Skoro polovina lidí chce hospodu se zákazem mobilů. Šli byste do takové?

  • 45 % lidí by uvítalo existenci restauračního zařízení, kde by bylo zakázané používání mobilních telefonů
  • V restauracích a hospodách nepoužívá mobilní telefony 28 % lidí
  • Více než 35 % dotazovaných používání mobilů vadí, zvlášť pokud u stolu sedí více lidí

„Výsledky průzkumu nás nepřekvapují. Mobilní telefony se staly běžnou součástí našich životů. Otázka ale stále zůstává, zda je vhodné se mobilu držet i ve chvílích, kdy se scházíme se svými blízkými a známými,“ uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Telefon v restauracích nejvíce využívají lidé ve věku od 18 do 26 let, bez telefonu se během občerstvování neobejde 81 % respondentů. Lidé mezi 54 až 66 lety ho využívají v 55 %.

Využívání mobilu v restauracích vidí jako společenský přešlap 36 % dotázaných. Přes 40 % je s využíváním mobilu u stolu smířeno. Nejostřeji se proti využívání mobilu vymezují lidé s vysokoškolským vzděláním, jeho použití v restauraci odmítla skoro polovina z této skupiny, dále pak mladí lidé do 26 let.

Svaz dlouhodobě řeší odliv hostů z restaurací, klesá spotřeba čepovaného piva, lidé ho více konzumují doma. Podle svazových údajů i vlivem zákazu kouření v restauracích klesla letos v září meziročně produkce českého piva o 16 %, prodej v restauracích o 24 %.

V průzkumu svazu odpovídalo 525 respondentů.

Diskuze (26) Další článek: Analýza datových tarifů v EU: Čeští operátoři drží ceny, Evropa zlevňuje

Témata článku: , , Pol, Respondent, SLI, Využívání, Mladý člověk, Používání, Pivovar, Mobilní telefon, Zak, Vysokoškolské vzdělání, Polovina, Lid, Produkce, Hospoda, Telefon, Zákaz, Běžná součást, Výkonná ředitelka, Vzdělání, Restaurační zařízení, Restaurace, Mobil, MOBI