„Slepý fotosouboj“: Králem fotomobilů se stává…

Páteční „slepý fotosouboj“ Apple iPhonu 4S proti Nokii 808 PureView má ve vašich očích jasného vítěze. Výsledkem možná budete překvapeni…

V pátek jsme vám trochu zamotali hlavu fotosoubojem iPhonu 4S a Nokie 808 PureView. Záměrně to byl „slepý fotosouboj“, aby v něm spíše než sympatie ke značce opravdu rozhodovala kvalita fotek.

Už od pátku je jasné, že se vám více líbil pravý sloupec fotek, tedy „Vzorek č. 2“ a teď vám prozradíme, že tyhle obrázky byly pořízeny Apple iPhonem 4S. Ve vašich očích byl tedy „tabulkový král mobilů“ Nokia 808 PureView poražen. A vítězství to bylo drtivé: rozdíl neviděla jen 3 procenta čtenářů, nová technologie PureView přesvědčila jen 14 % hlasujících a 83 % připadlo iPhonu. Úmyslně nebyl z EXIF vymazán jeden parametr, který jednak bystrému čtenáři pomohl při určení původce fotografií, ale také sloužil jako důkaz toho, že jsme si vzorky nepopletli a výsledky nevymysleli.

Klepněte pro větší obrázek

Komentář

Výsledek mě nepřekvapil, přesto s ním ne zcela souhlasím a řeknu vám proč. iPhone pořizuje snímky s živějšími barvami, jsou jednoduše líbivější a proto vyhrály. Naopak fotky z Nokie vykazují nezanedbatelně menší množství šumu, věrnější podání barev a jako celek působí realističtěji. Je to jako srovnávat pop-music s klasickou hudbou... Anketa tak, spíše než na otázku „Který fotí lépe“, odpovídá na to, zda běžní uživatelé prahnou po realitě, nebo se jim více zamlouvá saturovanější podání alá Apple.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple iPhone 4SNokia 808 PureView

Obrazová kvalita je jen jedním z hodnotících parametrů fotoaparátu a záleží jen na vás, jakou váhu mu dáte. Vystavené snímky, to je všechno, co iPhone dokáže. Nokia ale jde ještě dále. Díky obrovskému snímači bude zoomování s Nokií radost, kdežto s iPhonem utrpení. Apple má možná pohlednější obraz, ale technika i kvalita optiky hraje do karet Nokii – podle mého názoru je Nokia 808 PureView lepší fotoaparát, než Apple iPhone 4S.

Na celý souboj lze ale pohlédnout s ještě větším nadhledem. Který ze soupeřů je lepší fotomobil? Oba integrované fotoaparáty patří mezi absolutní špičku a rozdíly nejsou tak zásadní. Nebude tedy při koupi lepší zvolit o ždibíček slabší fotoaparát a mít k němu o hodně lepší mobil? …tedy pokud budeme vycházet z toho, že je iPhone 4S lepší smartphone, než Nokia 808. Ale to už by byla debata pro jiný článek.

Diskuze (126) Další článek: Samsung S3752: Dual SIM a QWERTY

Témata článku: Apple, Nokia, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Nokia 808 Pureview, Foto, F +, Král,