Siemens S55 versus Sony Ericsson T68i: duel

U recenze Siemense S55 jste se mnozí ptali, zda je mobil lepší či naopak horší než Sony Ericsson T68i. Protože vás tabulka srovnávající parametry zjevně neuspokojila, pokusím se v tomto článku srovnat tyto mobily nejen podle funkcí.
Kapitoly článku

Volání, skupiny, zvonění

Volací funkce jsou u obou mobilů na vysoké úrovni. Oba mobily mají pět set míst pro jména, ovšem každý s místem zachází trošku jinak. T68i má 510 míst pro jednotlivé položky. Pokud využijete u každého jména tři, dostanete do paměti 170 jmen. U S55 můžete využít plný počet vždy, omezeni jste jen velikostí sdílené volné paměti (i ta může dojít). Seznamy jsou vícepoložkové a u obou mobilů lze nastavit aktivní položky – ty, které nepoužíváte, můžete skrýt; S55 jich má více, např. URL, poštovní adresu, dva e-maily apod. Povedený je u S55 rovněž filtr výpisu, kdy se mohou vypisovat jen kontakty, které mají zadán e-mail, URL, volbu hlasem, narozeniny či obrázek.

Kontakty lze u obou mobilů dělit do skupin, ovšem zatímco u S55 jsou to skupiny volajících, u T68i jen skupiny pro zasílání SMS nebo filtraci v profilech. Vlastní zvonění lze nastavit u S55 pouze skupinám, u T68i jen jednotlivým kontaktům. Hodně se mi líbí polyfonní vyzvánění Siemense – zvládne jakékoliv MIDI, které nejsou příliš dlouhé, takže odpadá nutnost konverze jako např. u Nokie 6610 nebo 7210. Vyzvánění je hlasité a docela věrné, S55 zvládá dobře basy, s výškami je ale na štíru. T68i oproti tomu normálně pípá a nemá ani možnost přiřadit jiný zvuk textovce.

Profily má naopak lepší T68i, protože umožňuje každému profilu nastavit vlastní melodii a hlavně umí nastavit dle profilu přesměrování. Filtrování je podobné u obou mobilů, S55 ale neumí filtrovat jednotlivé kontakty, ale vždy jen skupiny. Rozdíl mezi S55 a T68i je také ve způsobu filtrace – S55 jen ztiší vyzvánění, takže volajícího neslyšíte, T68i „hodí“ obsazovací tón. Celkově má volací funkce lepší S55, tedy bod pro něj.

Textovky, MMS, e-maily

Psaní textovek hodně souvisí s kvalitou klávesnice a rychlostí odezev. Oba mobily podporují českou T9, pohodlnější se mi jeví psaní na S55, protože se zde T9 lépe ovládá. Mobil je navíc svižný, takže psaní trvá kratší dobu, a to i přesto, že dělám často překlepy kvůli nepříliš povedené klávesnici a musím kusy slov mazat. Pro příchozí zprávy má více paměti S55, sto oproti čtyřicítce u T68i.  

 
T68i zobrazí při psaní textovky více řádků.

Oba mobily podporují MMS, rozdíly prakticky žádné nejsou. Jen T68i má problémy s přijímáním informačních MMS od Eurotelu, obrázky totiž nejsou zmenšené na rozměry displeje, takže s nimi musíte rolovat, což je ovšem úděsně pomalé. Kvalita obrázků je ale na T68i vyšší, protože má lepší displej.

Do třetice mají oba mobily e-mailového klienta. Výhodou T68i je podpora českých znaků i v předmětech mailu, nicméně listování seznamem e-mailů a jejich psaní je docela pomalé. S55 zase zobrazuje zprávy od nejstarších, takže když vám při načítání dojde paměť, nové zprávy neuvidíte. Možnosti nastavení má lepší Siemens S55, protože umí omezit stahování dlouhých e-mailů a podporuje autentifikaci u serveru odchozí pošty. Bod o fous pro S55 zejména kvůli rychlosti psaní.

Organizace času

Organizace času je u o obou mobilů velmi povedená, oba mobily mají perfektní úkoly či možnost zobrazení kalendáře několika různými způsoby. S55 má navíc možnost zobrazit všechny schůzky přehledně pod sebou a možnost přidat jako poznámku do kalendáře nebo úkol hlasový záznam. Oba mobily mají opakovaný budíček, který lze nastavit v konkrétní dny. T68i k tomu přidává možnost přidat i další jednoduchý budíček, který může uživatele vzbudit i mimo nastavené buzení opakovaným budíčkem, což občas využiji. Protože má organizér S55 jednodušší zadávání položek a přece jen trošku více možností, dostává bod; opět o fousek.

Bohužel nemohu porovnat software pro komunikaci, protože na webu www.my-siemens.com zatím není stále ke stažení program pro S55. Utility pro T68i jsou ale na velmi vysoké úrovni, takže se Siemens bude muset hodně snažit, aby dokázal konkurovat.

Maximální možnosti komunikace

Datová komunikace je u obou mobilů na velice vysoké úrovni; jak by také ne, když jsou oba mobily určené zejména pro práci. Nechybí tedy infračervený port, konektor pro datový kabel, a co je důležité, Bluetooth. To se hodí zejména při práci s notebookem nebo kapesním počítačem, kdy se můžete připojit k internetu, aniž byste museli mobil vytahovat z kapsy. Na rozdíl od Nokií je komunikace počítače s oběma mobily přes Bluetooth bezproblémová.

Oba mobily podporují běžné datové přenosy 9,6 kb/s a GPRS. Sony Ericsson T68i má navrch díky HSCSD, vysokorychlostních dat, které u nás podporuje Eurotel a v Evropě některé sítě postavené Nokií. Pro download lze sice využít pouze dva timesloty (28,8 kb/s) a ne tři, jak je obvyklé u Nokií, ale i to se občas hodí. Pokud máte Oskara nebo TMO, HSCSD nevyužijete. Oba mobily umí rovněž wapovat přes GPRS. Za HSCSD bod pro T68i.

S55 má navíc Javu

Z dalších důležitých funkcí jmenujme hry, kde T68i jednoznačně vede, má v základu několik karetních variací, Erix apod., zatímco S55 spoléhá na to, že si uživatelé nahrají nějakou hru v Javě. A právě Java je výhodou S55, pro níž lze využít megabajt sdílené paměti. T68i bohužel Javu nemá, nicméně je to logické – přišel na svět v době, kdy Javu ještě žádný mobil neměl. Java skýtá S55 mnoho dalších možností, příkladem budiž třeba webový prohlížeč.

Oba mobily mají pro MMS, e-maily nebo obrázky přibližně megabajt paměti, S55 má o pár desítek kilobajtů méně. Výhodou S55 je možnost se do této paměti dostat přes Bluetooth (protokol FTP), takže lze kopírovat obrázky či zvonění stejně jako do běžné složky počítače. Do této paměti navíc lze uložit jakýkoliv soubor, tedy i DOC nebo XLS - využití paměti záleží jen a pouze na uživateli. Bod pro S55.

Výdrž: běžně tři čtyři dny

Porovnávat výdrž mobilů je velmi těžké, vzhledem k tomu, že není přesná metodika, která by byla v každém okamžiku používání mobilu stejná, nelze ani exaktně tento parametr měřit. Při běžném používání, vydrží S55 zhruba tři dny bez vypínání na noc, T68i zvládne občas i o den více. I z dřívějšího používání T68i se zdá, že vydrží déle. Ale jak říkám, tento údaj nemůžete brát příliš vážně, protože navodit stejné podmínky pro měření je velmi těžké a při běžném používání nemožné.

Závěr

Oba mobily jsou si funkčně velice podobné, rovněž velikost a hmotnost je prakticky stejná. Podle metodiky Mobilit je na tom lépe o procento Siemens S55 a i já jej hodnotím o něco lépe než T68i, a to zejména díky Javě, rychlosti a polyfonnímu vyzvánění, které stále není obvyklé. Je skvělé mít v mobilu autentické melodie Red Hot Chilli Peppers nebo Metallicy. Kromě toho se má S55 prodává přímo s foťáčkem (podle Karla Čápa ze Siemense), a to hned zpočátku za velmi dobrou cenu, která v pohodě konkuruje ceně starší T68i. Např. na www.kasa.cz jej najdete za 13 380 Kč s daní, zatímco T68i stojí 14 349 Kč. Obchod www.mobilhouse.cz jej prodává za 14 124 Kč a T68i za 14 384 Kč.

Poznámka: Podle metodiky Mobilit má Siemens S55 celkem 83 procent vlastností a funkcí ideálního mobilu, Sony Ericsson T68i 82 procent.  

Pokud se o těchto mobilech chcete dozvědět více, můžete se buď zeptat v diskusi nebo si přečtěte související články. Zajímá-li vás „číselné“ srovnání, podívejte se na naši tabulku.

Hlavní výhody S55 oproti T68i:

  • Java 
  • polyfonní vyzvánění
  • rychlost
  • lepší využití sdílené paměti

Hlavní výhody T68i oproti S55:

  • displej
  • klávesnice
  • datové přenosy HSCSD
  • lepší profily vyzvánění

Témata článku: Ericsson, Siemens, Sony, Sony Ericsson, , , , , Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Metallicy, Eri, Son, Nový kabátek, Jediné procento