Siemens ME75: vůbec se s ním nemazlete (test)

Siemens rozšířil nabídku svých odolných telefonů o levnější model ME75. Je připraven na nešetrné zacházení a má solidní funkční základ, kterému chybí jen nejmodernější multimediální vymoženosti.

Displej a ovládání

Displej si zaslouží pochvalu. Rozlišení 132 × 176 bodů je pro zobrazení všech informací optimální a rozměry 28 × 37 mm jsou tak akorát vzhledem k rozměrům telefonu. Displej je aktivní a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Je docela dobře čitelný i na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Displej je výborný

V pohotovostním stavu zobrazuje displej v horním řádku stavové ikony a při okrajích ukazatele stavu signálu a baterie. Ve spodní části jsou informace o datu a čase, úplně dole vidíte funkce přiřazené kontextovým klávesám. Ty je možné měnit dle libosti, různé funkce můžete také nastavit numerickým klávesám, které pak stačí sekundu přidržet. Místo funkcí takto můžete nastavit rychlé vytáčení zvolených telefonních čísel.

 
Displej v pohotovostním režimu s různým nastavením grafiky

Funkce vyvolané vychýlením joysticku do všech směrů jsou pevně dané, nicméně docela rozumně vybrané. Vlevo aktivujete fotoaparát, nahoru vyberete profil, vpravo se dostanete do seznamu aktuálních příchozích zpráva a událostí a směrem dolů sklouznete do adresáře.

Když je řeč o joysticku, ten zřejmě bude pro mnohé zklamáním. Je celkem úzký a zapuštěný, pod prstem má tendenci podkluzovat. Musím však uznat, že se dá zvyknout. Stačí trochu více prstem zatlačit na gelovou čepičku a joystick „zabodnout“ do prstu. Kolem joysticku by to ale chtělo více prostoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Joystick je příliš zapuštěný, lepšímu ovládání napomáhá alespoň gelová čepička

Pro potvrzení volby je pak třeba zatlačit ještě daleko více. Často se mi stává, že joystick domáčknu a ozve se tlumené cvaknutí, nicméně potvrzení volby neproběhne. To mi vadí daleko více než zapuštění joysticku. Pro jistotu to chce tedy používat více síly. K vychýlení do všech směrů tlačit nijak moc nemusíte.

K ovládání dále slouží čtyři funkční klávesy rozmístěné kolem joysticku. Jedná se o tradiční páry kontextových kláves a barevných sluchátek. Tlačítka jsou docela malá, ale jejich ovládání je přesto pohodlné. Dají se snadno rozeznat hmatem a stisk potvrdí zřetelné cvaknutí.

Siemens a pěkné ikonky

Co od telefonu očekávat? Nic víc než od jeho sourozence C75. Software bude v obou telefonech stejný. Hlavní nabídka je tedy tvořena devíti ikonami uspořádanými v matici. Ikony jsou pouze černobílé, při výběru se ale vybarví a lehce animují. Grafické zpracování musím s ohledem na předchozí modelu značky pochválit. Omalovánky ve stylu Samsungu však nečekejte. Hlavní nabídku je možné zobrazit i v podobě velkých samostatných ikon s textovým popiskem.

 
Hlavní nabídka telefonu

Stiskem levé kontextové klávesy v hlavní nabídce vyvoláte seznam nejpoužívanějších funkcí, který si můžete sami definovat. Pro rychlejší procházení nabídky je možné využít číselných zkratek. Telefon vás v žádném případě nebude nějak zdržovat.

Na plochu displeje si můžete nastavit libovolný obrázek, změnit můžete i celé grafické prostředí podle tří připravených grafických schémat.

 
Vzhled nabídky můžete měnit podle připravených grafických schémat

Poznámka: Námi testovaný Siemens ME75 je sice finálním produktem, ale software není lokalizován pro český trh. Na obrázcích displejů proto uvidíte angličtinu. Pokud chcete vidět prostředí české verze, stačí se podívat na recenzi Siemensu C75. Vzhledem k tomu, že jsou telefony po funkční stránce identické, si také dovolím některé pasáže z recenze C75 citovat.

Psaní na všechny strany

Klávesnice Siemensu ME75 je pro psaní textů dobře uzpůsobená. Samostatná tlačítka jsou sice malá, ale výrazně vystouplá a velmi dobře hmatově rozpoznatelná. K jejich stisku je potřeba vynaložit více síly, než bývá obvyklé. Odměnou je jistý dotisk s cvaknutím, které by ale mohlo být tišší. Více mi ale vadí tlačítka dolní řady umístěná až příliš blízko spodnímu okraji, což trochu znepříjemňuje držení telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnici sice tvoří malá tlačítka, ale je velmi pohodlná 

Psaní textových zpráv se odbývá ve svižném tempu. Kromě klávesnice tomu napomáhá i rychlý software telefonu, který uživatele nijak nebrzdí, a slovník T9. V testovaném telefonu je k dispozici pouze anglický, ale český jsme si mohli vyzkoušet u Siemensu C75. Píše bez české diakritiky a tudíž nezkracuje zprávy. Editor textových zpráv umožňuje zobrazení písma ve třech velikostech, při psaní ukazuje počet zbývajících znaků a počet použitých dílčích zpráv.

 
Psaní SMS zprávy s různým nastavením velikosti písma

Do paměti lze uložit sto textových zpráv. Ty, které se vám zalíbí, můžete uložit do archivu, který je omezen pouze sdílenou pamětí. Textové zprávy lze obohatit o jednoduché obrázky a zvuky, zkrátka EMS.

Telefon si poradí i s multimediálními zprávami. Do jejich těla můžete vkládat text, zvuk, obrázek i video. Videosoubory můžete vytvářet vestavěným fotoaparátem, musíte se však vejít do 300 kB, což je maximální velikost odesílané zprávy.

 
Nabídka zpráv • tvorba MMS • psaní e-mailu

Siemens C75 je vybaven i e-mailovým klientem, což se zatím v nižší střední třídě moc nevidí. Nepřináší nic nového, je úplně stejný jako u modelu C75 a tím pádem i jako u ostatních modelu řady 65 a 75. Mezi jeho výhody patří možnost práce s přílohami, klasickou nevýhodou je pak chybné zobrazování českých znaků s diakritikou.

Telefonování a všechno kolem

Telefon dokáže komunikovat v sítích GSM pásem 900, 1800 a 1900 MHz. Na jedno nabití baterie vydrží být přihlášený do sítě údajně až 450 hodin, telefonovat vydrží šest hodin. Solidní výdrž prokazuje i v praxi – telefon jsem plně nabil před dvěma dny a ukazatel je stále na maximu.

Při telefonování jsem byl mile překvapen dostatečnou hlasitostí sluchátka a kvalitou zvuku, kterému nechyběla ani výrazná basová složka. Při zapnutém hlasitém odposlechu je však zvuk znatelně zkreslený a pochvalu si nezaslouží. Stejně tak vyzváněcí melodie, které mají těžko popsatelný „siemensovský“ ráz. Kromě klasických čtyřicetihlasých melodií ve formátu MID dokáže telefon přehrát i reálné zvuky ve formátu WAV; MP3 nezvládá.

 Vyzvánění je možné přizpůsobit podle profilů

Pro kontakty je v paměti vyhrazeno tisíc míst. Každý kontakt přitom zahrnuje až 24 položek. Kromě nezbytného jména také příjmení, několik telefonních čísel, e-mail, adresy a rovněž obrázek a datum narozenin. To je propojeno s kalendářem, takže vám už neuniknou narozeniny vašich přátel. Samozřejmostí je možnost řazení kontaktů do skupin, kterým je pak možné přiřadit specifické vyzváněcí melodie. Vyhledávání probíhá postupným psaním jména. Seznam čísel uložených na kartě SIM je uveden zvlášť.


Adresář • náhled na kontakt • editace záznamů • rozdělení do skupin

Možnost synchronizace s počítačem se u tohoto modelu oficiálně neuvádí, kontakty si ale můžete synchronizovat vzdáleně přes synchronizační server. Tímto způsobem adresář rychle zaplníte, zaplatíte ovšem za datové přenosy. S novou verzí komunikačního softwaru určeného pro telefony řady 75 synchronizace neproběhla. Uspěl jsem ale se synchronizačním programem XTNDConnect určeným pro starý Siemens S55 (jako součást balíku Siemens Data Suite ke stažení zde).


V další kapitole se budeme věnovat fotoaparátu, funkcím pro organizaci času a dalším doplňkům. Řeč bude také o datových přenosech

Témata článku: Siemens, , Nokia 5140, Nokia 5140i, Siemens C75, Siemens M35i, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME45, Siemens ME75, Siemens S55, Malé okénko, XTND, Chase, Rychlý software, Pryžový pásek, Nastavení grafiky, Test