Siemens ST55: to není příslušník rodu! (test)

Siemens ST55 není tak úplně obyčejný Siemens. Asijský pokus T-Mobilu sice nepřináší oslnivou funkčnost, zato vzhled a design upoutá. K tomu všemu má aktivní TFT displej s 65 tis. barvami a mobilní foťák.

Siemens ST55 není příkladem běžného mobilu pro široké masy, je určen pouze zákazníkům operátora T-Mobile, což s sebou přináší nespočet omezení a nevýhod. Pro zákazníka T-Mobilu ovšem může jeho pořízení znamenat jistou uživatelskou podporu a jednoduchost používání datových a multimediálních služeb. My se však zaměříme na telefon jako takový, odproštěni od růžového trikotu, objektivně posoudíme, jestli tento Siemens dokáže obstát v široké konkurenci, která není pouhým výpotkem nadnárodního operátora.


Článek je poměrně dlouhý, proto jsme ho rozdělili do kapitol. Nerozdělený článek najdete v textové verzi MobilManie.

Ostrý hoch z Taiwanu

Při prvním setkání by málokdo tušil, že se jedná o výrobek známé německé produkce. Ačkoli označením se telefon hrdě hlásí k řadě 55 reprezentované manažerským eskem, ztěží nalézáme prvky typické pro mobily značky Siemens, jeho styling je zkrátka příliš daleko od "vajíčkovitých" Siemensů. Luxusní stříbrné balení, ostré rysy, velký displej a malá klávesnice - to je nový Siemens ST55, který se veřejnosti poprvé uvedl na přelomu prázdnin. Tehdy jsme mu přisoudili konkurenceschopnost se starším bráškou S55 či modelem T610 od Sony Ericssonu, tento přístroj je ovšem úplně někde jinde.

  
Siemens ST55 vypadá nadmíru elegantně, při bližším seznámení se tento dojem ještě umocní

Zůstaňme ale ještě chvíli u designu. Ten mi připadá vcelku inspirativní, dokonce i vám čtenářům se podle reakcí u dřívějších článků líbí. Oproti klasickým Siemensům je opravdu jiný, elegantní a svěží zároveň, připomíná některé kousky od Panasonicu či Sony Ericssonu (nejvíce asi T68i). Od švédsko-japonského výrobce pochytil i další prvky jako ovládací joystick či "šoupátko" pro odejmutí baterie. Mezi další designérské špeky, které na těle přístroje zaujmou nejvíce, patří luxusně vyhlížející "dírkovaný" reproduktor, na zadní straně pak čočka digitálního fotoaparátu se zrcátkem pro tvorbu autoportrétu a očko na poutko. Celý telefon je po bocích obtažen šedým pruhem, což vyvolává pocit větší robustnosti a pevnosti, zároveň je to docela efektní.

  
Proč má tak výborný joystick takovou malou klávesnici? • Pohled na ST55 z boční a zadní části

Kvalitní zbroj

Musíme uznat, že z Asie pocházely vždy kvalitně zpracované mobily. Nejinak je tomu ani u Siemensu ST55. "Co to píše? Není to blázen? Vždyť Siemens je odvedle z Německa," řekne si občasný čtenář MobilManie. Tento telefon byl ovšem vyroben taiwanskou firmou Arima, která se mimo jiné podílí na některých modelech Sony Ericssonu (proto ta podobnost), otcem ST55 je ale T-Mobile. Podobně tomu bylo u modelů M50/MT50, tam byl však výrobcem pořád Siemens. Tento kousek ale raději přenechal třetí straně, prudukce je tak daleko levnější.

Vraťme se, prosím, zpět ke kvalitě zpracování. Ta je opravdu dobrá, mobil drží hezky pohromadě, nikde nic nevrže (jako u S55), telefon v ruce působí pevně a příjemně - zkrátka jako z kovu. To je ovšem pouze pocit, hmotnost je příjemných 87 gramů, rozměry pak 99 x 47 x 22 milimetrů, což jsou velmi podobné hodnoty jako u S55. Ta je ovšem o dva milimetry vyšší, ST55 je zase o pět milimetrů širší a o dva milimetry tlustší. Baterie je pevně spojena se zadním krytem, pod ní se nachází standardně umístěná SIM karta.

  
Velikost přístroje odpovídá ideálu, vpravo vidíte akumulátor a uchycení SIM karty

O příslušenství si nechte zdát 

Tedy alespoň co se kompatibility týče. Konektor je úplně jiný než u ostatních Siemensů, vše je dále podpořeno nevkusnou nabíječkou s koncovkou srovnatelnou s karabinou u batohu. K modelu ST55 bude tedy k dispozici úplně jiný výčet příslušenství - pokud tedy vůbec bude - než například u Siemensu S55, který má na stránkách T-Mobilu více než dvě desítky různých doplňků, u ST55 je jich tam sotva deset, z čehož tři jsou pouzdra.

 
Nové konektory udělají tvůrcům těch starších vždy potíže

Témata článku: Siemens, , Siemens ST55, Sony Ericsson Z600, Stavová ikona, Vnější konstrukce, Chrlič, Nen, Rod, Test