Silná káva: předplacenky ve Švédsku jsou několik let pozadu za Českem

Věřili byste, že předplacené karty ve Švédsku neumí wapovat, nemají SIM Toolkit (o GSM Bankingu ani nemluvím), nezobrazují číslo příchozího volání, nemají mobilní e-mail a že pro využívání roamingu musíte být starší 18 let? Reportáž našeho čtenáře přímo ze Stockholmu.
Věřili byste, že předplacené karty ve Švédsku neumí wapovat, nemají SIM Toolkit (o GSM Bankingu ani nemluvím), nezobrazují číslo příchozího volání, nemají mobilní e-mail a že pro využívání roamingu musíte být starší 18 let? Reportáž našeho čtenáře přímo ze Stockholmu.

Na začátek jedno malé upozornění – autor článku ve Švédsku bohužel nenašel jediný počítač, který by uměl psát s českou diakritikou. Proto je ten článek pouze cesky, ale to nijak nesnižuje jeho informační hodnotu.

Švédsko, ráj mobilů?

Petr Klikar: V dubnu minuleho jsem byl vybran na studijni staz do Svedska. Me nadseni bylo o to vetsi, ze se mne tak vedle neoddiskutovatelne zivotni zkusenosti naskytla take moznost vyzkouset a zazit na vlastni kuzi ono bozske „mobilni” klima na dalekem severu. Nevim, jak ostatni, ale ja mam, resp. mel jsem Svedsko a vubec celou Skandinavii zazitou jako raj mobilnich telefonu, nerku-li jakousi Mekku mobilnich komunikaci. Vzdyt prave Svedsko je ta zeme, ktera dala vzniknout systemu NMT, prave Skandinavie je oblasti s nejvetsi penetraci mobilnich telefonu. Nemluve o spolecnostech jako je Nokia a Ericsson, ktere zde sidli (Nokia ve Finsku, Ericsson ve Svedsku). Jakozto dlouholety fanousek mobilu a vubec vsech moznych mobilit, jsem tim byl pochopitelne nadsen. Koneckoncu i muj svedsky mobilni pritel z rodiny Ericssonu, s krestnym jmenem R320s, byl cely nedockavy, ze podiva opet domu a smlsne si tak na tamnich GSM vlnach. Casto ztracel svou „manazerskou” hrdost a nedockavosti se cely chvel; zejmena pri prichozich hovorech a textovkach.

S nadsenim plynoucim ze vsech vyse zminenych skutecnosti jsem v lednu tohoto roku odjizdel do „zaslibeneho“ Svedska. Dlouho jsem nevahal a jiz po par dnech jsem hledal toho praveho operatora s temi pravymi sluzbami, sitymi mne primo na miru. Ve Svedsku, s jeho neco kolem sedmdesati procentni penetraci, skutecne jen tezko hledate nekoho, kdo nevlastni mobilni telefon.

To me ale nijak neprekvapilo, protoze ve skole, kde jsem se nejcastej v CR pohyboval, je mobilu tolik, ze jsem zadne rozdily nepozoroval. Myslim si, ze k nalezeni mladeho cloveka bez mobilu v Cesku vydate stejne usili jako zde. Maly rozdil muze byt snad jen v tom, ze mobil zde muzete casto videt i u znacne mladsich jedincu i pod deset let. Tato vekova skupina prece jen jeste trochu oproti Svedsku „ztraci“.

Ericsson? Nikoliv – i ve Švédsku vládne Nokia

Dalsi veci, ktere jsem si vsiml jeste drive, nez jsem sam zacal vyuzivat sluzeb jednoho ze zdejsich operatoru, byla oblibenost znacek mobilnich telefonu. Mozna najivne, presto jsem si pred odjezdem myslel, ze zde uvidim predevsim mobily znacky Ericsson. Opak je pravdou. Finska spolecnost Nokia i zde s prehledem potvrzuje jasnou vedouci pozici. Obliba mobilnich telefonu teto znacky jasne prevysuje vsechny ostatni. Rad bych zduraznil, ze nyni nevychazim ze statistik ci jinych ciselnych pramenu, ale z toho, co jsem kolem sebe mohl videt.

Co se tyce ostatnich znacek, Ericsson zde ma druhe misto nasledovan ostatnimi znackami. Zvlastni je take fakt, ze jenom tezko zde spatrite napriklad v nasich koncinach velice rozsirenou low-endovou radu One Touch od francouskeho vyrobce Alcatel. Na druhou stranu zde zase muzete casto videt telefony takovych znacek jako je NEC, ci jine, u nas ne prilis rozsirene, ci zcela nezname telefony. Zkratka jiny kraj, jiny mrav.

Tři operátoři, tři podobné nabídky

Tolik tedy k prvnim dojmum, kterych jsem si vsimnul jeste drive, nez jsem se sam zacal prohanet po svedskych GSM vlnach. Co se tyce samotnych operatoru, mate zde moznost vyberu z celkem tri spolecnosti nabizejici sluzby mobilni telefonie. Jedna se o spolecnosti Comviq GSM, Europolitan a Telia Mobitel. Nabidky jejich sluzeb se od sebe prilis nelisi, koneckoncu ani u nas tomu neni jinak. Stejne tak i cenova politika vsech tri spolecnosti je vicemene podobna. Jsou zde pouze drobne rozdily vesmes v radu nekolika öre, coz je zde obdoba nasich haleru. Myslim si, ze neni dulezite zde jakkoliv komentovat konkretni ceny. Otazka cen je totiz znacne relativni a neni mozno ceny prepocitavat na ceske koruny. I presto, ze 6 SEK je neco kolem 24 Kc, pro Svedy je to stale „pouze“ 6 korun. Jak nekdo nekdy rekl, nelze zkratka srovnavat chudy vychod s bohatym zapadem, jak tomu v mnoha pripadech bohuzel je. Rekl bych pouze to, ze podle meho nazoru neni mobilni telefonovani pro Svedy prilis drahe, telefonovani z predplacenych karet nevyjimaje. Pravdepodobne nejlevnejsi a mezi mladymi lidmi (asi prave proto) nejoblibenejsi je sit operatora Comviq. Nicmene ma volba padla na predplacenou kartu spolecnosti Europolitan, kartu s obchodnim jmenem EASY. Pojdme si tedy rici, co me cekalo po rozbaleni uhledneho balicku, vyloupnuti karty SIM a jejim vlozeni do telefonu.

Az do teto doby to vse bylo v podstate shodne s tim, co mohu videt v Cechach, tedy nic vyjimecneho, jak jsem predpokladal. Prekvapeni na me tedy muselo cekat ukryte nekde v nabidce sluzeb.

Návod pouze švédsky

Prvni vec, ktere me velice zaskocila, byl „navod“, ktery se nachazel spolecne s kartou SIM ve zminenem balicku. Byl totiz cely pouze ve svedstine. Nejsem si jist aktualni situaci u vsech nasich operatoru, ale kdyz jsem si pred par lety kupoval svuj Twist, informace ke karte prilozene byli jak v cestine, tak take v anglictine. Minimalne vsechny weby nasich operatoru maji anglickou mutaci. Nicmene tato vec pro mne zas takovy problem nebyl. Jakozto ostryleny telefonista jsem preci nepotreboval nic cist, zkratka jsem SIM vlozil do mobilu a rekl si, ze potrebne informace si preci mohu kdykoliv dohledat prave na internetovych strankach operatora. Ovsem ouha, cely web meho operatora byl pouze ve svedstine. Je to az s podivem ze v zemi, kde jen tezko hledate nekoho, kdo nemluvi anglicky, se muze stat neco takoveho. Nicmene nakonec jsem kyzene informace v anglictine sehnal, a to primo ve firemni prodejne.

WAP a SIM Toolkit? Kde žijete!

Ale zpet k tomu, co se delo po vlozeni SIM do meho mobilu. Prvni vec, kterou jsem zjistil jeste drive, nez jsem uskutecnil prvni hovor, bylo to, ze mne z menu telefonu zmizela polozka SIM Toolkitové aplikace. Dostavilo se tedy prvni mensi zklamani z toho, ze svedsti bohove nejak pozapomeli do „predplacenek“ implementovat tuto sikovnou vecicku, pres kterou jsem planoval predevsim rychle zjistovani aktualnich kurzu Ceske koruny. Clovek zde sice ma k dispozici jakousi obdobu naseho SMS Infa, ale posilat textovky plne kodu a zkratek na specialni cisla uz neni tak pohodlne, jako celou operaci provest primo v menu telefonu.

No nic, oni to prece dozenou jinde, rekl jsem si. Zahy se ovsem dostavilo dalsi zklamani. Zjistil jsem totiz, ze zde si s mym telefonem ani nezawapuji, cimz se pohrbila posledni moznost rychleho zjistovani kurzu, tedy veci pro cizince jako ja vcelku dulezita. Me nadseni zacalo zvolna opadavat. Dalsi nemile prekvapeni na sebe nenechalo douho cekat. Jiz behem prvniho hovoru jsem zjistil, ze se mne neobjevuje cislo volajciho na mem displeji. Trvalo mne docela dlouho, nez jsem zjistil, ze sluzbu zobrazovani cisel prichozich hovoru, zde opravdu ve standardu nabizeji, jenom vam ji zprovozni az po zaregistrovani se prostrednictvim letacku prilozenho ve vyse popsanem „navodu“. Vicemene tak z cloveka dostanou vsechny potrebne udaje, jako je jmeno, vek, adresa, e-mail apod. Velice chytre, nicmene pro me jako zakaznika ne prilis potesujici. Z duvodu absence jakychkoliv informaci v jinem, nez svedskem jazyce, mne cela registrace trvala ponekud dele. Nakonec ale vse zacalo fungovat tak, jak melo. Na obhajobu druhe strany musim rici, ze za registrovani registraci a ziskani choulostivych informaci se mi operator odvdecil nejenom aktivovani zminovane sluzby, ale take zaslanim 100 korunoveho kuponu, ktery prisel vhod (to same dnes dela automaticky EuroTel u Go).

Roaming? Až vám bude 18 let

Kdyz uz jsem v podstate rezignoval a myslel si, ze nic spatneho mne jiz potkat nemuze, vyskytl se dalsi problem. A to neexistence jakekoli obdoby naseho mobilniho emailu. Zkratka to, ze se da mobilni cislo v urcitem tvaru pouzit jako emailova adresa. Vec, prostrednictvim ktere funguje napriklad upozorneni na prichozi emaily. Neni mozne ani vyuzit jinou cestu, jak si zde upozornovani na emaily zprovoznit. Snad posledni veci, o ktere bych se na tomto miste zminil je roaming. Tato vec se mne sice primo netyka, nicmene do portfolia sluzeb nepochybne patri. Drive totiz, nez zacnete uskutecnovat hovory v zahranici, musite s operatorem Europolitan uzavrit jistou smlouvu a musite byt starsi osmnacti let a zaplatit „connection fee“ 150 SEK (tedy poplatek za zprovozneni). Myslim si, ze toto nepotrebuje dalsi komentar. Me nadseni se tedy rychle menilo v rozcarovani, misty az ve zlobu. Toto prece neni mozne, toto prece neni to Svedsko, o kterem se u nas pise...

Umí švédské předplacenky vlastně vůbec něco?

Myslim, ze ted je ta prava chvile napsat, jake sluzby vlastne mate k dispozici po zakoupeni balicku s kartou EASY. Krom toho, ze muzete telefonovat (ano, tato sluzba je zde nastesti skutecne mozna), mate k dispozici hlasovou schranku se vsemi typickymi funkcemi, vcetne zruseni/aktivovani presmerovani, dale mate moznost skryt sve cislo, a to prostrednictvim zadani specialniho kodu pred volane cislo. Muzete také kdykoliv vyuzit presmerovani hovoru na jine telefoni cislo (u nas umi jen Oskarta). Co se tyce dalsich sluzeb, muzete vyuzivat funkce cekajici hovor, konferencni hovor a jiz zminovane SMS Info. K tomu vsemu mate samozrejme moznost 24 hodin denne kontaktovat operatorovu hotline. Mozna bych se zminil jeste o jedne pozitivni veci, a to, ze SIMka ma zde kapacitu plnych 200 pozic (nase Go jen 90, nicmene Oskarta 220).

Potom vsem rozmazlovani nasimi operatory jsem zde opravdu ocekaval asi prilis. Nakonec to vse dopadlo tak, ze telefon zde pouzivam opravdu pouze na telefonovani a posilani zprav. Tak toto jsem opravdu necekal. Mozna jsem zvolil spatneho operatora, reknete si, ovsem jestli jsem ho zvolil spatne, tak to neni proto, ze jiny operator mou postradane suzby nabizi. Kdyz jsem zdejsim popisoval moznosti GSM bankingu a skutecnost, ze v Cechach je mozne na vybranych mistech (napriklad na Internetu) pomoci mobilu i platit, nechteli verit, ze neco takoveho je na „dalekem vychode“ mozne. Nevim, jak je to u tarifnich programu, zde je pravdepodobne nabidka operatoru bohatsi (slysel jsem jiz neco o implementaci GPRS), ovsem to, co nabizeji zakaznikum s predplacenymi kartami (nezanedbatelna cast zakaznicke zakladny), me skutecne prekvapilo a hlavne velice zklamalo.

Bondovky v ulicích

Na zaver jeste par dalsich postrehu. Prvni vec, kterou bych chtel jeste zminit je prekvapive pokryti metra, a to nejenom stanic, ale i celych tunelu. Telefonovat v jedoucim metru po cele trase tedy skutecne necini zadny vetsi problem. Za to si zdejsi skutecne zaslouzi pochvalu. Dalsim postrehem je bezesporu vetsi popularyta „bondovek“. Lide s jednim sluchatkem v uchu a dlouhou snurou smerujici k jejich mobilu jsou zde mnohem castejsim jevem nez u nas. Mozna jsou zde lide opatrnejsi k zareni mobilu, mozna si proste jen uvedomuji, ze takto je to mnohem pohodlnejsi.

Snad posledni veci, kterou bych zminil, jsou stozary BTSek. Nekde jsem totiz cetl, ze zde jdou s ekologii tak daleko, ze BTSky upevnuji primo do korun statnych stromu. Mozna je tomu tak vice na severu, ale co se tyce Stockholmu a jeho okoli, tak to je plne vysokych stozaru hyzdicich krajinu stejne, jako je tomu vsude jinde. Takze ani po teto strance se zadne velke prekvapeni nekonalo. S BTS spojena otazka signalu – zde bych poznamenal jen to, ze jsem zatim nenasel misto bez signalu a jeho kvalita byla vzdy dostacujici. Myslim tim, ze jsem jeste nikdy nemel problem s uskutecnenim hovoru. To ovsem muze byt dano predevsim tim, kde jsem se zatim pohyboval (Stockholm a blizke okoli). Obecne je ale znamo, ze krajina na dalekem severu je GSM signalem casto temer nedotknuta.

Švédové mohou Čechům jen závidět

Tolik tedy male shrnuti mych zkusenosti, ktere jsem mel moznost ziskat se svym mobilnim telefonem ve Svedsku. Co ze me vlastne vedlo k napsani tohoto clanku? Mozna to ani tak neni ono rozcarovani z toho, co se o Skandinavii pise a jaka je skutecnost, jako spise poukazani na to, ze nasi narodni zvyklosti je si stale na neco stezovat. Ja jsem si zde uvedomil, ze to, co nabizeji nasi operatori, alespon v oblasti predplacenych sad, patri urcite mezi evropskou spicku a ze na tom tak spatne nejsme. Budme tedy radi za to, co u nas mame, protoze nam to Svedove mohou jen zavidet. Ani nevite, jak se uz tesim zpet do Cech, az budu opet moci vyuzivat moznosti WAPu (osobne ho nejcasteji pouzivam pro cteni dulezitych mailu), az si prostrednictvim mobilu zjistim zustatek na svem bankovnim uctu, az mne bude opet chodit upozorneni novych e-mailu na mobil nebo si proste jenom dobiju svuj kredit prostrednictvim bankomatu, protoze je to urcite pohodlnejsi, nez si kupovat dobijeci kupony. Myslim, ze se mam skutecne na co tesit.
Diskuze (28) Další článek: Na Internet přes mobil? Ale jistě, vždyť je to tak prosté!

Témata článku: , , Let, Europol, Káva, Pravá chvíle, Síl, Pře