Siemens SXG75: příliš mnoho ale (velký test)

Otestovali jsme nejvybavenější telefon značky Siemens. Má velký displej s QVGA rozlišením, podporuje 3G sítě, chlubí se 2Mpx fotoaparátem, MP3 přehrávačem, slotem pro paměťové karty a rádiem. Navíc přidává GPS modul a vestavěný navigační systém. Telefon je výborně vybavený, ale...

Organizace času a další funkce

Kalendář je standardní, jak jsem u Siemensů zvyklí. To je dobře, protože patří k nejpřehlednějším a velký displej tomu ještě napomáhá. K dispozici je měsíční a týdenní náhled, kdy se na spodních dvou řádcích zobrazují události ve vybraný den. Samozřejmostí je denní přehled. Zadávat lze neomezené množství upomínek, nechybí možnost opakování a předstihu alarmu.

 
Měsíční • týdenní • a denní pohled na kalendář • zadání nové události

V nabídce organizéru najdeme ještě diktafon s délkou záznamu omezenou pouze kapacitou paměti, aplikaci pro zobrazení časových pásem a funkci vzdálené synchronizace. Kde je úkolovník a textové poznámky?!

Další doplňkové funkce jsou k nalezení ve složce Extra. Je tu budík s možností buzení ve vybrané dny, převodník jednotek, stopky a zduplikovaný diktafon. V nabídce nechybí ani hry, připraveny jsou čtyři.

 
Budík • diktafon • kalkulačka • převodník jednotek

   
Čtyři hry jsou standardní součástí nabídky

Pod položkou Vlastní soubory se ukrývá jednoduchý správce soborů. Záložkami je rozdělena paměť telefonu a paměťové karty. Soubory lze mezi složkami kopírovat a přesouvat.


Správce souborů

Pod položkou Aplikace jsou k nalezení další funkce telefonu. Najdeme tu aplikaci umožňující vzdálené ovládání počítače prostřednictvím Bleutooth, podobně jako u Sony Ericssonů, dále jednoduché prohlížeče DOC a PDF souborů, PhotoEditor pro úpravu obrázků a slovník, kterému ovšem chybí čeština.

Pokud se rozhodnete nainstalovat do telefonu novou javovou aplikaci nebo hru, musíte použít obslužný software v počítači nebo ji stáhnou z wapu. Aplikace nahrané na paměťové kartě telefon nerozpozná.

Narazil jsem na problém se službou SIM Toolkit. Se SIM kartou T-Mobilu se nabídka vůbec neotevře. S Eurotelem ano, ale nepřichází zprávy GSM bankingu. Při procházení diskuzních fór jsem narazil na uživatele s úplně stejným problémem, takže závada zřejmě nebude náhodná.

S daty kamarád

Datové přenosy jsou zajištěny především díky UMTS. V případě, že nebude k dispozici signál, nabízí se běžné GPRS třídy 10. EDGE telefon nepodporuje.

K prohlížení internetových stránek poslouží vestavěný prohlížeč. S wapovými stránkami si poradí dobře a správně jsou zobrazeny i české znaky, ale při zobrazení běžných internetových stránek narazíme na tradiční problém – místo znaků s diakritikou se zobrazí otazníky nebo jiné nesmyslné znaky.


Internetový prohlížeč si neporadí s češtinou a písmo je zbytečně velké

Opět si musím postěžovat na velikost písma. Tu lze nastavit ve třech krocích, ale více než osm řádků textu na displej nedostanete. Kdo to myslí s prohlížením internetu v mobilu vážně, musí si nainstalovat Operu mini.

 
Zobrazení češtiny na wapu je v pořádku

Telefon poslouží i jako hardwarový modem pro počítač. S ním se propojí prostřednictvím Bluetooth, infraportu nebo datovým kabelem. K telefonu dostanete na CD ovládací software Mobile Phone Manager. Je stejný jako u starších modelů a umožňuje kromě jiného také synchronizaci dat v adresáři a kalendáři. Funkce Mass storage není podporována, a to ani u paměťové karty.

Přiláká cenou

Siemens SXG75 je pro mě velkým zklamáním. Designem mě nenadchnul a funkčností neuspokojil. Výbava je sice ohromná, ale k její obsluze bych očekával propracovanější aplikace. Proč se nevyužívá velikosti displeje a nelze nastavit menší písmo? Proč se nezobrazí zmeškané události po zhasnutí displeje? Proč se do adresáře vejde jen 500 kontaktů? Proč nelze hudbu v přehrávač třídit podle interpretů a alb? Proč se e-maily a internetové stránky nezobrazí česky? Mohl bych dlouze pokračovat, protože takových nedotažených maličkostí, které však ovládání telefonu ve finále značně znepříjemní, je celá řada. Je ale možné, že se některé napraví s novějšími verzemi firmwaru.

Zastánci značky se proti mně v diskusi jistě ohradí, ale na svém si trvám. Přitom jsem měl k mobilním telefonům značky Siemens vždy slabost a dlouho jsem používal „vytuněnou“ CX70.

Zdůraznit je nutné ovšem i přednosti. Mezi ty patří bezesporu výborný displej a zvukový projev, zabudovaný GPS modul, možnost multitaskingu a přehledně zpracovaný adresář a kalendář. Mohu ale zase pokračovat, proč v nabídce organizéru chybí úkolovník a textové poznámky? Mezi výhodami nezmiňuji dvoumegapixelový fotoaparát. Vytváří sice poměrně kvalitní obrázky s velkým rozlišením, ale na fotografování zblízka je nepoužitelný.

Přesto si myslím, že si Siemens SXG75 koupí dost lidí. Pokud se vedle výčtu výbavy objeví cenovka s čtyřciferným číslem, je to velmi lákavé. Náročnějším uživatelům ovšem radím, připlaťte si. Pokud se neobejdete bez 3G, nabízí se například smartphony Nokia 6680 nebo N70. A jestli toužíte po navigaci, je východiskem zakoupení samostatného modulu a nějakého softwaru s propracovanějším prostředím, v češtině a především s kvalitnější českou mapou.

Ješitní zastánci značky Siemens by si mohli počkat na komunikátory Fujitsu Siemens Loox řady T, které nabídnou displej se stejným rozlišením, ale s ještě větší plochou, rovněž dvoumegapixelový fotoaparát, zabudovaný GPS modul a podporu 3G. Navíc dostanou Wi-Fi, dotykový displej a především osvědčený operační systém Windows Mobile. Ale pravda, za cenu více než dvojnásobnou.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


V další kapitole je připravena rozsáhlá video a fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Siemens, , , , Nokia 6230, Nokia 6680, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Siemens SX1, Siemens SXG75, Světlý podklad, Nastavené rozlišení, MNO, Velký, Strana horní, Zbytečné plýtvání, Bleutooth, Hranatý telefon, Úplný závěr, Řípa, Druhý případ, Špatné zobrazení, Velký test, Pěkná podívaná, Tradiční problém