Siemens S45i, Compaq iPaq 3630 a Opel

Co mají všichni tři zúčastnění společného? Jak efektivně v autě využít nejnovější technologie? Vy ještě neposíláte emaily z auta? Aha, vy neznáte CarWeb.

Bez Internetu ani ránu

Internet se nevyhnul ani automobilovému průmyslu. S elegantním řešením přišel Opel ve svém konceptu CarWeb. Nešel cestou jako ostatní společnosti v oboru, ale použil jednoduché a ve své podstatě geniální řešení. Ve svém středovém panelu vytvořil dokovací stanici pro kapesní počítač Compaq iPaq 3630 a mobilní telefon Siemens S45i s podporou technologie GPRS. Správně tušíte, že hlavní komunikační kanál bude využívat specifika technologie GPRS. Kombinací obou přístrojů v autě, získal jednoduchou, ale výkonnou mobilní centrálu. Jako hlavní ovládací prvek používá dotykový displej kapesního počítače. Pomocí velkých ikon, které jsou na něm zobrazeny, ovládá všechny hlavní mobilní funkce celého systému.

Vše podstatné v dosahu

Výhody není třeba dlouho hledat. Stiskem ikony s nápisem Journey, zobrazíte nabídku, která vám pomůže naplánovat optimální cestu, zjistí zda nedochází na dané cestě k dopravní zácpě, zobrazí vám informace o počasí nebo jízdní řády vlaku či odlety letadel. Stiskem ikony s nápisem OnStar spustíte hlasité hadsfree a můžete vesele telefonovat. Se systémem budete mít úplný přístup na Internet a všechny výhody, které z toho plynou. Použitím vestavěného prohlížeče můžete brouzdat Internetem, odesílat emaily nebo využívat aplikaci podobnou ICQ, která vám umožní být neustále v kontaktu s ostatními lidmi a zároveň s nimi komunikovat.

Kdo zavolá záchranku?

Systém můžete využívat i bez připojení k Internetu a to například k prohlížení uložených internetových stránek nebo využít vestavěného softwaru pro plánování cest po celé Evropě. Nic tedy nebrání tomu, abyste kapesní počítač ze středového panelu vyjmuli a doma si sami cestu naplánovali.  Mezi další zajímavé schopnosti systému lze zařadit zaznamenávání trasy cesty, kterou jste ujeli. Data si později přesunete do stolního počítače, kde si je vyhodnotíte. Budete-li, nedej bože, bourat, systém podle nafouknutých airbagů rozpozná situaci a zavolá záchranku. 

O technologii GPS informační materiály mlčí. Můžeme jen doufat, že díky kapesnímu počítači, coby centrální stanice, nebude problém připojit přídavný GPS modul. Své uplatnění by jistě našel. Více uvidíme ne přelomu roku 02/03, kdy by celý systém měl přijít na trh.

Diskuze (6) Další článek: Víme, který operátor má nejlevnější předplacenky!

Témata článku: Siemens, , Siemens S45i, Geniální řešení