Siemens ST60: elegantní vybočení (test)

Siemens ST60 se na rozdíl od svého staršího bratříčka nebude prodávat jen u T-Mobilu, ale dostane se do běžné distribuce. Stejně jako on se ale k ostatním z rodiny Siemensů příliš nehlásí.
Kapitoly článku

Klakson troubí

Na zadní straně telefonu je zvonicí reproduktor, který hlaholí až čtyřiceti hlasy. Vestavěná předdefinovaná vyzvánění mě ale nijak neoslnila, melodií mohlo být podle mého názorů více. Příjemně mne ale překvapil skladatel vlastních melodií, který je přehledně a intuitivně řešen. Vašim tvůrčím počinům se meze nekladou, alespoň tak získáte originální zvonění. Telefon obsahuje také možnost nahrávání zvuků, které si můžete posléze nastavit také jako vyzvánění. Pro skupiny volajících můžete nastavit různá vyzvánění.

Telefon dovoluje uložit do seznamů 255 vícepoložkových kontaktů, což není pravda mnoho. Navíc nedovoluje najednou zobrazit adresář na kartě SIM a vnitřní seznam. Při vyhledávání jmen lze postupně zadávat počáteční písmena.

  
Vyhledávání v telefonním seznamu • volaná čísla • skupiny volajících 

Píšeme do světa

Klávesnice je poměrně pohodlná, což o to. Malinko horší je to ale s rychlostí telefonu – často reaguje opravdu pomaleji, než bych si přál. Při psaní se mi stávalo, že po čtyřech rychlejších stisknutích stejné klávesy (např. písmeno s) se požadované písmeno zobrazovalo až po znatelné chvilce. Proto se mi občas podařilo zadat jiný znak, než jsem chtěl.

Jinak je ale psaní i čtení zpráv díky velkému displeji pohodlné. Mobil dovolí psát dlouhé zprávy složené až z deseti částí, obsahuje český slovník T9, který však píše včetně diakritiky. Háčky a čárky před odesláním neořeže, takže zprávy jsou kratší než obvykle. Při psaní mi na displeji chybělo počítadlo znaků, informace si ale můžete nechat zobrazit pomocí kontextové nabídky na pravé funkční klávese. Podle nálady můžete změnit barvu a pozadí textu, barvu i formát písma a také do textovky vložit obrázek nebo zvuk standardu EMS.

 
Nabídka zpráv a psaní SMS 

Siemens podporuje zprávy MMS, do kterých můžete postupně přidávat fotografie, text nebo zvuk. Obrázky můžete posílat do světa také e-mailem, kam je přidáte jako přílohu k textu. Nastavení e-mailového prohlížeče je poněkud zapeklitější, ale při troše snažení se vám to zajisté podaří.

 Testovací multimediální zpráva

Sekretářka v dlani

Siemens ST60 sice nepatří mezi naprosto špičkové telefony, ale i tak nabízí vzhledem slušnou výbavu. Obsahuje například přehledný kalendář, jenž umožňuje události zobrazit v měsíčním a týdenním náhledu, potom lze samozřejmě zobrazit i detail celého dne. Kalendář nabídne možnost přímého zadávání schůzek na den a hodinu.

  
Měsíční, týdenní a denní pohled na události

Ke všem schůzkám se dá přistupovat také samostatně přes položku v nabídce, kde se zobrazí kompletní seznam akcí s datem a časem. Samostatná položka náleží také výpisu zmeškaných schůzek. Pro upozornění si můžete zvolit kterýkoli z možných vyzváněcích tónů. Nutno dodat, že na přehlednosti přidává také výborný displej.

 
Zadávání schůzky • přehled všech zadaných událostí

Mezi časovými funkcemi je dnes již vcelku samozřejmý opakovaný budík, jehož nastavování je rychlé a přehledné. Dále je tu tady funkce odpočítávání času. Užitečné může být zobrazení časových pásem a také funkce automatického vypnutí telefonu.

 
Budík a kalkulačka

K softwarovému vybavení patří neodmyslitelně zábavné funkce. V telefonu jsou vestavěny tři hry, ze kterých mě zaujal zejména klasický tetris. První zásadní novinkou oproti staršímu Siemensu ST55 je podpora Javy, a to hned ve verzi 2.0. Do telefonu si můžete nahrát další hry nebo aplikace. Je však třeba přiznat, že Java v ST60 je hodně pomalá.

K telefonu lze získat také software do počítače, který ale neumožňuje plnou synchronizaci. Je určen pouze k psaní zpráv, správě obrázků a skládání hudby. V telefonu je vestavěný wapový prohlížeč, který stejně jako e-mailový klient využívá GPRS třídy 10. S počítačem lze telefon propojit jen kabelem, který se však nedodává v základní výbavě.

 
Wapový prohlížeč 

Klapka, akce

Vestavěný fotoaparát nabízí možnost focení ve třech různých rozlišeních, z nichž největší je 640 × 480. Rovněž dovoluje tři možnosti nastavení kvality. Pro ozvláštnění vašich fotografií jsou zde pro focení k dispozici kromě normálního režimu ještě tři efekty: fotografie s modravým nádechem, sépiově hnědé snímky a černobílé obrázky.

Kvalita obrázků není příliš velká, ba právě naopak. Můžete to posoudit sami na následujících ukázkách:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie ze Siemensu ST60 jsou vhodné jen pro prohlížení na displeji telefonu

V souvislosti s fotoaparátem je tady další změna oproti Siemensu ST55: možnost natáčení videa. To je jistě příjemné vylepšení, musíte se ale se svými filmařskými ambicemi vejít do zhruba osmi sekund. Na zábavné situační postřehy to snad stačí. K získaným snímkům a videoklipům se pohodlně dostanete z menu kamera. Můžete je pak poslat třeba jako MMS.

 
Telefon při fotografování • při nahrávání videa • fotoalbum

Je prakticky stejný

Celkově působí nový Siemens velice kompaktně a robustně, ale při silnějším stisku v dlani jemně povrzává. Při srovnání funkcí Siemens v našem hodnocení získal známku 75 % a ve své třídě už má dost konkurentů. Se Siemensem ST60 můžeme srovnávat například Alcatel One Touch 735, Samsung SGH-X100, Nokii 3100. Všechny tyto mobily jsou funkčně přibližně na stejné úrovni. Mezi největší výhody Siemensu ST60 patří luxusní vzhled a nejlepší displej ze všech těchto telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens ST60 je velmi elegantní

Siemens ST60 je celkově zajímavý telefon, který vhodně doplňuje současnou nabídku mobilů. Nebude to určitě žádná prodejní bomba, své uživatele si ale najde. Začne prodávat za cenu těsně pod 6 500 Kč.

Podrobné parametry Siemensu ST60 najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ design
+ kvalitní displej
+ podpora Javy

– titěrná tlačítka
– pomalé reakce
– slovník T9 zkracuje SMS

Zdroj: Agora Plus
Web: www.agora.cz
Telefon: 543 423 411


V poslední kapitole najdete fotogalerii všech obrázků, které jsme pořídili. Je v ní také řada nepublikovaných snímků

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 735, Siemens ST60, Test, Skládání hudby, Samostatná položka, Příjemné vylepšení, Seznam akcí, Elegant