Siemens SXG75 naživo: nadupaná 3G cihla

Siemens SXG75 je špičkově vybavený multimediální mobil podporující sítě třetí generace. Vypadá jako smartphone, ale pracuje s novým prostředím postaveným na linuxu. Prohlédněte si přes třicet živých fotografií, obrázky uživatelského prostředí a ukázky snímků z dvoumegapixelového vestavěného fotoaparátu.
Kapitoly článku

Umí dva megapixely

Telefonu vládne speciální operační sytém na bázi Linuxu a Javy. Není bohužel otevřený a telefon je proto možné dovybavit pouze javovými aplikacemi. Rozmístění prvků na pohotovostním displeji je stejné jako u stávajících Siemensů, zcela nová je ale hlavní nabídka. Ta je sestavena z dvanácti ikon, které jsou prostorové a na značku Siemens překvapivě barevné.


Pohotovostní displej a hlavní nabídka

Struktura nabídky i zpracování funkcí nemá se starým známým prostředím Siemensů řady 65/75 mnoho společného. Tak například telefonní seznam je nyní uspořádán do záložek, což zpřehlednilo zejména procházení velkého množství detailů u jednoho záznamu. Záložkovou nabídku je možné spatřit ještě na různých místech, například také v přehrávači hudby.

Poznámka ML: záložky u seznamu i na jiných místech nabídky najdeme i u připravovaných Siemensů S75 a SL75.


Nový telefonní seznam používá záložky

Přehrávač multimediálních souborů jsme neměli možnost naplno vyzkoušet, protože nám k telefonu chyběla sluchátka. To byl také důvod, proč jsme nevyzkoušeli vestavěné rádio, které by mělo být vybaveno RDS. Z multimediální výbavy jsme proto více obdivovali dvoumegapixelový fotoaparát. Pořízené snímky trpí neobvyklou vadou, protože jsou rozostřeny kupodivu ve svém středu, kdežto okraje jsou ostré. Očekáváme ještě vylepšení kvality fotografií ve finální podobě telefonu a proto přikládáme jen dva ukázkové snímky. Maximální rozlišení fotografií je 1 600 × 1 200 bodů.

  
Hledáček fotoaparátu • přehrávač hudby • v nabídce doplňkových funkcí najdeme rádio

Ukázkové snímky v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Obrázky a hudbu je možné ukládat do vnitřní paměti s kapacitou 64 MB nebo na paměťové karty RS-MMC, které lze vyměňovat za chodu.

GPS nenalezena

Stojí za to připomenout, že je telefon triální a kromě GSM sítí umí pracovat také v sítích třetí generace UMTS. Proto je také vybaven malou kamerou s rozlišením 352 × 288 bodů na přední straně. Kromě funkcí pro telefonování si samozřejmě poradí i se zprávami a to samozřejmě včetně MMS, e-mailů, rychlých zpráv a Push to talk.

 
Videohovor zatím nemůžeme vyzkoušet

Z nabídky doplňkových funkcí je nejdůležitější kalendář, který bude možné synchronizovat s počítačem. Nechybí standardní doplňky jako například diktafon, kalkulačka, převodník měn a samozřejmostí je podpora Javy. V nabídce jsme však nenašli jediný odkaz na nějakou funkci, jež by měla souvislost s přítomností modulu GPS, který je uváděn ve specifikacích.

   
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • kalendář v měsíčním a týdenním náhledu

Rychlé datové přenosy zajistí 3G síť, mimo její dosah zůstanete odkázáni na GPRS třídy 10. S počítačem je možné propojení přes infraport, Bluetooth nebo prostřednictvím kabelu. Ten má stejný konektor jako ostatní telefony řady 75/65.

Hloupý převlečený za chytrého

Telefon měl na náš trh nastoupit v říjnu a je tedy jasné, že už to nestihne. I přes prodlevy způsobené možná přechodem Siemensu pod Benq bychom se telefonu měli do Vánoc dočkat. Zalíbit by se mohl náročným uživatelům, kteří však u telefonu využívají převážně standardní funkce a chytrý mobil je pro ně zbytečný. Oproti smartphonům mají ale „hloupé“ telefony až na pár výjimek menší displeje, což je u některých uživatelů jedno z hlavních kritérií při výběru. Mnozí také dají přednost masivnější konstrukci než kompaktním rozměrům, které jsou u běžných telefonů jinak prezentovány jako výhoda oproti smartphonům.

Hlavními konkurenty Siemensu SXG75 budou elitní multimediální mobily jako například Sony Ericsson K750i, Samsung D600 nebo Nokia 6230i. Oproti nim nabízí Siemens především podporu sítí třetí generace a větší displej. Cena Siemensu SXG75 by se měla pohybovat kolem třinácti tisíc korun.

Všechny zatím známe parametry telefonu Siemens SXG75 najdete v katalogu mobilů


Siemens SXG75 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 112 × 53 × 20 mm, 134 g
  • konstrukce: klasická
  • barevné provedení: bílá, černá
  • sítě: GSM 900/1 800/1 900 MHz, WCDMA (UMTS) 2 100 MHz
  • displej aktivní TFT, 262 tisíc barev, rozlišení 240 × 320 obrazových bodů
  • fotoaparát
    hlavní: 2 Mpx, přídavný blesk s redukcí červených očí jako příslušenství
    druhý fotoaparát: kamera s CIF rozlišením (352 × 288) pro videohovory
  • paměť: 64 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty RS-MMC
  • připojení k internetu: GPRS třídy 10, CSD, WAP 2.0
  • kapacita baterie: Li-Ion 1000 mAh, 400 hodin v pohotovosti, 360 minut hovoru
  • konektivita: Bluetooth, infraport, USB datový kabel
  • ostatní: SMS, MMS, e-mailový klient, Java MIDP 2.0 s 3D technologií, přehrávač multimediálních souborů, rádio s RDS, A-GPS navigace


V poslední kapitole je připravena fotogalerie, ve které najdete všechny obrázky z článku pěkně pohromadě, včetně některých dosud nepublikovaných fotografií

Témata článku: Siemens, , Nokia 6230i, Siemens SX1, Siemens SXG75, Sony Ericsson K750i, Cihla, Dieta, Odolná varianta, Elita, Možné propojení