Siemens U10 je zbrusu nový telefon pro sítě třetí generace

Siemens dnes v New Yorku představil svůj první telefon pro sítě třetí generace. Je triální, má barevný displej a kromě současných mobilních sítí zvládá pracovat i v sítích WDCMA.

Siemens dnes v New Yorku prezentoval svůj první telefon určený pro sítě UMTS. Model nazvaný U10 má barevný displej a je multimódovým telefonem zvládajícím pracovat v sítích WCDMA (Wide Code Division Multiple Access) i v současných sítích GSM/GPRS. Je triální a kromě evropských frekvencí 900/1800 MHz podporuje i americké sítě 1900 MHz. Siemens na tomto telefonu spolupracoval s Motorolou a výsledek proto velmi připomíná její ohlášený model A830.

Takový vybavený mobil

Siemens U10 má vestavěn digitální fotoaparát, který kromě statických snímků zvládne zaznamenat, uložit a v multimediální nebo e-mailové zprávě odeslat i video. Při udávané rychlosti až 384 kbit/s by to opravdu neměl být problém. Mezi dalšími možnostmi využití je přehrávání streamovaného videa a stahování hudebních souborů MP3.

Telefon podporuje Javu, příslušenství lze připojit prostřednictvím bezdrátové technologie Bluetooth. Vestavěn je také infračervený port a pokud trváte na kabelu, v telefonu je k dispozici rozhraní USB. Vnitřní paměť o kapacitě 2 MB je rozšiřitelná paměťovými kartami MMC.

K čemu dnes UMTS?

Siemens U10 bude v první fázi použit pro testování možností sítí třetí generace s vybranými partnery. Zatím se zjevně ještě neví, co budou zákazníci po 3G vyžadovat, o které služby budou mít zájem, ukáže to teprve funkční telefon ve funkčních sítích. Telefon bude pro tyto testy u vybraných evropských operátorů dostupný od prosince tohoto roku.

Parametry

  • rozměry: 154 × 23 × 29 mm
  • objem: přibližně 173 ccm (včetně fotoaparátu)
  • hmotnost: 184 g
  • doba pohotovosti: min. 100 h
  • doba hovoru: min. 90 min
  • baterie: Li-Pol 800 mAh
  • doba nabíjení: méně než 3 h
  • anténa: integrovaná
  • zvukové kodeky: AMR, FR, EFR, HR
  • displej: 176 × 220 bodů, 4 096 barev

Zajímavé vlastnosti a funkce: EMS, hlasové vytáčení, pokročilý adresář, kalendář a úkolovník (do každého se vejde po pěti stech položkách), synchronizace kalendáře a kontaktů s Microsoft Outlookem, SyncML, slovník pro rychlé psaní SMS, paměť 2 MB, slot pro paměťové karty MMC (až 128 MB, lze ukládat obrázky, zvukové soubory, tapety na displej, šetřiče displeje, vyzváněcí tóny), Bluetooth, USB, infraport, tiché vyzvánění, WAP, Java, přehrávač videa a MP3, MMS, e-mailový prohlížeč.

Digitální fotoaparát a kamera: rozlišení 640 x 480 nebo 160 x 120 (statické snímky), 176 × 144 (video), barevná hloubka 12 bitů, fix-focus 30 cm až nekonečno, snímání videa rychlostí 15 snímků za sekundu.

Datové přenosy: WDCMA 64/64 kb/s (upload/download) nebo 64/384 kb/s, GPRS 4+1, WAP 1.2 a 2.0

Obsah balení: telefon, baterie, cestovní nabíječka s adaptéry pro různé zásuvky, uživatelská příručka, CD se synchronizačním programem TrueSync.

Příslušenství: pouzdro, další baterie, stolní nabíječka, CL nabíječka, stereofonní sluchátka, datový kabel USB

Přečtěte si také další články o nových produktech Siemensu na MobilManii:

Diskuze (2) Další článek: Novinky Siemensu pro dnešní den (exkluzivní fotografie)

Témata článku: Siemens, Siemens S55, Třetí generace, Tiché vyzvánění, Nov, Generace, Pro +, Telefon, Nový telefon, Gen, Sít