Siemens S65: hledáte mobil pro práci? (velký test)

Siemens S65 je již velmi dlouho očekávaná manažerská jednička německého výrobce. Je seriózní a konzervativní. Kromě toho, že je bohatě nabitý funkcemi, má také vestavěný megapixelový fotoaparát a slot pro paměťovou kartu.

Datové funkce 

Nový wapový prohlížeč, který Siemens používá v nové řadě svých telefonů, je hodně rychlý. Nabízí také hodně možností nastavení, zatím se mi ale nepodařilo připojit se prostřednictvím APN internet. Z mobilních datových přenosů využijete určitě raději GPRS třídy 10 (4+2) než pomalé vytáčené spojení. HSCSD, EDGE nebo dokonce WDCMA v telefonu nečekejte.

S počítačem se Siemens S65 dokáže propojit prostřednictvím Bluetooth, pomocí infraportu nebo kabelem. Jde o třetí využití Bluetooth v telefonech této značky, stejně jako u modelu S55 nemůže být tato technologie aktivní současně s infraportem – aktivace jednoho vypne to druhé. V nabídce si můžete zaškrtnout, jestli chcete být viditelní pro ostatní, přátele zařadíte mezi známá zařízení, otravy do Black listu.


Nastavení funkcí pro výměnu dat

Až si nebudete vědět rady, jak po připojení bluetoothové handsfree přenést hovor z telefonu do sluchátka, všimněte si malé ikonky s otazníkem u levé funkční klávesy. Stačí ji stisknout. Telefon se mi ale nijak nepodařilo nastavit, aby po připojení handsfree zvuk automaticky směroval do ní.

Nastavení telefonu pro datové přenosy – teď myslím wap, e-mail a MMS – je kvůli podpoře přenosu přes TCP/IP i wap poměrně složité. Doporučuji proto využít internetovou službu, která vám po zadání údajů pošle konfigurační textovku.

Spolupráce s počítačem

Pro spolupráci S65 s PC je v balení přiloženo CD, které obsahuje program Mobile Phone Manager. Pomocí něj lze snadno a pohodlně pracovat s telefonním seznamem, textovými zprávami či kalendářem a lze také přistupovat k dílčím složkám telefonu.

Jak jsem již psal, Siemens S65 nabízí připojení pomocí Bluetooth, infračerveného portu nebo pomocí datového kabelu. K počítači se lez připojit pomocí Bluetooth a lze touto cestou využívat služeb aplikace Mobile Phone Manager. Totéž platí i o infraportu. Prostřednictvím Bluetooth nebo infraportu je možné pochopitelně připojit počítač k síti internet. Kalendář, seznam kontaktů nebo aktuální data obsažená v organizéru je možné také synchronizovat pomocí technologie Sync ML.

Určen pro práci 

Jelikož jsem nedávno psal velké články o Siemensech CX65 a M65, mohl bych o nejvyšším modelu S65 prohlásit, že nejde o nic nového. Jenže se musíme dívat víc dozadu a vzhledem k předchozímu Siemensu S55 jde o obrovskou změnu: v designu, kvalitě displeje, paměti, funkcích pro telefonování, zprávy i organizaci času. Pravda, nemuselo to trvat tak dlouho, s tím však nic nenaděláme.

Pamatujete, čím jsem začínal? Siemens S65 je mobilní telefon nejvyšší třídy určený pro práci. Jediná ryze zábavná funkce, megapixelový fotoaparát, se bude výborně vyjímat na inzerátech, vy ale zůstaňte klidní. Fotoaparát je naprosto průměrný a Siemens nijak nevyčnívá nad ostatní fotomobily s nižším rozlišením.

Je tady telefon, po kterém řada uživatelů volala. Siemens rozvinul funkce, které jsou potřeba, a nesoustředil se na moderní zbytečnosti. Nový model S65 má pořádný telefonní seznam, propracované funkce pro organizaci času, podporuje nejrůznější typy zpráv, je dobře vybaven pro mobilní datové přenosy. A kdyby náhodou nestačilo deset megabajtů paměti, je zde přídavná paměťová karta.

V žebříčku tvořeném podle redakční srovnávací metodiky se Siemens S65 neumístil na bodovaných pozicích. Konkurentům zde pomáhají multimediální funkce jako je třeba vestavěné rádio a přehrávač MP3.

Ještě jednou upozorním na příbuzné telefony Siemens M65 a CX65, které jsou funkčně téměř shodné jako testovaná novinka S65. Liší se pouze drobnostmi a vnějším vzhledem. Vhodnou volbou telefonů můžete hodně ušetřit. (Už víte, proč CX65 nemá Bluetooth?)

Podrobné parametry Siemensu S65 najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ design a konstrukce
+ velký displej
+ kvalitní adresář
+ dostatek paměti a paměťová karta

– chybí hudební funkce
– nekvalitní snímky megapixelového fotoaparátu
– poměrně hrubý displej

Standardní balení

  • telefon
  • baterie Li-Ion 750 mAh
  • nabíječka
  • uživatelská příručka
  • CD-ROM obsahující mimo jiné synchronizační software
  • paměťová karta RS-MMC 32 MB


V poslední kapitole najdete fotogalerii, ve které jsou ifotografie, které se do textu recenze nevešly.

Témata článku: Siemens, , Motorola E398, Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens S55, Siemens S65, Sony Ericsson K700i, Mobil, MOBI, Celý rozsah, Špičkový zvuk, Zábavná funkce, Pro +, Celkové zhodnocení, Důležitá novinka, Velký test, Nestandardní formát, Běžná paměť, Pětinásobný zoom, Velký, Nepříjemné překvapení