Silní budou ještě silnější. Trh s mobily poroste a 5G telefony budou zlevňovat

Výzkumná společnost Strategy Analytics vypracovala prognózu pro trh chytrých telefonů v letošním roce 2021. Podle analytiků by se měl trh už definitivně vzpamatovat z turbulencí zaviněných epidemií koronaviru a vrátí se k mírnému růstu. První pětka výrobců zaznamená očekávanou změnu.

Za růstem trhu budou stát snižující se ceny 4G a zejména 5G smartphonů, jejichž nákup se bude operátorům dařit směrem k zákazníkům mnohem lépe odůvodňovat než v uplynulých dvou letech, kdy k pořízení 5G zařízení prakticky nebyl žádný důvod. Letos už ale většina operátorů bude nabízet nové 5G tarify a pokrytí 5G sítí se bude dále rozšiřovat.

Objem distribuce smartphonů má letos narůst o 7 % a na úroveň před pandemií se má vrátit už v roce 2022. Rychlejšímu růstu zatím brání nedostatek některých komponent, zejména mobilních čipsetů. Pozici tržní jedničky si má udržet Samsung následovaný Applem na druhém místě. O třetí místo se poperou značky Xiaomi, Oppo a Vivo, které po problémech Huawei a odprodeji Honoru dostali prostor k expanzi. Pět největších značek zajistí 70 % světové distribuce, tedy o 6 procentních bodů víc než loni.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Samsung spustil projekt Wildlife Watch. Galaxy S20 FE streamují zvířata z Afriky

Témata článku: , , , , , , , , , Epidemie, Trh, Telefon, Růst, Mobil, Operátor, Pór,