SikurPhone: Telefon pro kryptoměno-maniaky se chystá prorazit s vlastním OS

  • SikurPhone má být superbezpečený telefon s upraveným Androidem Nougat
  • Šifrovány jsou soubory i veškerá textová a hlasová komunikace
  • Bonusem je integrovaná peněženka pro kryptoměny

Neznámo mobilní výrobci se snaží najít díru na trhu, jedním příkladem za všechny je nedávno představený SikurPhone (foneticky „Secure Phone“, tedy bezpečný telefon). Podle brazilské společnosti Sikur se má jednat o bezpečnou alternativu k současným nejrozšířenějším mobilním systémům Android a iOS. SikurPhone běží na výrazně upraveném Androidu Nougat, který dostal název SikurOS.

Krátké představení ultrabezpečného smartphonu SikurPhone:

SikurPhone je nástupcem tři roky starého GranitePhone, který šifroval e-maily, kontakty a další textové konverzace, přesto se žádného velkého úspěchu nedočkal. Používali jej někteří byznysmeni a politici, ovšem nový SikurPhone chce navázat tam, kde jeho předchůdce skončil. U ještě větší bezpečnosti zejména s ohledem na rostoucí segment kryptoměn.

Klepněte pro větší obrázek
SikurPhone vypadá na první pohled jako „obyčejný“ novodobý smartphone, to hlavní se ale skrývá uvnitř...

O samotný telefon jde v tomto případě až na druhém místě. Má 5,5" displej s běžnými „nudnými“ rámečky, přední 5MPx selfie a zadní duální 13MPx fotoaparát. Telefon běží na neznámém čipsetu od MediaTeku se 4GB RAM a 64GB interní pamětí. Baterii o kapacitě 2 800 mAh dobijete pomocí konektoru USB-C. Na první pohled tedy „nic extra“.

Můj dům (telefon), můj hrad 

Hlavní přínos nového smartphonu spočívá v softwaru. Použitý systém SikurOS vychází z Androidu Nougat a šifruje všechny vaše zprávy, textové chaty, soubory i prohlížení na internetu. V jednoduchosti je síla, takže prostředí nabídne základní funkce pěkně po ruce v jedné tabulce. Myslelo se jen na úplný základ, jako např. volání, správce souborů, fotoaparát a aplikaci Zprávy. Sociální sítě můžete procházet jen přes web, do telefonu nenainstalujete žádnou další aplikaci bez toho, aniž by na ní „hodil oko“ bezpečnostní tým Sikur.

Telefon byl dva měsíce k dispozici hackerskému uskupení HackerOne, aby se jej pokusili prolomit. Výsledek? Žádná zadní vrátka do systému nebyla objevena. Telefon navíc odlišuje od ostatních i integrovaná peněženka pro kryptoměny. Můžete v ní vidět aktuální hodnotu měn, číst si novinky nebo mít přehled o tom, kolik mincí různých druhů vlastníte. SikurPhone se na trh dostat v srpnu za 799 EUR (cca 20 tisíc Kč), najde si svou cílovou skupinu?

Diskuze (2) Další článek: Když přestávají sloužit smysly, je tu Swissvoice. Podobné mobily nevyrábí nikdo na světe

Témata článku: , , , , , , , , , , Peněženka, Zprávy, Euro, Interní paměť, Man, Bezpečnostní tým, Zadní vrátka, Hlasová komunikace, Nový smartphone, Použitý systém, Soubor, Druhé místo, Telefon, Šik, Hlavní přínos,