Siemens SX1: je to nejlepší současný mobil (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Siemens SX1 se uhnízdil na první příčce žebříčku nejlepších mobilních telefonů. Čekalo se na něj dlouho, ale vyplatilo se to.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 • megarecenze pro ty, kdo mají čas 
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 •
parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

Siemens svůj první chytrý telefon SX1 představil letos v únoru, byla to doslova bomba a hodně lidí se těšilo na červen, kdy se novinka měla začít prodávat. Jenže od té doby byl SX1 mnohokrát odložen. První kousky se ale nakonec podařilo dostat na trh ještě před Vánocemi a i když bylo zpoždění obrovské, Siemens SX1 se i s ním dostal na nejvyšší příčku žebříčku. Je to nejlepší mobilní telefon současnosti.

     
Originální obrázky: SX1 ze všech stran

Design a konstrukce

Design telefonu mi přijde spíše obyčejný, není to žádná velká stylovka. Šedostříbrný povrch je plastový, boční plochy jsou vyrobeny z materiálu pokrytého pryží, telefon nemá výměnné kryty a jeho konstrukce je velmi pevná.

Když srovnáváme velikost a hmotnost Siemensu SX1 s běžnými mobilními telefony, vyjde nám, že je středně velký a středně těžký. Při porovnání mezi komunikátory a chytrými mobily však jde o velmi malý a velmi lehký přístroj. Vyberte si.

Klepněte pro větší obrázek
Velký telefon, nebo malý komunikátor? 

Klávesnice

Číslicová tlačítka se nevměstnala pod displej, Siemens je netradičně umístil na boční hrany vedle displeje. Zvolené řešení je velmi kontroverzní a má špatný vliv na ovládání telefonu. Za několik dnů usilovného používání jsem si už zvykl a tolik netápu, kde je umístěno které tlačítko, přesto však nemohu Siemens pochválit. Více bych ocenil, kdyby Siemens klávesnici vměstnal do spodní části pod displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Musíte se znovu naučit psátmísto pod displejem mohlo být využito lépe

Tlačítka jsou podsvětlena silným modrým světlem. Podsvětlení není úplně rovnoměrné a některé písmenko svítí víc než jiné a při prvních pokusech s SX1 to trochu stěžuje orientaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek¨
Podsvětlení klávesnice

Displej a ostatní prvky

Displej telefonu je vynikající: aktivní s podporou pětašedesáti tisíc barev a velmi věrným zobrazením. Největší slabinou displejů je úhel, z něhož lze ještě pozorovat kvalitní obraz a v tomto ohledu patří Siemens SX1 mezi naprostou špičku, vše je dobře vidět téměř z jakéhokoli úhlu.

V pravém rohu telefonu najdeme otvor pro provléknutí poutka, na opačné straně infraport. Na pravé straně jsou dvě tlačítka pro rychlý přístup k hlasovému ovládání a fotoaparátu, na levém boku je zásuvka pro paměťovou kartu MMC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport • dvě tlačítka na pravém boku mobilu • zásuvka pro paměťovou kartu

Operační systém a ovládání

Siemens SX1 používá operační systém Symbian verze 6.1, a to konkrétně jeho variantu Series 60, kterou vyvinula Nokia. Grafické prostředí Siemensu je ale bohatší, barevnější a subjektivně hezčí než na chytrých Nokiích. Siemens je však pomalejší - hodně operací mu trvá o zlomek sekundy déle než Nokii.

 
Hlavní nabídka a pohotovostní displej

Při práci se zprávami nebo při wapování je k dispozici osm řádků textu, v telefonním seznamu je najednou vidět pět jmen. V některých případech, typicky v kalendáři, by se ale hodilo menší písmo, aby se na řádek vešlo více znaků.

Vnitřní paměť pro ukládání dat má v Siemensu SX1 kapacitu 4 MB, pro spouštění aplikací je k dispozici paměť RAM – 10 MB.

Telefonování

Funkce pro telefonování jsou u SX1 opravdu velmi dobré. Zvuk telefonu je kvalitní, slušně basový, bez šumu, dostatečně hlasitý. Telefonní seznam je vícepoložkový, lze jej snadno synchronizovat s Microsoft Outlookem a kapacita je závislá jen na množství volné paměti.

Do vícepoložkového telefonního seznamu se dostanete přímo s pohotovostního displeje stisknutím joysticku nebo jeho pohybem směrem dolů. Vyhledává se postupným zadáváním počátečních písmen jména nebo příjmení.


Vyhledávání v telefonním seznamu

Ke každému jménu můžete přidat obrázek volajícího. Objeví se v telefonním seznamu a také při příchozím hovoru. Jména lze řadit do skupiny volajících, kterým může být nastavena individuální vyzváněcí melodie, stejně jako to je možné u jednotlivých kontaktů. Skupiny také slouží k hromadnému posílání zpráv a nastavením ve vyzváněcích profilech lze podle nich filtrovat hovory.

Vyzvánění je samozřejmě vícehlasé, docela kvalitní, ale s telefonem se nedodává mnoho dobrých melodií.

Práce se zprávami

Všechny druhy zpráv – textové, multimediální i e-maily – jsou sdruženy v nabídce Messages. Příchozí textovky a ememesky se ukládají do složky Inbox, každý z e-mailových účtů má svoji samostatnou složku.

 
Textové zprávy

Se Siemensem SX1 lze psát dlouhé textovky, od začátku se odpočítává počet znaků. Editor MMS je spíše průměrný, nenabízí třeba možnost poslat vícestránkovou MMS, takže do jedné zprávy lze přidat pouze jeden obrázek. E-mailový prohlížeč je velmi dobrý, stejný jako u Nokií řady Series 60.

  
Editor MMS a e-maily

Fotíme a točíme

Vestavěný digitální fotoaparát má maximální rozlišení 640 × 480 bodů. Kromě něj je k dispozici ještě ememeskový formát 160 × 120 bodů a malé rozlišení pro obrázky do telefonního seznamu 80 × 96 bodů. V nastavení lze zvolit tři stupně kvality obrázků, možnosti fotoaparátu jsou však poměrně chudé.

  
Tři možná rozlišení: malé, větší a největší (klikněte)

  
Tři stupně kvality - od nejlepšího k nejhoršímu

  
Zde už jsou ukázky v rozlišení 480 x 640 bodů

Telefon obsahuje i aplikaci, s níž lze nahrávat videoklipy. Výsledkem jsou soubory formátu 3GP, které můžete přehrát přímo v telefonu v přehrávači RealOne, nebo na počítači v RealPlayeru.


Nahrávání videa

Organizujeme čas

Základem funkcí pro organizaci času je budík. V SX1 je stejně jako ve všech Nokiích Series 60 neopakovaný, Siemens ale do aplikací naštěstí přidal světový čas, kde lze nastavit hned několik budíků a různým opakováním.

Na události v kalendáři se lze dívat v měsíčním, týdenním a denním pohledu, můžete si vybrat, který z nich má být standardní. Při vkládání nových položek se nabídnou tři možnosti: schůzka, poznámka a výročí. V úkolovníku se na předních místech zobrazují ještě nesplněné úkoly, odškrtnuté se řadí vzadu. Při zadávání nového úkolu se kromě předmětu a termínu splnění vybere také priorita.

   
Denní, týdenní a měsíční pohled na kalendářúkolovník

Do poznámek lze zadávat velmi dlouhé texty. Při testech jsem skončil u osmnácti tisíc znaků a určitě by to šlo ještě dál.

 
Velmi dlouhé texty v poznámkách 

V nastavení diktafonu, který zároveň funguje i jako záznamník hovoru, si můžete vybrat, jestli chcete nahrávat do vnitřní paměti nebo na paměťovou kartu. V obou případech je ale délka jedné nahrávky omezena na pouhé dvě minuty.

 
Nahrávání do diktafonu a přehled nahrávek

Kalkulačka je jednoduchá a nebere v úvahu priority násobení a dělení před sčítáním a odčítáním.

 Žáku Siemensi, máte za pět

Budeme si hrát

V Siemensu SX1 jsou standardně nainstalovány tři hry: 
  • Sitris: varianta Tetrisu, kterou lze přes Bluetooth hrát i mezi dvěma hráči.

     
  • Mozzies: výborná hra, která využívá vestavěný digitální fotoaparát. Na scéně, kterou s ním snímáte, poletují komáři a úkolem je sestřelit jich co nejvíc.

     
     
  • TypeGun: hra, která vás má naučit orientovat se na klávesnicí.

     

Další hry lze do Siemensu SX1 nainstalovat v Javě, lze také použít aplikace připravené přímo pro operační systém Symbian.

Rádio a přehrávač MP3 

Vestavěné rádio se sice dokáže spustit i bez připojených stereofonní sluchátek, které k Siemensu rovnou dostanete, ale stejně jako u všech hudebních mobilů bez nich nedokáže hrát, protože fungují zároveň jako anténa.

 Automatické ladění nejsilnějších frekvencí

Přehrávač hudebních souborů MP3 sám prohledá paměťovou kartu a zobrazí soubory, které z ní lze přehrát. Z nabídky lze zvolit, jestli se má přehrávání opakovat, skladby v playlistu telefon také může předkládat v náhodném pořadí.

 
Přehled skladeb na paměťové kartě a přehrávání

Ve sluchátkách je rádio dostatečně hlasité, stejně tak i přehrávač MP3. Rádio lze poslouchat i přes vestavěný reproduktor, zde ja ale potřeba tiché prostředí. Kvalita příjmu je subjektivně lepší než u jiných telefonů s vestavěným rádiem.

Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka dostanete v krabici s mobilem 

Mobilní datové přenosy a spolupráce s počítačem

Siemens podporuje GPRS třídy 10. Přímo v telefonu lze data použít pro e-mailový klient, pro wap, případně i s dalšími programy, které do SX1 doinstalujete. Wapový prohlížeč je vcelku standardní.

 
Wapový prohlížeč

Siemens SX1 může být prostředníkem pro připojení počítače k internetu. Spojení však může proběhnout pouze přes infraport nebo Bluetooth, dodávaný USB kabel bohužel v tomto případě nelze použít. Na CD, které k telefonu dostanete, je aplikace Siemens Data Suite pro ovládání Siemensu z počítače.

Zhodnocení a konkurence

Siemens SX1 je telefon, který umí prakticky vše, co vás v současném mobilním světě může napadnout, a až na výjimky to umí skvěle. Na internetu se prodává zhruba za 18 000 Kč, a to je jako zaváděcí cena velice slušné.

Když srovnáme funkce Siemensu SX1 s ostatními mobilními telefony, zjistíme, že jde o nejvybavenější mobil současnosti. Ano, podle měřítek, která v redakci používáme, je lepší než doposud vedoucí Sony Ericsson T610, je vybavenější než Nokia 6600, je to král.


Verdikt: Siemens SX1 je výborně vybavený telefon. Siemensu se první pokus v oblasti chytrých mobilů povedl a i přes velké zpoždění je SX1 jeden z vrcholů letošního mobilního roku. Spolu s časopisem Mobility mu udělujeme ocenění Opravdová mobilita.

Plusy a mínusy

+ kvalitní konstrukce
+ funkční výbava
+ výborný displej
+ vestavěné rádio a přehrávač MP3
+ grafické prostředí

– klávesnice po stranách displeje
– telefon by leckde mohl být rychlejší
– nelze jednoduše nahrávat hovor
– problémy s datovým spojením

Podrobné technické parametry Siemensu SX1 najdete v katalogu mobilův katalogu komunikátorů

Zdroj

Siemens
www.my-siemens.cz
tel.: 233 032 727


Další informace o Siemensu SX1 najdete ve velké recenzi, u které je také čtenářská diskuse. Nezapomeňte ani na velkou galerii všech fotografií, které jsme při přípravě recenze pořídili.

 

Další článek: Siemens SX1: je to nejlepší současný mobil (velký test)

Témata článku: Siemens, , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson T610, Špatný vliv, Současný mobil, Usilovné používání, Mobil m, Test, Komáři, MOBI, Mobil