Siemens S75: vstávat, jde se do práce (velký test)

Nový Siemens řady S už není jenom „nudný“ mobil pro práci. Kromě luxusní elegance, výborně zpracovaných užitečných funkcí a rychlých datových přenosů nabízí i propracovaný MP3 přehrávač a kvalitní fotoaparát. A cena? Nízká, až překvapivě nízká.

Šikovné záložky

Vrhněme se na telefonování. Nejprve naplníme adresář svými kontakty. Kdo se nechce zdržovat s ručním zadáváním, může si z přiloženého CD nainstalovat nejnovější verzi obslužného software Mobile Phone Manager, který umožňuje mimo jiné synchronizaci s Outlookem v počítači.

Kapacita adresáře je zřejmě závislá pouze na velikosti volné paměti. Ukazatel stavu informuje, že se do adresáře ještě vejde více než 500 jmen, o maximu není zmínka. Oproti řadě 65 prodělal adresář jednu velmi zásadní změnu – má pět záložek, které lze procházet horizontálními směry navigační klávesy. Na první záložce jsou všechny kontakty uložené v telefonu, na druhé seznam skupin, na třetí seznam aktivních uživatelů přihlášených k instant messagingu, na čtvrté seznam na SIM kartě a na páté se automaticky vytváří seznam nejpoužívanějších kontaktů.

  
Telefonní seznam - na první záložce jsou všechny kontakty v telefonu • záložka se skupinami • na kartě SIM nemáme uloženo žádné číslo

Záložky jsou využívány i při prohlížení nebo editaci záznamu. Na první záložce najdete všeobecné informace (jméno, telefonní čísla, obrázek), na druhé soukromé kontakty (telefony, e-maily, poštovní adresa...), na třetí firemní kontakty, na čtvrté další osobní údaje (zařazení do skupiny, poznámka, narozeniny...) a na poslední tzv. účast (ID uživatele pro instant messaging a push to talk). K jednomu jménu tak můžete přiřadit až 43 údajů.

  
Náhled na kontakt • editace záznamů

Volající je možné rozlišit vyzváněním, obrázkem nebo dokonce videem. Obrázek i video se bohužel při vyzvánění nezobrazují přes celý displej, ale pouze v malém náhledu. U videa trochu zamrzí, že se přehraje pouze jednou. Zvláštní vyzvánění i obrázek může mít i skupina.

 
Při vyzvánění se může zobrazit obrázek • nebo přehrávat video

Adresář je maximálně přehledný. Jména si do seznamu můžete zapisovat s českou diakritikou, vyhledává se postupným psaním.

Telefonní jukebox

Překvapivě široké jsou možnosti přizpůsobení vyzvánění. Vyzváněcí melodie může být různá pro každou skupinu i konkrétní jméno a to nejen pro oznámení hovoru, ale i zprávy. Halekat budou do okolí nejčastěji MP3 soubory, ale dopřát si samozřejmě můžete i běžné polyfonní melodie. Pokud chcete použít delší skladbu v MP3 formátu pro upozornění na zprávy, bude se vám hodit „vychytávka“ umožňující nastavení poštu vteřin, které se mají ze skladby přehrát. Libovolný zvuk může mít i upozornění upomínky v kalendáři nebo budík.

Zvláštní péče byla věnována i vibracím. Na výběr je šest typů vibrací a zvláštností je, že můžete vibrace nastavovat pro zprávy a volání zvlášť, takže telefon může například při volání vibrovat, ale při příchozí zprávě zůstane v klidu.

Způsob vyzvánění můžete rychle měnit pomocí profilů. Rychlé ztlumení celého telefonu se provede delším podržením hvězdičky. Hlasitost vyzvánění je možné kdykoli přenastavit bočními tlačítky na pravé straně. Po jejich stisku se začne přehrávat vyzváněcí melodie na právě nastavené hlasitosti. Trochu nelogicky se tak stane i při zapnutém tichém režimu.

 Nabídka vyzváněcích profilů

Vyzvánění nikdy nezačne okamžitě vyřvávat naplno. Měkký náběh trvá přibližně tři vteřiny. Nabízí se i možnost postupně se zesilujícího vyzvánění. Překvapením je zvykový výstup tohoto Siemensu. Zvuk je plný, se zvonivými výškami s dobrým basovým základem a narozdíl od starších modelů značky nepůsobí, jakoby vycházel z nějaké laciné plastové hračky. Hlasitost je více než dostatečná.

Kvalitu zvuku musím pochválit i při telefonování. Pouze při hlasitém handsfree na plnou hlasitost dochází k drobným rezonancím.

Nenápadný hudební mobil

Kvalit reprodukce zvuku oceníte také při přehrávání hudebních souborů. V tomto případě asi raději sáhnete po přiložených sluchátkách. Ta jsou pochopitelně špuntová a jak už je zvykem, na přívodním kabelu najdeme mikrofon a tlačítko pro příjem či zavěšení hovoru. Sluchátka nehrají špatně, ale při pozorném poslechu je patrné zkreslení a basová složka by si zasloužila větší podpory. Ekvalizér v přehrávači bohužel chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátka dodávaná k telefonu podávají solidní výkon

Při přehrávání slouží pravá boční tlačítka k regulaci hlasitosti sluchátek, hudební tlačítko na druhé straně k pozastavení a spuštění přehrávání (při zastavení přehrávání tímto tlačítkem dojde po jeho opětovném stisku k přehrávání od místa zastavení). Při zamčení klávesnice jsou i tato tlačítka uzamčena.

Jedno hudební tlačítko je také na hlavní klávesnici. To slouží pro rychlý přístup k hudebním souborům, které jsou shromažďovány v galerii multimediálních souborů. Ta je v hlavní nabídce označena krásně českým názvem „Media Player“. Obsahuje čtyři záložky – na první jsou hudební soubory, na druhé tzv. playlisty, na třetí obrázky a na čtvrté videa. Po přístupu do Media Playeru si telefon zkontroluje paměť a zaktualizuje seznam všech dostupných multimediálních souborů.


Seznamy hudebních souborů v Media Playeru - hudba je seřazena podle interpretů a jejich alb

Hudební soubory jsou setříděny podle informací uvedených v ID3tagu do složek podle umělce, alba nebo žánru. Všechny hudební soubory, včetně těch bez vyplněných ID3tagů, najdete ve složce „Všechny“. Po výběru umělce se nabídce seznam jeho alb a následně seznam obsažených písní. Po potvrzení se začnou přehávat. Horizontální směry pak slouží k přesouvání ve skladbě a horizontální k přeskakování mezi skladbami.

  
Další záložky - seznamy skladeb • obrázky • videa

K dispozici je základní režim přehrávání všech skladeb v albu, dále pak režim přehrávání vždy pouze jedné vybrané skladby, opakované přehrávání skladby, opakované a náhodné přehrávání alba nebo playlistu a také přehrávání jen několika vteřin z každé skladby. Ze svých oblíbených skladeb si můžete vytvářet playlisty. Telefon tedy dobře poslouží jako plnohodnotná náhrada MP3 přehrávače. Ještě by se ale mohla v nabídce Siemensu objevit redukce pro připojení standardních sluchátek konektorem 3,5 mm jack, jako u konkurence.


Další kapitolu začneme průzkumem paměťového prostoru. Dále se zaměříme na fotoaparát a práci se zprávami

Témata článku: Siemens, , Nokia 6230i, Siemens S75, Malé překvapení, Výborný telefon, Potřebný ovladač, VST, Práce, Spodní vrstva, Svižný telefon, Test, Vylepšená podpora, Velký, Patrné zkreslení, Ostatní soubor, Poštovní adresa, Velký text, Velký test