Siemens S65: starý S55 za něj nevyměním (delší zkušenosti)

Siemens S65 je nástupce dnes už stařičkého modelu S55. Má větší displej, podporu paměťových karet a fotoaparát s vysokým rozlišením. Přesvědčí tím ale stávající uživatele modelu S55, aby jej vyměnili za novinku? Přečtěte si rozsáhlý článek s uživatelskými zkušenostmi.

Siemens S65 nahradil dosluhují model S55 po více než roce a půl. Tato doba je dostatečně dlouhá na to, aby měl výrobce čas vylepšit stávající dobré funkce a přidat nové. Ovšem zdá se, že kromě většího displeje, fotoaparátu a podpory paměťových karet je S65 vlastně jen převlečený starý model S55. Více než čtrnáct dní jsem hledal důvody, proč vyměnit svůj postarší, zubem času nahlodaný a mnoha pády dobitý Siemens S55, ale hledal jsem marně.

Siemens S55 Siemens S65
Na pohled vypadají úplně jinak, uvnitř jsou ale skoro stejné

S55: malý, lehký, ale bez displeje

Vezměme to ale po pořádku a zkusme shrnout, co umí starý model S55. Až na drobné detaily má výborně řešený telefonní seznam a kalendář, bez připomínek jsou úkoly i možnosti profilů a vyzvánění. Nechybí GPRS se čtyřmi timesloty pro download, komunikovat s počítačem lze přes kabel, infraport i Bluetooth. Budík je opakovaný, v nabídce najdete kalkulačku i minutku, přes systémový konektor lze připojit externí foťák. S wapem nejsou potíže, Java chodí, i když poněkud pomalu. Mohlo by se zdát, že S55 je ideální telefon, ale samozřejmě není. Dobrý dojem kazí malý pasivní displej s nízkým kontrastem a hlavně špatnou kvalitou. Ovšem S55 byl jeden z prvních mobilů s barevným displejem, tak mu to odpusťme.

  
Siemens S55 je z dnešního pohledu takový obyčejný telefon

Na modelu S55 se mi líbí zejména malé rozměry a nízká hmotnost. Malý displej mi tolik nevadí, i když větší se hodí zejména při práci s telefonním seznamem nebo při psaní a čtení textovek. Jinak nemám s displejem ani jeho kvalitou problém. Horší je to s klávesnicí. Přestože jsou tlačítka rozměrná, často se stává, že nezareagují, ani když se ozve slyšitelné cvaknutí. Navíc se po roce a půl uvolnila klávesa tři; trochu se viklá, ale zatím drží. Vím, že s tím mají potíže i ostatní majitelé tohoto modelu. Oprava je jednoduchá, servis vás moc nezdrží, ale musíte tam kvůli tomu vážit cestu. K S55 nemám prakticky žádné větší výhrady, snad až na občasnou pomalost (Java, MMS). Byl jsem proto hodně zvědavý, co za rok a půl chlapci od Siemensu vymysleli a vylepšili.

  
Kamenem úrazu byl displej: malý, hrubý a jen s 256 barvami

Ó, to je ale displej

Nejdříve padne oko uživatele na displej, oproti S55 došlo k výrazné změně. Fyzické rozměry jsou téměř dvakrát větší a rozdíl v rozlišení je ještě výraznější: zatímco S55 má jen 101 × 80 bodů, novinka 132 × 176 bodů. Pokud ale displej porovnávám se současnou konkurencí, je docela hrubý, jeho fyzické rozměry mohly být při zachování rozlišení menší, třeba ve prospěch klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej nového Siemensu je skutečně obrovský

Displej je aktivní, zobrazí 65 tisíc barev, bílá je skutečně bílá a barvy kontrastní. Zkrátka čekají vás téměř samé výhody, snad až na horší čitelnost z jiného než přímého úhlu. Tapety na displeji nijak nevyužiji, mám totiž nastavený spořič – analogové hodiny. Ty jsou zobrazeny na bílém pozadí, takže i při vypnutém podsvícení jsou docela dobře vidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zobrazení je dostatečně kontrastní

Píšu rychle a ještě rychleji

Zůstaňme ještě chvíli u klávesnice. Změnilo se nejen barevné provedení (průhledný plast kryje černé klávesy s bílými popisky), ale především proporce. Tlačítka jsou menší a velmi úzká, klávesnice zabírá menší plochu než na S55. Přesto nemám s psaním problémy, trefím se vždy, píšu rychleji a jistěji. Rozložení písmen, mezer apod. je stejné jako u S55, rozdíl je pouze v ovládání. Zatímco S55 má čtyřsměrnou kurzorovou klávesu, S65 pětisměrný joystick. Zpočátku mi připadal příliš zapuštěný a zdálo se mi, že palec po něm klouže, ale už jsem se s ním naučil pracovat lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má velmi úzká tlačítka • detail ovládacího joysticku

Výhodou joysticku je uvolnění pravé kontextové klávesy, která může nyní v pohotovostním stavu pojmout funkci; u S55 sloužila pro vstup do nabídky. Pod joystickem je umístěno wapové tlačítko, které naštěstí nelze stisknout omylem a hlavně se po jeho stisku okamžitě nespustí načítání domácí stránky. Pokud jej stisknete nechtěně, nic se nestane a červenou klávesou se vrátíte zpět.

Nabídka je řešena stejně jako u S55, tedy maticí ikon, která má tři řádky a tři sloupce. Ikony jsou větší a hezčí, ovšem stejně zubaté jako u S55, vyhlazování okrajů asi u Siemensu neznají. Další úrovně nabídky jsou již textové a pro pohyb lze plně využívat joystick: pohyb vpravo vnoření, pohyb vlevo vynoření. Můžete rovněž používat stisk joysticku a červené tlačítko.

 
Hlavní nabídka ve dvou grafických schématech


V následující kapitole zhodnotím rychlost a ovládání telefonu, zmíním megapixelový fotoaparát a postesknu si nad absencí MP3

Témata článku: Siemens, Siemens S55, Siemens S65, Celý monitor, Granátomet, SIM Toolkit, Dobrá ergonomie, Ostatní majitelé, Nabitý mobil, Zub času, Důležitá novinka, Digitální foťák, Starý, Postranní tlačítko, NIR, Zkušenost, Běžná funkce, Hezký telefon, DEL