Siemens SK65: velký ve všech ohledech (první zkušenosti)

Siemens nedávno uvedl nový telefon s označením SK65. Jedná se o elegantní model s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí, která se z něj zajímavým způsobem vyklopí. Telefon jsme několik dnů používali, přečtěte si naše zkušenosti.

První pohled na Siemens SK65 jsme už napsali do tohoto článku. Nebudeme se už proto úplně opakovat a nabídneme spíše postřehy z reálného používání.

Předem musím upozornit, že vzorek, který jsem měl k dispozici k podrobnějšímu zkoumání, nebyl vybaven finálním firmware. Obsahoval software z předchozího manažerského modelu S65, a tak telefon místy například předstíral přítomnost fotoaparátu. Ten ovšem v telefonu není zabudován. Finální prodejní kusy budou samozřejmě již mít firmware, který bude ušitý na tělo právě tomuto telefonu. Proto si nabídky tohoto mobilu dnes nebudu tolik všímat a budu se věnovat především hardwarovému řešení. 

Velký, ale nevadí

Telefon je už na první pohled v porovnání s ostatními modely dosti velký. Však jsou také jeho rozměry 120 × 47 × 22 mm. Poté, co jej vezmete poprvé do ruky, zjistíte, že je i poměrně těžký. Váží úctyhodných 144 gramů. Je však překvapivě velice příjemný do ruky a na jeho vyšší hmotnost a větší rozměry si velice rychle zvyknete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Porovnání velikosti; není to žádný střízlík

Tomu, aby si vás telefon získal, notně napomůže povedený design. Z přední strany je asfaltově černý a lesklý, a to včetně tlačítek klávesnice. Po bocích je matně stříbrný a zadní kryt baterie je pak v matně černé barvě. Na přední straně je velký aktivní displej, který je stejný jako u modelu S65.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Telefon možná na pohled připomíná Siemens S65

Model oživují chromové doplňky: dvě obdélníková tlačítka, která slouží jako kontextové klávesy a současně pro ovládání hovoru, a pak také hlavní čtyřsměrná navigační klávesa. Ta je ve tvaru obdélníkového lámaného prstence. Uprostřed je potvrzovací klávesa, jež zabírá poměrně velkou plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na displej, klávesnici a ovládací prvky

Čtyři směry hlavního ovládacího tlačítka jsou dostatečně vystouplé a mají optimální tuhost a zdvih. Díky tomu je navigace v nabídce jistá a svižná. Překvapilo mě to, neboť jsem se na tento způsob ovládání díval zpočátku s velkou nedůvěrou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ještě jednou klávesnice

Klávesnice na přední straně má tlačítka tvarem a uspořádáním podobná top modelu S65. Jsou však o něco větší a nejsou tolik semknuta k sobě, proto se po nich palec pohybuje velice jistě. Klávesy mají dobrý zdvih a při psaní nebo volbě čísla nebudete mít problém. Nutno zmínit, že při silnějším stisku kryt baterie mírně povrzává; nemáme však finální telefon, u něhož bychom tuto vlastnost měli kritizovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled zezadu

Tlačítka pro ovládání hovoru, jež jsou na společné klávese s kontextovými tlačítky, mají dobrý zdvih, jsou ale dosti malá a je třeba si na ně nějakou chvíli zvykat. Výrobce mohl v tomto ohledu poněkud přidat a věnovat tolik používaným a důležitým klávesám více prostoru. Pohodlí tak v tomto případě padlo za oběť elegantnímu designu. Není to ale žádná tragédie, zvyknete si rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k půdorysným rozměrům je tloušťka přijatelná 

S krytem baterie je drobný problém i při jeho odnímání a opětovném nasazování. Je velice tenký a ohýbá se. Manipulace s ním není proto úplně jednoduchá a je třeba získat cvik. Domnívám se, že při silnějším neopatrném nasazení nebo sejmutí by kryt mohl i prasknout. To jsem pochopitelně v praxi nezkoušel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sejmutý zadní kryt baterie

Rychlý jako blesk

Uvnitř telefonu, na spodní polovině, je ukryta alfanumerická klávesnice. Odkryje se otočením spodní poloviny o 90 stupňů vůči horní části. Z telefonu se tak vytvoří jakýsi kříž. Samotné otáčení telefonu je konstrukčně velmi dobře provedeno. Působí pevně a jde poměrně ztuha, díky čemuž telefon drží v jakékoli mezipoloze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé fáze otvírání

Při otvírání je třeba překonat počáteční odpor zarážky, samotné otáčení už jde hladce a při dotočení se obě poloviny do sebe pevně zaklesnou. Totéž se děje při zpětném zavírání. Celkově působí systém otáčení velmi robustně a pevně. Je ale otázkou, nakolik pevný zůstane otáčecí mechanismus při častém namáhání v praxi. To ale při krátkém osahání pochopitelně odhadnout nelze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vypadá jako dva telefony nad sebou

Klávesy na spodní straně jsou stejně jako vrchní číselná klávesnice vyvedeny v černé lesklé barvě. Klávesy jsou v klasickém QWERTY rozmístění, jen je jedna polovina kláves vpravo a druhá polovina vlevo. Mezerník, shift a další klávesy jsou samozřejmě na obou polovinách. Klávesy nejsou přísně rovně pod sebou, ale svislé řady jsou prohnuty vždy směrem ven.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohledy na otevřený telefon

Klávesy jsou polštářkovitě vystouplé a mají přiměřený zdvih. Kvůli svislému rozpůlení klávesnice se ale písmena „t“ a „y“ dostala velice blízko horní polovině otevřeného telefonu a proto není tak úplně pohodlné se k nim dostat. Ostatní klávesy jsou ale přístupné dobře a orientace na klávesnici je velice jistá. Klávesnice velmi mírně povrzává, ale jinak je bez jakýchkoli námitek a zaslouží si pochvalu. Stačí si už jen zvyknout na rozmístění kláves a můžete psát e-maily nebo SMS přímo pekelnou rychlostí.

Svítí jako ďas

Samostatnou kapitolou je podsvícení tlačítek telefonu. Bílé podsvícení alafanumerické klávesnice na přední straně je dostatečně jasné, rovnoměrné a ničím se nevymyká standardům. Jas červené LED diody pod tlačítkem pro ukončení hovoru je ale tak jasný, že je velice dobře zřetelný za denního světla a ve větší tmě, kdy jsou oči citlivější, vás bude téměř oslňovat. Oproti zelenému podsvícení klávesy pro spojení hovoru je to přímo propastný rozdíl. Uvidíme, jestli ale nakonec nejde jen o vlastnost nefinálního vzorku a konečný prodejní výrobek nebude mít podsvětlení vyrovnanější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení přední klávesnice a ovládacích prvků

Spodní otočná klávesnice je podsvícena příjemně červeně. Zajímavě vypadá otevřená klávesnice ve tmě, kdy vytvoří z telefonu kříž, jenž je ve vodorovném směru podsvícen červeně, na spodní straně bíle a na horní straně je vidět velký displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení otevřeného telefonu je velmi efektní

Je výborný

Telefon celkově působí svou pravidelností a třeba i kombinací barev velmi ladně a elegantně. Jedná se rozhodně o mobil pro práci, chybí mu například digitální fotoaparát, který má dnes každý mobil. Ale na druhou stranu dobrých telefonů s fotoaparátem je na trhu mnoho a takto kvalitní telefon pro ty, kteří foťák nechtějí, byste hledali jen stěží. Do prodeje by se telefon měl dostat podle odhadů koncem listopadu. Cenu si dovolíme tipnout na patnáct tisíc korun.

Další informace o telefonu najdete v tomto článku


Parametry a funkce

rozměry: 120 x 47 x 22 mm

objem: 124 cm3

hmotnost: 144 g

udávaná pohotovostní doba: 250 h

udávaná doba hovoru: 300 min

baterie: Li-Ion, 750 mAh

displej: rozlišení 132 × 176, 65 tisíc barev, TFT

mobilní sítě: 900/1 800/1 900 MHz

datové přenosy: GPRS třída 10, Bluetooth, IrDA, USB 

fotoaparát: nemá

zprávy: SMS, EMS, MMS, e-mail(POP3, SMTP, IMAP4 plus BlackBerry) 

telefonní seznam: 2000 míst

Java: MIDP 2.0

uživatelská paměť: 64 MB

zvonění: čtyřicetihlasé

Diskuze (34) Další článek: Český Siemens má nový web

Témata článku: Siemens, Siemens S65, Siemens SK65, Zkušenost, První zkušenost, Velký, Zelené podsvícení