Siemens SX1: finále (delší zkušenosti)

O Siemensu SX1 jsme toho napsali hodně a tento článek by měl celou sérii uzavřít. Najdete v něm zkušenosti po měsíci a půl používání. V telefonu již máme finální českou verzi firmwaru, které v článku věnujeme dost prostoru.

Výdrž mohla být lepší

Jak je to s výdrží? Různé ... Četl jsem hodně stížností uživatelů, že jim SX1 vydrží velmi málo, že musí každý den nabíjet, párkrát jsem oponoval, že v mém případě vydrží dva dny úplně bez problémů. Jenže potom jsem nainstaloval aplikace, které rezidentně visely v paměti a hle – večer se už Siemens dožadoval nabíječky. Pro delší výdrž proto doporučuji takové programy nepoužívat a zaslechl jsem i radu, že se hodí aplikace ukončovat a nenechat je běžet na pozadí. Může to mít něco do sebe.

Zatím v žádném článku jsem nepochválil nabíječku: je totiž nádherně malinká, snad nejmenší, jakou jsem kdy u telefonu viděl. Při nižší výdrži alespoň něco potěší.

Telefonování: bez připomínek

Zvuk při hovoru je dobrý, telefonní seznam je omezený jen volnou kapacitou paměti, vyhledávání je rychlé pomocí postupného psaní počátku jména ... co chtít víc. K Siemensu SX1 coby mobilnímu telefonu mě opravdu nenapadají žádné velké připomínky, o kterých byste měli vědět. Při používání bluetoothového sluchátka jen mějte na paměti, že Siemens podporuje pouze Bluetooth profil Handsfree a sluchátka s podporou profilu Headset s ním nebudou pracovat.

 
Vyhledávání v telefonním seznamu a detail kontaktu
(čtvereček za firmou je důsledek chyby v synchronizaci)

Nejsem příliš spokojen s vyzváněním. Ve standardních melodiích je trochu problém najít něco použitelného a se soubory MID, které jsem nahrál do paměti a které jinde bez problémů fungují, si Siemens nějak nerozumí. Často se stane, že přehraje jenom několik úvodních tónů, nanejvýš taktů a je konec. SX1 přehraje i některé soubory formátu MMF, zde však nepřirozeně zvýrazní některé kanály a výsledek většinou není moc poslouchatelný.

 
Zatím jsem nenašel ideální vyzváněcí melodii a pomalu
začínám být alergický na moderní předělávky klasických melodií

Zprávy: bez diakritiky

Český i slovenský slovník T9 píše bez háčků a čárek, do jedné zprávy se proto vejde plných sto šedesát znaků. To je velmi dobrá vlastnost, za kterou by určitě mnozí uživatelé symbianových Nokií dali kdovíco. Siemens ale není telefon pro velké psavce, netradičně rozmístěná tlačítka mají na pohodlí při psaní vliv a jde-li vám hodně o textovky, sáhněte po něčem jiném.

Dejte si pozor při používání předpřipravených textových šablon. Obsahují totiž háčky a čárky a kapacita zprávy se při jejich použití sníží.

 
Textovou zprávu lze vytvořit přímo z hlavního displeje • sláva, píše cesky

Příjemce zprávy se dá vybírat z adresáře postupným zadáváním jména, na rozdíl od telefonování však trvá znatelně delší dobu, než telefon zareaguje na první znak. To je bohužel vlastnost všech telefonu na Symbianu Series 60; nevím, proč se k paměti přistupuje jinak než při telefonování, kde je vše velmi rychlé.

 
Vyhledávání příjemce zprávy trvá delší dobu
než stejná operace před telefonováním

Multimediální zprávy MMS fungovaly hned napoprvé a i když jsem po nahrání nového firmwaru pocítil stejné problémy, jako popisovali někteří uživatelé v diskusích, obnovením zálohy jsem se jich rázem zbavil. MMS opět mohu posílat.

Ani v aktuální verzi softwaru ale nelze posílat vícestránkovou ememesku, do každé zprávy se stále vejde pouze jeden objekt daného druhu. Když chcete poslat například více obrázků, už tak drahý provoz MMS se ještě prodraží.

 Vícestránkové MMS Siemensu opravdu chybí

IMAP, to je prevít

Více než SMS a MMS ale se Siemensem SX1 používám e-mailový klient. Na cestách je to výborný pomocník. Stáhne napřed hlavičky zpráv, ze kterých si vyberu e-maily, které si chci přečíst celé. U podezřelých zpráv se dá z vlastností zjistit, jak jsou velké, což mi už párkrát pomohlo, že jsem omylem do mobilu nestáhnul megabajtovou tiskovou zprávu. Nepříjemné ale je, že si e-mailový prohlížeč nerozumí s českou diakritikou a zprávy je někdy nutné složitě luštit.

   
Stahování hlaviček ze vzdálené schránky • výsledek v telefonu • v detailech lze
najít velikost zprávy • kdo pozná, co je v předmětu e-mailu?

Když jsem ke své e-mailové schránce přistupoval prostřednictvím protokolu IMAP4, často jsem se hrozil, jak je možné, že po kontrole dvaceti textových e-mailů protekl téměř megabajt dat. Stačilo ale nastavit server POP3 a byl jsem zpět na hodnotách, jaké bych si u mobilního zařízení představoval. Na IMAP4 si proto u schránek, kde je složitější struktura složek, dejte pozor.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Siemens, Motorola MPx200, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Dobrá vlastnost, Zvláštní design, Český software, České slovo, F +, DEL, Finále, Zkušenost, Fin