Siemens S75: vstávat, jde se do práce (velký test)

Nový Siemens řady S už není jenom „nudný“ mobil pro práci. Kromě luxusní elegance, výborně zpracovaných užitečných funkcí a rychlých datových přenosů nabízí i propracovaný MP3 přehrávač a kvalitní fotoaparát. A cena? Nízká, až překvapivě nízká.

Po práci fotbálek

Nabídka doplňkových funkcí je bohatá. Ve složce s názvem Organizér najdeme na prvním místě kalendář, do kterého je samozřejmě možné zadávat různé upomínky. Ty mohou být šesti druhů (memo, volání, setkání, hlasový zápis, narozeniny, dovolená) a zadat lze u nich popisek, začátek a konec, alarm, předstih alarmu a opakování. Na kalendář je možné nahlížet v měsíčním, týdenním a denním zobrazení. Vše je stejné jako u řady 65/75.


Nabídka organizéru • kalendář v různých náhledech

Všechny zadané události jsou shromážděny ve společném přehledu nazvaném Schůzky. V nabídce Organizéru dále najdeme klasický úkolovník, správu poznámek (max. délka 160 znaků), diktafon (max. délka záznamu 100 minut), zobrazení časových pásem a přístup ke vzdálené synchronizaci prostřednictvím serveru.

 
Úkolovník • budík • wapový prohlížeč

Nabídka doplňkových funkcí tím ale zdaleka nekončí, protože v hlavní nabídce se pod položkou Extra ukrývá ještě například kalkulačka, převodník jednotek, aplikace pro instant messaging, stopky, odpočet a zajímavá funkce, která dokáže spočítat uplynulý čas mezi dvěma zadanými daty.

V nabídce Extra je také přístup k javovým aplikacím. Od výrobce je zde připraven program pro blogování. Své zážitky a třeba i fotky můžete okamžitě sdílet na internetu prostřednictvím služby 20six. Dále je zde k dispozici program Download assistant pro rychlejší stahování souborů z internetu a Mobile Zip pro archivaci souborů. Dále mezi aplikacemi najdeme prohlížeč PDF a Office (DOC, XLS) souborů. Programy si poradí jen s velmi jednoduchými soubory.

 
Nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka • nabídka připravených javových aplikací je poměrně bohatá

Nezapomnělo se ani na hry. Výrobce do telefonu připravil dvě – Marble Madness a Real Football. V první hře kutálíte kuličku po členitých deskách a snažíte se, aby z desky nespadla. Druhá hra nadchne daleko více – fotbal, jak je známe z počítačů. Grafika je samozřejmě přizpůsobená možnostem telefonu, ale hraní je to docela zábavné. Obzvlášť, když se octnete v kůži provokujícího naháče pobíhajícího po hřišti a snažíte se uprchnout před policií.

  
Válení kuličky • fotbal

Nic vám nebrání do telefonu nainstalovat hry nové. Podporována je Java ve verzi 2.0 a výsledky jbenchmark ukazují, že je hardwarová výbava docela výkonná:

  • JBenchmark 1: 2403
  • JBenchmark 2: 177

Data v novém

Datové přenosy v sítí GSM zajišťuje GPRS třídy 10 a také technologie rychlých datových přenosů EDGE stejné třídy. Pro blízkou komunikaci je možné využít infraport, Bluetooth nebo datový USB kabel. Telefon samozřejmě může sloužit jako hardwarový modem pro počítač. Pokud máte obavy z instalovaní potřebných ovladačů, nainstalujte si z dodávaného CD obslužný software Mobile Phone Manager. Ten kromě správy internetového připojení zajišťuje synchronizaci, správu textových a multimediálních zpráv, umožňuje nahrávat multimediální data do/z telefonu a zálohu/obnovu dat uložených v telefonu.

Zcela nově se nastavují datové profily v telefonu. Zřejmě také proto zatím není dostupný konfigurátor na stránkách výrobce a tento typ telefonu není také v nabídce šikovného konfigurátoru T-Mobilu. Do nastavení se proto musíte pustit ručně. V nabídce Nastavení/Výměna dat/Online nastavení je seznam konfigurací pro různé operátory. Pod nimi se dále nachází veškerá nastavení pro všechny služby a aplikace, takže při výměně SIM karty stačí pouze přepnout na jiného operátora. Vše se ale nejprve musí správně nastavit.

Opět je využito záložek. Na první jsou jen obecné informace, na druhé nastavení jednotlivých aplikací včetně deseti různých javových profilů pro externí aplikace, na třetí jsou parametry serveru a na čtvrté přístupového bodu. Nastavení tedy začneme na čtvrté záložce, na třetí zadáváme v podstatě jen IP adresu a port a na druhé pro každou aplikaci vybereme příslušné nastavení z třetího a čtvrtého listu, které doplníme o parametry dané funkce (například domovská stránka pro wapový prohlížeč nebo přístup ke schránce při nastavení e-mailového účtu). Nezkušený uživatel tu bude zpočátku tápat, ale řešení se ukazuje jako celkem přehledné a hlavně nenutí uživatele zadávat údaje dvakrát. Všechna potřebná nastavení všech aplikací navíc provádíte na jednom místě.


Nové, sjednocené nastavení datových profilů

Kladivo na Nokii 6230i

Siemens S75 je výborný telefon s kvalitně propracovanými funkcemi. Za jeho největší slabinu považuji nestabilní software, což se snad napraví novými verzemi firmwaru. Při běžném používání by telefon problémy dělat nemusel, testování je přeci jen trochu náročnější provoz. Telefon bude dobře sloužit jako každodenní pomocník při práci a díky kvalitnímu přehrávači hudby se postará i o zábavu. Megapixelový fotoaparát pro účely zachycení momentek či obrázků pro multimediální zprávy bohatě dostačuje.

Hlavním konkurentem je Nokia 6230i, která sice láká na jemnější displej a stereofonní rádio, nicméně Siemens má propracovanější funkce a hlavně je o mnoho levnější. Prodává se za 6 370 Kč. Tím trochu konkuruje i svým „kolegům“ – Siemensu CX75 a M75. Odolný model si své specifické příznivce najde, ale osud extravagantního „céikska“ je možná zpečetěn. Je sice levnější, ale vzhledem k daleko lákavějšímu designu a propracovanějším funkcím se bezesporu vyplatí investovat do nového modelu S75.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Siemens, , Nokia 6230i, Siemens S75, Potřebný ovladač, Ostatní soubor, Práce, Patrné zkreslení, Svižný telefon, Spodní vrstva, Výborný telefon, Poštovní adresa, Velký, Velký text, Malé překvapení, VST, Test, Vylepšená podpora, Velký test