Siemens S55: po roce změna na trůnu (velký test)

Je to nejvybavenější mobil, který na prvním místě mobilní hitparády nahradil Sony Ericsson T68i. Oproti tomu se ale hned po uvedení prodává za velmi výhodnou cenu. Siemens S55 si rozhodně zaslouží mimořádně podrobnou recenzi s více než stovkou obrázků.

Skupiny a profily: lepší než dřív, ale trochu zvláštní

Jména v telefonním seznamu lze roztřídit do devíti skupin, už nejste omezeni jedinou zvláštní skupinou VIP jako dřív. Sedm skupin je možné uživatelsky upravovat, přejmenovávat je, přiřadit jim zvláštní zvonění a symbol, podle kterých skupinu poznáte. Zbylé dvě skupiny jsou speciální: do Přijaté se dostanou jména v formátu vCard přijatá prostřednictvím infraportu nebo Bluetooth, ve skupině Žádná jsou automaticky všechna jména, která nepatří do žádné jiné skupiny.


Předpřipravené skupiny volajících

Skupiny využijete třeba k hromadnému zaslání SMS, užitečnější ale budou ve spolupráci s vyzváněcími profily. V Siemensu S55 jich je pět předpřipravených a do dvou volných pozic si můžete nastavit další. Poslední speciální profil Letadlo vypne telefon a všechny upomínky, aby se telefon náhodou sám nezapnul v letadle. Další dva zvláštní profily Carkit a Náhlavní souprava se automaticky aktivují po připojení patřičného příslušenství.

Všechny profily až na poslední „letecký“ lze uživatelsky upravovat, oproti předchozím modelům Siemensu však nastala velká změna. V každém profilu už není možné nastavit odlišné vyzváněcí a jiné melodie, jejich nastavení je centrální. Tato inovace mě celkem překvapila a nejsem si jist, jestli bude přijata s nadšením. Možnost volby odlišných vyzváněcích melodií zkrátka všeobecně k profilům patří, Siemens jde zcela vlastní cestou.

V profilech lze tedy nastavit typ vyzvánění (melodie, pípnutí nebo vypnuto), hlasitost, vibrace (na rozdíl od Siemensu C55 nejsou dynamické), tóny tlačítek, velikost písma a podsvětlení. Se skupinami volajících, od kterých jsem k profilům zamířil, souvisí položka Filtr. Zvolíte si v ní například, že zvonit budou pouze osoby, které máte v telefonním seznamu, a všichni ostatní budou jen neškodně blikat. Anebo vyberete jen jednu konkrétní skupinu: všechny osoby, které jsou v ní obsaženy, se bez problémů dozvoní, další budou potichu.


Tradiční profily, netradiční omezení

Nastavení vyzváněcích melodií je malinko nepřehledné. Hlavní položka, zvonění pro všechny hovory (Ostatní volání), je totiž skryta mezi ostatními položkami, které nastavují různé výjimky. Poprvé jsem docela tápal. Odlišně mohou vyzvánět osoby, které jsou uloženy v seznamu na kartě SIM, zvláštní vyzváněcí melodii lze přiřadit jednotlivým skupinám volajících. Svůj zvuk může mít budík, upomínky, textové zprávy, lokální zprávy, různé melodie se mohou ozvat při zapnutí a vypnutí telefonu. Pro všechny tyto případy lze v jednotlivých vyzváněcích profilech nastavit individuální hlasitost zvuku.

Dobrý tip: Vyzváněcí mobil můžete utlumit delším podržením tlačítka s hvězdičkou. Podržením stejného tlačítka v pohotovostním stavu rychle vypnete a zapnete zvuky telefonu.

Zvonění a další kouzla

Dnešní telefon si už nemůže dovolit přijít bez vícehlasých vyzváněcích melodií. Siemens S55 to naštěstí nezkusil a i když je kvalita jeho polyfonických melodií „evropská“ a východní značky jsou na tom se zvukem opravdu trochu lépe, jde rozhodně o krok dopředu.

Rád bych ocenil, že zvuk vícehlasých melodií Siemensu je hodně typický. Je zjevné, že se nevyplní obava, že všechny mobily s polyfonickým zvoněním budou znít stejně a nepoznáte, jestli hraje váš mobil nebo někdo odvedle. Každá značka má svůj vlastní a od jiných odlišitelný zvuk.

Vyzváněcí melodie se v Siemensu S55 ukrývají v sekci Card-Explorer. To je část paměti, která byla zpřístupněna uživateli a kromě zvuků v ní jsou obrázky a animace, javové programy, lze do ní ukládat textové zprávy a hlasové poznámky.


Složky Card-Exploreru jsou zřejmě
kvůli kompatibilitě pojmenovány anglicky

V telefonu je standardně deset polyfonických vyzváněcích melodií plus deset krátkých zvuků do zpráv EMS. Další zvuky si ale můžete dohrát: z počítače třeba přes infraport, nebo prostřednictvím WAPu. V prvním případě jednoduše kliknete na soubor MID, AMR nebo MMF a pošlete ho do „nejbližšího počítače“, jak Windows identifikují připojené infračervené zařízení. Zvonění se objeví se ve složce Data objects, odkud jej případně můžete přesunout do složky se zvuky.

 
Obsah složky s vyzváněcími melodiemi a právě hrající MID Espionage

Siemens S55 není vybíravý jako Nokia 6610, o které jsem na MobilManii psal před čtrnácti dny. Přijme téměř všechny soubory MID, které mu předhodíte – i když se najdou i výjimky. Svůj oblíbený Bugatti Step, který používám v Panasonicu GD87, se mi do Siemensu nepodařilo přenést, na druhou stranu se složitějším motivem z Mission Impossible nebyl žádný problém.

Posílání vyzváněcích melodií mezi Panasonicem a Siemensem bylo úžasně jednoduché: oba telefony stačilo namířit na sebe a potvrdit odeslání. S Nokiemi to je složitější. Infraport u nich pro posílání a příjem podobných objektů nelze vůbec použít, musíte použít počítač a speciální programy. Výjimkou je Nokia 7650 a v Siemensu mám nyní její typické melodie Do-Mi-So a Espionage.

Kde hledat vícehlasé vyzváněcí melodie:

Poslechněte si vyzváněcí melodie

Na MobilManii vám nyní úplně poprvé nabízíme nahrané ukázky vyzvánění mobilního telefonu. Poslechněte si Siemens S55 na vlastní uši. Vzorky jsou ve formátu MP3, jejich velikost je průměrně 150 kB, největší má 300 kB.


následující kapitole článku zhodnotím práci s SMS, MMS a e-mailovým prohlížečem. Stručně popíšu možnosti programů pro komunikaci s telefonem.

Témata článku: Siemens, , Motorola T720, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7650, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S45i, Siemens S55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Test, Trůn, Barevný obrázek, Velký, Hlavní položka, Druhá funkce, Jmenovka, Objektivní hodnocení, Instalační sada, Bugatti, Barevná tapeta, Velký test