě rychle.

 Možnosti datového spojení

V nouzové situaci jsem využil i možnost připojení notebooku k internetu pomocí GPRS. Připojení přes Bluetooth se napoprvé nepodařilo navázat, telefon připojený přes infraport si ale průvodce našel okamžitě. Následně se zdařilo i připojení přes „modrý zub“.

Bluetooth mě však stále zlobí ve spojení se sluchátkem Jabra BT 250. Sluchátko s jinými telefony funguje naprosto bez problémů, se Siemensem jen do chvíle, než se spojení mezi oběma přístroji naruší. Přestože sluchátko s telefonem spáruji a vše funguje tak jak má, jakmile jej vypnu nebo se s telefonem vzdálím, při opětovném zapnutí či přiblížení se obě zařízení znovu automaticky nepropojí a proces spárování je nutné provést znovu. Chování je o to podivnější, že mnohdy k opětovnému spárování částečně dojde – při hovoru se na displeji u levého kontextového tlačítka objeví ikona znázorňující přepnutí hovoru do sluchátka. Po stisku tlačítka se ale nic neděje. Za normálních okolností k přepnutí dojde a v případě, že je sluchátko odpojeno, aktivuje se režim hlasitého handsfree. Tato chyba se mi nezdá být jako vlastnost telefonu, zřejmě půjde o závadu – snad jen mého kusu.

 
Wapový prohlížeč • prohlížení webových stránek - bohužel bez správné češtiny

Vestavěný prohlížeč v telefonu si kromě wapových stránek poradí i s jednodušším webem. Bohužel stejně jako u e-mailů nedokáže korektně zobrazit češtinu a české stránky se stávají nepřehlednými.

Není jen pro dobrodruhy

Siemens M75 a mě zanechal celkově velmi dobrý dojem. Po stránce designu mu nemám co vytknout a zvýšená odolnost zjevně není jen marketingovým lákadlem. S telefonem se velmi dobře pracuje – psaní zpráv, telefonní seznam i kalendář se obsluhují rychle a vše je zobrazeno velmi přehledně. A vzhledem ke své bohaté nabídce funkcí si jistě najde mnoho příznivců bez ohledu na své pryžové brnění. Pochvalu si zaslouží i vylepšený fotoaparát a v praxi použitelný MP3 přehrávač.

Pár nedostatků mi ale stále pije krev. Joystick musím pořádně mačkat, abych měl stisk jistý; za textovky zaplatím dvojnásobek kvůli diakritice; tlačítka klávesnice jsou docela malá a při rychlém psaní dělám stále překlepy; krytku systémového konektoru asi brzy ztratím; při kontrole MobilManie ve vestavěném prohlížeči mnohdy ani nepřečtu text prošpikovaný nesmyslnými znaky a e-mail z důvodu špatného zobrazování češtiny raději příliš nepoužívám; své Bluetooth sluchátko se mi nechce neustále párovat a tak jsem jej přestal používat.

Přestože je výčet nedostatků poměrně dlouhý, klady v celkovém hodnocení převažují. Pokud se vám nový Siemens M75 zalíbil a zmíněné nedostatky vám tolik nevadí, jistě budete s telefonem nadmíru spokojeni.

Témata článku: Siemens, Nokia 5140i, Nokia N90, Siemens CX75, Siemens M65, Siemens M75, Sony Ericsson W800i, Namočení, Původní text, Opětovné spárování, Stížnost uživatelů, Zkušenost, Velká konkurence, Pracant