Siemens S75 na vlastní oči: ani krok stranou, držíme směr

Siemens včera představil nové telefony, mezi nimi i manažerský model S75. Mohli jsme ho vyzkoušet a nafotit, přečtěte si, jaké jsou naše první dojmy. V úvodu prozradím jediné: Siemens stále drží svůj styl a v případě S75 bude bojovat i relativně nízkou cenou.
Kapitoly článku
Siemens včera v Hamburku představil dva nové mobilní telefony, dva bezšňůrové Gigasety a pár drobností v příslušenství. Této akce jsme se mohli zúčastnit a už včera večer jste si proto na MobilManii mohli prohlédnout živé fotografie nových mobilů.

Do dnešního článku jsem shrnul své dojmy z manažerského modelu Siemens S75. Nebudu moc psát o parametrech, protože o nich jste si už mohli přečíst včera a telefon jsme navíc zařadili do katalogu mobilů. Popíšu raději vlastnosti, které z oficiálních zpráv a technických parametrů nelze vyčíst.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Nový Siemens S75

Podmínky pro fotografování tentokrát nebyly moc dobré, snad jsem z nich ale dostal to nejlepší, co se dalo. Na uvádění mobilních telefonů ale s fotoaparátem „šaškují“ hlavně redakce dvou českých serverů a s kolegou Maturou si proti více než stovce ostatních přítomných novinářů nemůžeme moc diktovat podmínky.

Fotky lžou, vypadá lépe

Siemens S75 je telefon pro práci. Navazuje na předchozí model S65 a celou řadu předchozích. Jeho fotografie unikly už před několika měsíci a přiznejme si to, telefon na nich nevypadal atraktivně. Měl divné tvary, mnoho malých tlačítek a navíc se velmi leskl a byly na něm vidět otisky prstů.

Mohu vás ujistit, že naživo je to mnohem lepší. I když Siemens S75 není žádná Miss mezi mobilními telefony a jeho design je spíš industriální než pěkný, najde si své příznivce. Na pohled nejvíc ruší dva nesmyslné prolysy po stranách displeje. Nemají žádný praktický význam, je to jen nápad designéra a nejsem si úplně jistý, jestli mu to mělo projít. Telefon se mimochodem na fotografiích zdá být trochu větší, než je ve skutečnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s kartou • pohled zezadu

Siemens S75 se bude prodávat ve třech barevných variantách: velmi lesklé černé, trochu méně lesklé modré a matnější stříbrné. Rozdíly jsou vidět jen na čelní ploše, zezadu nenajdete žádný rozdíl. Na černém telefonu se neuvěřitelně silně drží otisky prstů a kvůli mnoha ploškám mezi tlačítky nejdou dolů. Trochu lepší, ale stále špatná je v tomto ohledu i modrá varianta. Pokud vám otisky prstů vadí, doporučuji zaměřit se na stříbrný telefon, u něhož nejsou tak patrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá, stříbrná a modrá barevná verze • ze zadní strany je nerozeznáte

Přestože jsem mohl vyzkoušet jen prototypy, telefony byly velmi pevné a vůbec nevrzaly.

Čím více tlačítek, tím lepší?

Výtky týkající se designu směřovaly také ke shluku funkčních kláves pod displejem. K červenému a zelenému sluchátku tradičně patří dvě softwarová tlačítka. Standardně se jimi otvírá vlastní menu a nabídka Info – v prezentovaných telefonech se po stisknutí objevila jen jakási nápověda (snad to půjde změnit). Navíc tady ale jsou ještě dvě další malá tlačítka: pro vstup do aplikace MP3 přehrávač a pro spuštění internetového prohlížeče. Uprostřed trůní hranaté čtyřsměrné tlačítko a velká potvrzovací klávesa. Tlačítek je moc a na pohled telefon působí trochu zmateně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je trochu nepřehledná

Klávesa s červeným sluchátkem se u S75 chová trochu jinak než dřív. Když ji stisknete, objeví se kontextová nabídka s volbami: vypnout telefon, zamknout klávesy, tichý režim, vypnout telefon i upozornění (do letadla). U vzorků, které jsem zkoušel, se mobil nedal vypnout delším podržením červeného tlačítka, muselo se postupovat před tuto nabídku. V finálních kusech by to ale prý mělo být opraveno. Na vyskakovací menu, které se objeví pokaždé, když v pohotovostním stavu stisknete červené sluchátko, si budete muset zvyknout. Vadilo mi to, stejně jako třeba na Siemensu SX1.

Všechna tlačítka včetně číslicových jsou navíc velmi malá, jsou kolem nich velké mezery. Nemohu říct, že by klávesnice byla špatná, stisk tlačítek je jednoznačný, jen se musí použít o trochu větší síla, než by podle mého názoru bylo ideální. Na malých ploškách jsem se moc dobře neorientoval, klávesnici předběžně hodnotím pouze jako průměrnou.

Zátka by asi telefon zdražila

Nahoře na čelní ploše je masivní otvor pro sluchátko, chrání jej jemná drátová mřížka. Odhaduji, že displej je stejně velký jako na Siemensu M75 a menší než na předchozí šedesátkové řadě. Protože rozlišení zůstalo stejné, displej je trochu jemnější, ale přesto je rastr stále nepřehlédnutelný. Moderní telefony už na takové ploše používají displej s větším rozlišením. Displej Siemensu S75 je ale jinak velice dobrý. Zobrazí 262 tisíc barev a neměl jsem s ním větší problémy ani venku pod bílou zataženou oblohou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velký otvor pro sluchátko • displej je velice dobrý

Otáčím telefon a oko hned spadne do velkého oranžového otvoru pro externí anténu. Proč do něj Siemens nedal nějakou zátku? Opravdu to ruší, telefon vypadá, jako když mu něco chybí. Ve vertikálně umístěném bloku je objektiv a pod ním snímací čip s rozlišením 1,3 megapixelů. Nad objektivem vidím vestavěný blesk krytý rozptylným sklíčkem, dole je zase malé zrcátko pro autoportréty. Objektiv už není tak moc zapuštěný jako u modelu S65, kde se do něj snadno zachytávaly nečistoty a nešly potom ven. Přesto je ale dostatečně chráněný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro anténu je jako pěst na oko • aplikace pro focení

Jak fotí Siemens S75? Podívejte se na ukázkové snímky


Článek pokračuje v další kapitole, dozvíte se v ní třeba o nové a konečně přijatelně atraktivní hlavní nabídce

Témata článku: Siemens, Siemens S75, Siemens SL75, Barevná verze, Směr, Str, Krok, Zátka, Přítomný novinář