Siemens SL45i a SL42: novinky z Německa (test)

Podobně jako ostatní výrobci telefonů, i Siemens přichystal na vánoční trh několik novinek: Siemens SL45i, který je vybaven programy v Javě a o něco méně vybaveného bratříčka Siemens SL42. Chcete vědět, jaké jsou a co mají nového?

Doplněno (Petr Broža): Ačkoliv je to v článku uvedeno, napíšu to pro jistotu ještě jednou a jasněji. Nové mobily Siemens SL42 a SL45i vycházejí z modelu SL45, o kterém jsme už na MobilManii psali. SL42 se liší pouze ve výbavě: nemá synchronizační kolíbku, datový kabel, sluchátka a má jen 16MB MMC paměťovou kartu. Jiné rozdíly zde opravdu nejsou. SL45i má stejnou výbavu v základním balení, navíc obsahuje podporu aplikací v Javě. Tento článek se týká převážně popisu Java aplikací, které SL45i obsahuje zpočátku, protože o další funkčnosti jsme již psali.

Odkazy na starší články o mobilu Siemens SL45:

To jsem už jsem viděl

Nové modely Siemens SL42 a SL45i jsou zvenčí téměř identické se svým pokrevním bratříčkem – modelem SL45. SL42 se od něj vzhledově liší pouze tmavě šedým lemováním displeje a SL45i zase jediným písmenkem v názvu telefonu. Opravdové rozdíly naleznete až v balení telefonu a v softwaru.

Zatímco u SL42 v krabici najdete pouze telefon, akumulátor, 16MB MMC kartu a cestovní nabíječku, u SL45i se na vás bude usmívat stejná výbava jako u starší SL45 – MMC karta s kapacitou 32 MB, handsfree sada umožňující poslech skladeb MP3, stolní nabíječka a datový kabel pro připojení telefonu na sériový port. Oba dva nové modely se pak od starší SL45 liší ještě jednou drobností, a to Li-Pol akumulátorem, který nahradil typ Li-Ion. Kapacita akumulátoru a výdrž telefonu však zůstala stejná.

Opravdové novinky naleznete až uvnitř telefon – tedy v softwaru. SL45i má totiž oproti starší SL45 implementovanou podporu aplikací v Javě. Ty naleznete všechny pohromadě v menu Surf./Zábava v položce Java. Ostatní aplikace a software v telefonu jsou identické se starším modelem SL45 (česká T9 stále chybí a zdá se, že už nebude). V případě, že uvažujete o koupi modelu SL42, ale cítíte, že by se vám hodily nové funkce SL45i, nezoufejte. Vyřeší to nahrání softwaru s podporou Javy v autorizovaném servisu Siemens, které vás přijde zhruba na jeden až dva tisíce korun (cena ještě nebyla stanovena). To samé pak mohou udělat také vlastníci starší SL45.

 

Tip redakce: Pokud se chcete seznámit se starším modelem SL45, pak si přečtěte tuto recenzi.

Siemens SL45i – zábavní centrum do kapsy

Kromě již klasického MP3 přehrávače a sedmi her nabízí SL45i také další, o něco propracovanější, hry, které jsou nahrány přímo na MMC kartě a jsou naprogramovány v jazyku Java.

An-Poker bych označil jako poněkud nevydařenou verzi pokeru. Začínáte s 20 dolary v kapse a vaším cílem je získat celkem 100 dolarů. Sázka se může pohybovat mezi jedním až pěti dolary a vsadit se musí na začátku. Hrajete pouze proti krupiérovi a výše vaší výhry se řídí tím, co vám přijde za karty. Dvojice karet nižších než 6 se nepočítá.

BalloonShooter je hra, kterou nabízí i novější S45 a ME45. Vašim úkolem je sestřelit co nejvíce balónků dříve než vyletí nahoru nad displej.

BlackJack, aneb klasické české Oko, je druhou karetní hrou, se kterou se zde setkáte. Na rozdíl od Pokeru zde hrajete proti protivníkovi. Hra je ale poměrně nudná, neboť se nepočítají body za jednotlivá kola, ale každé kolo se hraje zvlášť.

BugBug je první z řady zajímavých her. Jejím cílem je provést malou létající potvůrku skrz jeskyni. Není to ale zas tak jednoduché, protože potvůrka nesmí narazit do žádné zdi ani jiné překážky a můžete ji ovládat pouze šipkou nahoru. Buď ji udělíte akceleraci a ona letí směrem vzhůru a nebo nic nemačkáte a ona padá.

Hra MineInLine aspiruje pravděpodobně na titul nejlepší hry nové SL45i. Cílem hry je posbírat pomocí panáčka všechny diamanty, které jen ve hře najdete, ale pozor - nad diamanty leží těžké kameny, které by vás mohly zabít. K některým diamantům se ale jen tak nedostanete a tak budete muset použít bomby, které si kupujete za získané peníze. V případě, že uvíznete v místě, ze kterého se nemůžete dostat, tak můžete použít teleport. A těm, co nepochopili, oč se ve hře jedná, určitě bude stačit jedno sousloví: Boulder Dash.

Plejádu nových her pak uzavírá Worm neboli červ, což není nic jiného než starý dobrý had. Od toho „klasického,“ který možná znáte z Nokií, se tenhle had poněkud liší. Máte celkem pět životů. Úroveň obtížnosti přitom nemůžete nijak měnit. Po nasbírání určitého počtu bodů vždy postoupíte do dalšího kola. V prvním kole se vyhýbáte pouze zdem na okrajích displeje. Ve druhém kole na vás pak číhá malá zídka uprostřed. Třetí kolo je již o něco složitější. V prostředku displeje se od shora dolů rozkládá plot a vy se musíte s hadem proplétat mezi tyčkami z jedné strany na druhou. Ve čtvrtém kole pak narazíte na problém ve formě tří kratších zdí, z nichž dvě jsou na spodní a jedna na horní straně displeje. Do pátého kola se mi zatím nepodařilo dostat, takže jeho popis čeká na vás, čtenáře. Když se vám ve hře podaří dosáhnout nejvyššího skóre, nabídne vám hra zaslání vašeho výsledku vašemu příteli pomocí SMS, abyste mu mohli patřičně zkazit náladu.

Outlook do kapsy

Hry ale nejsou vše, čím staronová SL45i disponuje. Pokud chcete svůj telefon využívat také pro práci, pak nepochybně oceníte aplikaci Micromail. Ta nabízí možnost offline čtení emailů, které se ukládají přímo na MMC kartu, což jich umožňuje stáhnout v podstatě neomezený počet (omezený kapacitou karty). Kromě aktuálně stažených e-mailů vám Micromail nabízí možnost přečíst si i veškeré smazané a odeslané e-maily stejně jako to umí váš Outlook. Jako taková třešnička na dortu tu je pak možnost posílat e-maily na jména, která máte uložena ve vašem adresáři (v rámci Micromailu).

Neobyčejná kalkulačka

Další, poměrně zajímavou, aplikací je kalkulačka. Ta kromě základních matematických operací nabízí také umocňování a odmocňování na libovolného (od)mocnitele, výpočet převrácené hodnoty, dekadický a přirozený logaritmus, goniometrické funkce včetně jejich inverzních funkcí, faktoriály a operace s pamětí. Kromě toho zde také naleznete hodnotu Eulerova a Ludolfova čísla. Veškeré výpočty pak navíc můžete provádět ve stupních, radiánech či gradech. Prostě základní vědecká kalkulačka na mobilu.

 

Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií displeje.

Sex na pláži

Takový je název koktailu, který naleznete v poslední novince, kterou SL45i nabízí – CoctailManageru. Pro milovníky alkoholických nápojů je zde připravena nevyčerpatelná studnice koktejlů včetně jejich složení a návodu na přípravu. Ačkoliv tuto aplikaci asi neocení každý uživatel, své si určitě příznivce najde. Jediný problém, se kterým se můžete setkat je asi to, že návody a složení koktejlů jsou buď v angličtině nebo v němčině. Pokud si ale nebudete vědět s překladem rady, pak můžete návod na výrobu koktejlu poslat svému jazykově vzdělanějšímu příteli, který vám jej určitě mile rád přeloží do češtiny.

A to byl teprve začátek

Siemens SL45i může umět i mnohem víc. Na MMC kartu si totiž můžete nahrát aplikací co hrdlo ráčí. Jen je musí někdo začít vyvíjet. Vzhledem k tomu, že Siemens k těmto telefonům uvolnil vývojové prostředí, je dost dobře možné, že se brzy další programy objeví.

Nové modely by měly být v ČR k dostání již v průběhu nejbližších dnů až týdnů, přičemž za Siemens SL42 zaplatíte okolo 13500 Kč (včetně DPH) a model SL45i vás přijde přibližně na 19000 Kč (včetně DPH).

 

Diskuze (68) Další článek: Cell Broadcast vám nedá pokoje!

Témata článku: Siemens, , Siemens SL42, Siemens SL45, Siemens SL45i, Test, Novinky, Němec, Stejná výbava, Nov